, ,

Τα αίτια συσσώρευσης κοιλιακού λίπους και τρόποι αντιμετώπισης

Γράφει η Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη Η συσσώρευση λίπους στην κεντρική περιοχή του σώματος (κοιλιά σπλάγχνα) είναι μια συχνή παθολογική κατάσταση. Παρά το γεγονός ότι

Γράφει η Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη

Η συσσώρευση λίπους στην κεντρική περιοχή του σώματος (κοιλιά σπλάγχνα) είναι μια συχνή παθολογική κατάσταση. Παρά το γεγονός ότι για ορμονικούς λόγους οι άντρες συχνότερα συσσωρεύουν λίπος στην κοιλιά συγκριτικά με τις γυναίκες, το κοιλιακό λίπος δεν είναι μόνο αντρικό προνόμιο. Η διατροφή και η κληρονομικότητα είναι παράγοντες που έχουν σημαντικό ρόλο κατά το μεταβολισμό και την εναπόθεση του λίπους.

Advertisment

Σπανιότερα νοσήματα όπως η αποφρακτική άπνοια του ύπνου, η νεφραγγειακή νόσος, ο σακχαρώδης διαβήτης, η δυσλιπιδαιμία, το γλυκαγόνωμα, το φαιοχρωμοκύττωμα αποτελούν τα αίτια της κεντρικής συσσώρευσης λίπους. Ανεξαρτήτως αιτιολογίας η κεντρική εναπόθεση λίπους (ανδρική κατανομή λίπους) αποτελεί παράγοντα κινδύνου για μεταβολικό σύνδρομο, στεφανιαία καρδιακή νόσο, αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, στυτική δυσλειτουργία στον άνδρα, διαβήτη, λιπώδες ήπαρ και διάφορες μορφές καρκίνου.

Ο κίνδυνος αυξάνει σημαντικά όταν η κεντρική συσσώρευση λίπους συνοδεύεται από τρία ή περισσότερα χαρακτηριστικά που εκτίθενται παρακάτω:

• Περίμετρο μέσης ≥ 102 εκατοστά σε άνδρες ή ≥ 88 cm σε γυναίκες

Advertisment

• Υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων αίματος ≥ 150 mg / dL (ή λαμβάνουν φαρμακευτική θεραπεία για υπερτριγλυκεριδαιμία)

• Αρτηριακή πίεση αίματος ≥ 130/85 mm Hg (ή λήψη φαρμακευτικής θεραπείας για την υπέρταση)

• Γλυκόζη (ζάχαρο) αίματος νηστείας ≥ 100 mg / dL (ή λήψη φαρμακευτικής αγωγής για την υπεργλυκαιμία).

• Παθολογικά χαμηλά επίπεδα «καλής χοληστερίνης» HDL

Αυξημένη επικινδυνότητα επίσης υπάρχει όταν κατά τον εργαστηριακό έλεγχο υπάρχει διαταραχή της ηπατικής βιοχημείας, υψηλή «κακή χοληστερίνη» LDL, δυσμενής κληρονομικότητα για αγγειακά νοσήματα, ανθυγιεινές συνήθειες (κάπνισμα, καθιστική ζωή, κακή διατροφή).

Ποιες γενικές αρχές πρέπει να τηρούνται από τα άτομα που πάσχουν από εναπόθεση λίπους στην κοιλιά:

• Σημαντικό είναι να αποφεύγουν την καθιστική ζωή.

• Πρέπει να διατηρούν δείκτη μάζας σώματος ( BMI ) κάτω του 25. Ο δείκτης μάζας σώματος(ΒΜΙ), ισούται με το πηλίκο του βάρους διά του τετραγώνου του ύψους.

• Πρέπει να κάνουν διατροφή χαμηλή σε κορεσμένα, trans λιπαρά τυποποιημένα τρόφιμα κόκκινο κρέας τυποποιημένη φρουκτόζη ζάχαρη και να αποφεύγουν την κατάχρηση αλκοόλ. Η μεσογειακή διατροφή, η διατροφή που είναι χαμηλή σε αλάτι και η διατροφή που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και χρησιμοποιεί ως πηγή ζωικής πρωτεΐνης το ψάρι αντί του κρέατος συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης επιπλοκών. Τα διατροφικά προγράμματα εξατομικεύονται με βάση την κατάσταση υγείας του ατόμου. Σήμερα χορηγούμε ειδική θεραπεία πρόληψης των επιπλοκών σε περιπτώσεις υψηλού κινδύνου.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ιπποκράτεια Διαβίωση: Μια εταιρεία παράδειγμα ολιστικής προσέγγισης με εκπληκτικά προϊόντα
Ολοκληρωμένη προσέγγιση στην παιδική παχυσαρκία: Επενδύστε σήμερα, δείτε αποτελέσματα αύριο
Το μπαχαρικό που βοηθάει να χάσετε 3 φορές περισσότερο λίπος

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση