,

Πώς να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά σας

Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να επιλέγουμε όσο το δυνατόν περισσότερο βιολογικά και οργανικά φρούτα και λαχανικά. Εάν αυτό δεν είναι δυνατό,

Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να επιλέγουμε όσο το δυνατόν περισσότερο βιολογικά και οργανικά φρούτα και λαχανικά. Εάν αυτό δεν είναι δυνατό, τότε θα πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί στον καθαρισμό και στο πλύσιμό τους για να μην εισάγουμε στον οργανισμό μας μεγάλες ποσότητες φυτοφαρμάκων. Δυστυχώς,  Λίγο νερό και λίγο τρίψιμο δεν αρκεί για να εξασφαλίσετε ότι τα φρούτα και τα λαχανικά είναι ασφαλή προς κατανάλωση.

Δείτε ποια είναι τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε για να απαλλάξετε φρούτα και λαχανικά από παρασιτοκτόνα και λοιπά υπολείμματα.

Advertisment

Πλύσιμο

Κρατήστε το φρούτο/λαχανικό κάτω από το νερό της βρύσης για 30-60 δευτερόλεπτα. Μπορεί η σπατάλη νερού να μοιάζει τεράστια, θα αποφύγετε όμως την έκθεση σε παθογόνα βακτήρια και άλλους βλαβερούς μικροοργανισμούς. Δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε κάποιο προϊόν (π.χ. ειδικό σαπούνι), το νερό αρκεί για να προστατευθείτε.

Τρίψιμο

Advertisment

Ενώ τρέχει το νερό, τρίψτε απαλά και με τα δύο χέρια. Πρέπει να πλένετε ακόμη και τα προϊόντα που θα ξεφλουδίσετε πριν τα φάτε (π.χ. πορτοκάλι), καθώς αν δεν το κάνετε θα μεταφερθούν από το μαχαίρι οι μικροοργανισμοί στο εσωτερικό του φρούτου/λαχανικού.

Μούλιασμα

Τα περισσότερα φρούτα και λαχανικά δεν χρειάζεται να παραμείνουν στο νερό πριν τα αποθηκεύσετε ή πριν τα καταναλώσετε. Το ολιγόλεπτο μούλιασμα είναι απαραίτητο μόνο για φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι και το μαρούλι, καθώς διάφορα υπολείμματα προσκολλώνται εσωτερικά στα φύλλα τους. Επίσης, μπορείτε να μουλιάσετε φρούτα και λαχανικά σε νερό με μηλόξυδο το οποίο βοηθά στην πιο γρήγορη αποβολή των χημικών.

Αποθήκευση

Μην τοποθετείτε όλα μαζί τα φρούτα και τα λαχανικά στο ψυγείο. Χωρίστε τα και τοποθετήστε τα σε σακούλες ώστε να μην έρχονται σε επαφή το ένα με το άλλο. Μην κλείνετε πολύ καλά τις σακούλες και φροντίστε να απελευθερώνεται η υγρασία από το συρτάρι των φρούτων/λαχανικών ώστε να μην αναπτυχθεί μούχλα.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Τιτάνας: Οι αμμόλοφοι στον δορυφόρο του Κρόνου είναι θρυμματισμένα φεγγάρια
Μαύρες τρύπες-βρέφη είναι οι κόκκινες κουκίδες που εντόπισε το τηλεσκόπιο James Webb
Εκατό νέα είδη θαλάσσιας ζωής ανακάλυψαν επιστήμονες σε βάθος σχεδόν 5.000 μέτρων!
Εξέλιξη των ζώων: Τα αρσενικά αναπτύσσουν μεγαλύτερα όπλα, ενώ τα θηλυκά μεγαλύτερο εγκέφαλο

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση