, ,

Τα καθησυχαστικά λόγια είναι αποτελεσματικότερα από τα χάπια στην αντιμετώπιση του άγχους των ασθενών

Οι αγχώδεις ασθενείς που πρέπει να υποβληθούν σε κάποιο χειρουργείο συχνά λαμβάνουν φάρμακα για να μειώσουν τον φόβο τους, αλλά στην πραγματικότητα λίγα καθησυχαστικά

Οι αγχώδεις ασθενείς που πρέπει να υποβληθούν σε κάποιο χειρουργείο συχνά λαμβάνουν φάρμακα για να μειώσουν τον φόβο τους, αλλά στην πραγματικότητα λίγα καθησυχαστικά λόγια από τους γιατρούς θα μπορούσαν να είναι πιο αποτελεσματικά. Σύμφωνα με μια έρευνα που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο Αναισθησιολογίας το 2015, ο «υπνωτισμός μέσω συζήτησης», όπως είναι γνωστή η μέθοδος, μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικός από τα χάπια στη χαλάρωση των ασθενών πριν από την αναισθησία και τη χειρουργική επέμβαση.

Ο δρ Emmanuel Boselli, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και αναισθησιολόγος στο Νοσοκομείο Edouard Herriot της Γαλλίας, δηλώνει τα εξής: «Ο αναισθησιολόγος χρησιμοποιεί ήρεμα, θετικά λόγια για να αποσπάσει την προσοχή του ασθενούς και να τον βοηθήσει να νιώσει πιο άνετα. Αυτό εκφράζει μια αλλαγή στον τρόπο αλληλεπίδρασης γιατρού και ασθενή και διαρκεί μόνο λίγα λεπτά». Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τον υπνωτισμό μέσω συζήτησης, ο οποίος εφαρμόζεται μιλώντας ήσυχα και με θετικό τρόπο στον ασθενή (π.χ. «Μείνετε ήρεμος και ήσυχος» αντί για «Παρακαλώ μην κινείστε») και εστιάζοντας την προσοχή του αλλού κι όχι στην προετοιμασία για τη χειρουργική επέμβαση και τη διαδικασία της αναισθησίας.

Advertisment

Στη συνέχεια συνέκριναν τα αποτελέσματα του υπνωτισμού με αυτά από τη χρήση ενός φαρμάκου που ονομάζεται υδροξυζίνη και που λαμβάνεται από το στόμα με σκοπό να χαλαρώσει τους ασθενείς πριν από τη διαδικασία. Για τη μέτρηση των αποτελεσμάτων ζήτησαν από τους ασθενείς να κάνουν μια αντικειμενική μέτρηση του ποσοστού χαλάρωσης που ένιωθαν με βάση μια κλίμακα που κυμαινόταν από το 0 (καθόλου άνετα) ως το 10 (απόλυτα άνετα) καθώς κι ένα αντικειμενικό τεστ που ονομάζεται δείκτης αναλγησίας / αντίληψης πόνου που έφτανε μέχρι το 100 και βασίζεται στη μεταβλητότητα του καρδιακού ρυθμού. Όταν οι ασθενείς είναι ιδιαίτερα αγχωμένοι ο δείκτης είναι 0 και όταν είναι εντελώς χαλαροί είναι 100.

Στη μελέτη συμμετείχαν 100 ασθενείς που υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση στο χέρι εκ των οποίων οι 50 υποβλήθηκαν σε υπνωτισμό μέσω συζήτησης ενώ τους χορηγήθηκε τοπική αναισθησία και οι 50 έλαβαν από το στόμα 25 mg υδροξυζίνης 30 λεπτά ως 1 ώρα πριν από την έναρξη της αναισθησίας. Τα επίπεδα χαλάρωσης αξιολογήθηκαν χρησιμοποιώντας τον δείκτη και την κλίμακα πριν και μετά τον υπνωτισμό ή τη φαρμακευτική αγωγή και την αναισθησία.

Οι ασθενείς παρουσίασαν κατά μέσο όρο δείκτη 51 πριν και 78 μετά τον υπνωτισμό, ενώ όσοι έλαβαν φαρμακευτική αγωγή παρουσίασαν κατά μέσο όρο 63 πριν και 70 μετά. Ο μέσος όρος της κλίμακας των ατόμων που υποβλήθηκαν σε ύπνωση ήταν 6.7 πριν και 9.3 μετά, ενώ οι ασθενείς που έλαβαν φάρμακα παρουσίασαν κατά μέσο όρο 7,8 πριν και 8.3 μετά.

Advertisment

Σύμφωνα με τον δρα Boselli, η μελέτη δείχνει ότι ο υπνωτισμός μέσω συζήτησης μπορεί να αυξήσει τη χαλάρωση που αναφέρουν οι ασθενείς κατά τη διάρκεια της τοπικής αναισθησίας χωρίς φαρμακευτική αγωγή και ότι η επίδραση αυτή μπορεί να παρακολουθείται αντικειμενικά χρησιμοποιώντας τον δείκτη. «Ο υπνωτισμός μέσω συζήτησης μπορεί να χρησιμοποιηθεί πριν από μια χειρουργική επέμβαση σε ασθενείς που υποβάλλονται σε τοπική αναισθησία», αναφέρει ο δρ Boselli. «Μπορεί επίσης να είναι ωφέλιμος πριν από τη γενική αναισθησία προκειμένου να μειωθεί το άγχος των ασθενών».

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Έρευνα για την κατάθλιψη: Ποιες χώρες είναι πρωταθλήτριες στα αντικαταθλιπτικά | Η θέση της Ελλάδας
Επιστήμονες κατάφεραν να εξαλείψουν τον ιό HIV από τα κύτταρα που μολύνει
Ίλιγγος: Πώς να τον αντιμετωπίσετε στο σπίτι (Χρήσιμες ασκήσεις)
Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας | 9 στους 10 αποφεύγουν τον οδοντίατρο λόγω υψηλού κόστους

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση