, ,

Η δύναμη του Τώρα

Της Βιολέττας Ψωφάκη – Certified Professional Coach (CPC) και συγγραφέας Το βιβλίο του Eckhart Tolle «Η δύναμη του τώρα» λειτούργησε σαν καταλύτης στη ζωή μου

Της Βιολέττας Ψωφάκη – Certified Professional Coach (CPC) και συγγραφέας

Το βιβλίο του Eckhart Tolle «Η δύναμη του τώρα» λειτούργησε σαν καταλύτης στη ζωή μου και με οδήγησε σε μία βαθιά προσωπική αλλαγή και μεταμόρφωση. Το μήνυμα του Tolle είναι απλό: «Όλη η αρνητικότητα δημιουργείται από τη συσσώρευση ψυχολογικού χρόνου και την άρνηση του παρόντος. Ανησυχία, άγχος, ένταση, αγωνία- όλα μορφές φόβου- δημιουργούνται από πολύ μέλλον και λίγο παρόν. Ενοχή, μνησικακία, θλίψη, στεναχώρια, πικρία και όλες οι μορφές μη-συγχώρεσης δημιουργούνται από πολύ παρελθόν και λίγο παρόν.»

Advertisment

Σύμφωνα με τον Tolle τα προβλήματά μας απορρέουν από το γεγονός ότι ζούμε μέσω της μνήμης και της προσδοκίας, μακριά από την παρούσα στιγμή. Οι σκέψεις μας, ο συνεχής και ακατάπαυστος νοητικός θόρυβος, είναι ο λόγος της δυστυχίας μας. Όταν εστιάζουμε όλη μας την προσοχή σ’ ένα μελλοντικό σημείο, όχι μόνο σταματάμε να ζούμε στην παρούσα στιγμή αλλά επιπλέον την αντιλαμβανόμαστε ως εμπόδιο.

Πολύ συχνά ταυτιζόμαστε με την αρνητικότητα και αγνοούμε, αρνούμαστε ή σαμποτάρουμε το θετικό στη ζωή μας. Βρισκόμαστε σε μία κατάσταση όπου διαρκώς παραπονιόμαστε και υιοθετούμε το ρόλο του θύματος. Προσφέρουμε τη δύναμή μας σε άλλους επειδή, πολύ απλά, δεν έχουμε πίστη στον εαυτό μας. Δεν είμαστε ποτέ «αρκετά καλοί, αρκετά έξυπνοι, αρκετά δυνατοί, αρκετά όμορφοι, δεν αξίζουμε αρκετά…» Αρκετά ως εδώ!

Τι μπορούμε να κάνουμε; Κοιτάξτε γύρω σας. Απλά κοιτάξτε και παρατηρήστε, μην μεταφράζετε, μην υποθέτετε. Αγγίξτε, αισθανθείτε, αναγνωρίστε τις μορφές, τα χρώματα, τη σιωπηλή παρουσία όλων των πραγμάτων, χωρίς κρητική. Να έχετε επίγνωση των σκέψεων, των αισθημάτων, των επιθυμιών, των προθέσεων και των πράξεών σας, να έχετε επίγνωση της κάθε στιγμής σας μέσα στη μέρα. Βρείτε την πηγή της αφθονίας μέσα σας. Το μυαλό μας είναι σαν την επιφάνεια του ωκεανού, δεν είναι ποτέ ακίνητο. Πάντα υπάρχουν κύματα, όσο μικρά κι αν είναι, που δημιουργούνται από τους ανέμους της ζωής, τις δυσκολίες, τις απώλειες. Το παρόν είναι σαν μία σανίδα του surfing που μας επιτρέπει να γλιστράμε και να κινούμαστε με τον άνεμο και να γινόμαστε ένα με τα κύματα.

Advertisment

Μπορούμε να παρατηρούμε τα εξωτερικά εμπόδια και τις αναποδιές , όπως και τις εσωτερικές αντιδράσεις μας , σκέψεις κι αισθήματα, χωρίς να προσπαθούμε να τα κρίνουμε ή να τα αποφύγουμε. Μπορούμε να παρακολουθούμε το σώμα μας γιατί είναι συνδεδεμένο με τον εγκέφαλο και τις αισθήσεις μας και μπορεί να είναι δείκτης της ευημερίας μας. Μπορούμε να χρησιμοποιούμε την αναπνοή μας σαν άγκυρα και να τιμούμε την παρούσα στιγμή. Μπορούμε να γίνουμε ο παρατηρητής ο οποίος παρατηρεί όχι μόνο οτιδήποτε συμβαίνει μέσα κι έξω από μας, αλλά ταυτόχρονα έχει επίγνωση του παρατηρητή. Μπορούμε να αμφισβητήσουμε τις πεποιθήσεις και τις αντιλήψεις μας. Μπορούμε να σταματήσουμε να αντιστεκόμαστε και να δεχτούμε, να αγκαλιάσουμε και να παραδοθούμε στο τώρα.

Μέσα από την παρούσα στιγμή μπορούμε να προχωρήσουμε στο επίπεδο του σκοπού και μετά να βρεθούμε στο επίπεδο των δυνατοτήτων και της αλλαγής. Η ποιότητα της ζωής μας εξαρτάται από εμάς τους ίδιους. Είμαστε οι δημιουργοί και σκηνοθέτες της ζωής μας.
Όπως λέει ο Tolle: «Χώρος και σιωπή είναι οι δύο πλευρές του ίδιου πράγματος. Του ίδιου μη πράγματος. Είναι η εκδήλωση του εσωτερικού χώρου και της εσωτερικής σιωπής, που είναι η γαλήνη: η άπειρη δημιουργική μήτρα της ύπαρξης.» Σ’ αυτή τη γαλήνη, βρισκόμαστε στο βαθύτερο επίπεδο του είναι μας και είμαστε ένα με όλα όσα υπάρχουν.

Και συνεχίζει ο Tolle λέγοντας «Το εξωτερικό σας ταξίδι μπορεί να αποτελείται από εκατομμύρια βήματα, το εσωτερικό σας ταξίδι έχει μόνο ένα, το βήμα που κάνετε αυτή τη στιγμή».

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Αν φροντίζεις το νου σου όπως ένας καλός κηπουρός φροντίζει τον κήπο του, τότε θα γίνει πολύ πιο γόνιμος από όσο φαντάστηκες ποτέ
H ζωή δεν είναι σύντομη όταν την αποκτούμε, αλλά την κάνουμε εμείς σύντομη σπαταλώντας την
«Η ευτυχία βρίσκεται μέσα σου ανεξαρτήτως των εξωτερικών συνθηκών» | Επίκτητος
Η θετική πλευρά της απόρριψης, σύμφωνα με τους επιστήμονες

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση