Τσάκρας και μεσημβρινοί

Τα τσάκρας και οι μεσημβρινοί πρέπει να βρίσκονται σε ισορροπία στο σώμα, για καλή φυσική, συναισθηματική, διανοητική και πνευματική ενέργεια.

Στα τσάκρας έχουμε αναφερθεί και στο παρελθόν, κάνοντας μία εισαγωγή, θα λέγαμε, σε αυτά, μια και θεωρούμε ότι για πολλούς είναι ένα σημαντικό θέμα που κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος, όλο και περισσότερο πιστούς οπαδούς ανά τον κόσμο. Μάλιστα, είναι σημαντικός ο αριθμός των επιστημόνων-ακόλουθων της κλασικής ιατρικής που μέρα με τη μέρα τα αναγνωρίζει και προσανατολίζεται στην ενδελεχή μελέτη τους.

Τι είναι όμως τα τσάκρας;

Advertisment

Μία πρώτη ‘περιγραφή’ τους, ένας πρώτος ορισμός τους μας πληροφορεί ότι τα τσάκρα – Chakra στη σανσκριτική γλώσσα- σημαίνει δίσκος, τροχός ή δίνη, και οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι πήραν την ονομασία τους αυτή, επειδή σε εκείνους που έχουν τις κατάλληλες πνευματικές δεινότητες για να τα διακρίνουν, μοιάζουν σαν ένα τροχό ενέργειας που περιστρέφεται συνεχώς δημιουργώντας αντίστοιχα μία δίνη ενέργειας.

Τα επτά τσάκρας, (τα βασικά, τα σημαντικότερα όλων), συνδέονται μεταξύ τους σαν να αποτελούν στο σύνολό τους ένα ενεργειακό, αδιάκοπο σπιράλ, είναι στην ουσία ενεργειακά κέντρα και θεωρούνται εξίσου μεταδότες και λήπτες ενέργειας. Της ενέργειας εκείνης που ονομάζεται chi (τσι) και διατρέχει το σώμα μας. Άμεσα συνδεδεμένοι με τα τσάκρας είναι οι μεσημβρινοί. Άλλη ονομασία των μεσημβρινών είναι nadis.

Οι Μεσημβρινοί σύμφωνα με την παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική, (και σημειώστε εδώ ότι παλαιότερα, στην Κίνα, οι γιατροί δεχόντουσαν αμοιβή μόνο στις περιπτώσεις εκείνες κατά τις οποίες ο ασθενής γινόταν καλά) είναι ‘’ενεργειακά μονοπάτια’’ που βρίσκονται στο σώμα μας και επιτρέπουν στην ενέργεια να κυκλοφορεί μέσα από αυτά. Είναι οι ‘’δρόμοι της φυσικής μας ενέργειας’’, οι εντεταλμένοι διακομιστές της.

Advertisment

Κάθε μεσημβρινός ‘τρέχει’ κάτω από το δέρμα μας, όπου η ροή του μπορεί άμεσα να επηρεασθεί, και βαθειά μέσα στο σώμα μας, όπου μεταφέρει την ενέργεια σε ένα ή περισσότερα όργανα ή φυσιολογικά μας συστήματα, Οι μεσημβρινοί φέρνουν σε επαφή το πνεύμα, το σώμα και την ψυχή.

Γραφική ‘απεικόνιση’ των Μεσημβρινών

Η σχέση των τσάκρας και των μεσημβρινών θα μπορούσε να περιγραφεί ίσως κάπως έτσι: αν λάβουμε ως δεδομένο ότι οι μεσημβρινοί αποτελούν ένα σύστημα μεταφοράς της ενέργειας που κυκλοφορεί μέσα στο σώμα μας, και είναι υπεύθυνοι για την καλή ή όχι φυσική, ψυχολογική και συναισθηματική μας κατάσταση, τα τσάκρας είναι τα αντίστοιχα ενεργειακά μας κανάλια. Θα μπορούσαμε με άλλα λόγια να πούμε ότι οι Μεσημβρινοί είναι σαν ένα σύνολο ποταμών που ποτίζουν και τρέφουν το γύρω χώρο τους, δηλαδή το σώμα μας.

Κάτι που ισχύει τόσο για τα τσάκρας όσο και για τους μεσημβρινούς είναι ότι πρέπει να βρίσκονται σε ισορροπία στο σώμα ενός ανθρώπου, έτσι ώστε αυτός να μπορεί να έχει -όπως ήδη αναφέρθηκε- καλή φυσική, συναισθηματική, διανοητική και πνευματική ενέργεια. Διαφορετικά είναι πολύ πιθανό το σώμα μας να παρουσιάζει προβλήματα σε διάφορα σημεία ή όργανά του, από τη στιγμή που σε κάποια από τις τέσσερις παραπάνω αναφερόμενες ενεργειακές του καταστάσεις η ενέργεια είναι μπλοκαρισμένη.

Οι Μεσημβρινοί, ακολουθούν το ίδιο μονοπάτι, την ίδια διαδρομή με εκείνη του αυτόνομου νευρικού μας συστήματος κατά μήκος της σπονδυλικής μας στήλης. Δηλαδή, βρίσκονται κοντά στα ίδια εκείνα σημεία όπου τα τσάκρας δέχονται και μεταδίδουν τη συμπαντική ενέργεια προς και από το σώμα μας. Τα τσάκρας που είναι τοποθετημένα κυρίως κατά μήκος της σπονδυλικής μας στήλης, αντιστοιχούν σε διάφορα σημεία των Μεσημβρινών που υπάρχουν επίσης κατά μήκος της σπονδυλικής μας στήλης, αντιστοιχούν σε διάφορα σημεία των Μεσημβρινών που υπάρχουν επίσης κατά μήκος της σπονδυλικής μας στήλης όπως ήδη είπαμε και είναι ένα δίκτυο ψυχικών νεύρων/νευρώνων.

Αναφορά των μεσημβρινών, (σαν ζεύγη φλεβών για την ακρίβεια), γίνεται και από τον Ιπποκράτη στο βιβλίο του ‘Περί φύσιος ανθρώπου’. Η ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα σχετική λεπτομέρεια που συνδέει διαφορετικές σε χώρους και χρονικά σημεία θεωρίες μεταξύ τους, είναι ότι στα Σανσκριτικά, η λέξη Nadis σημαίνει ‘δοχεία αίματος’, δηλαδή φλέβες και πάλι. Κατά τον Ιπποκράτη όλοι οι μεσημβρινοί ξεκινάνε από το κεφάλι.

Περισσότερες λεπτομέρειες για τους μεσημβρινούς, αναφέρουν ότι στο σύνολό τους είναι δώδεκα κύριοι, έξι εκ των οποίων θεωρούνται yin (που αντιπροσωπεύει τη θηλυκή αρχή και έξη yang (όπου η yang αντιπροσωπεύει την αρσενική αρχή). Στο σημείο αυτό, θα πρέπει ίσως να αναφερθεί ότι άλλες πηγές αναφέρουν ότι οι σημαντικότεροι Μεσημβρινοί είναι στο σύνολό τους 14.

Τσάκρας, Μεσημβρινοί και Ροή Ενέργειας

Στην περίπτωση εκείνη που ένα τσάκρα είναι μπλοκαρισμένο ή ακόμα και κατεστραμμένο, έχει δηλαδή υποστεί κάποια βλάβη, τότε η ενέργεια που κυκλοφορεί μέσα στο σώμα μας από τους μέσα από τους Μεσημβρινούς, εμποδίζεται και ο άνθρωπος δεν μπορεί να μην παρουσιάζει προβλήματα υγείας, επειδή ακριβώς έχει διαταραχθεί η ισσοροπία αυτή, στη ροή ενέργειας μέσα στο σώμα του.

Για να μπορέσουμε να κατανοήσουμε ακόμη περισσότερο τη σημασία της ελεύθερης ροής της ενέργειας που κυκλοφορεί μέσα από την ομαλή και ισορροπημένη σχέση των τσάκρας και των μεσημβρινών, αναφέρουμε ενδεικτικά ότι η μνήμη, σύμφωνα με τη γενική σχετική θεωρία, είναι ενεργειακά κωδικοποιημένη μέσα στα τσάκρας όπως – χημικά – είναι αποθηκευμένη στους νευρώνες μας. Συνεπώς, μια ανισορροπία στη ροή της ενέργειας μέσα από τα σημεία αυτά, επιφέρει αρνητικές συνέπειες ακόμη και στη μνήμη μας.

Από την άλλη, όταν με τις κατάλληλες τεχνικές, η ενέργεια αυτή ξεμπλοκαριστεί και κυκλοφορήσει και πάλι ελεύθερη και ανεμπόδιστη, θα σημάνει την όποια αποκατάσταση της υγείας μας αλλά είναι πιθανόν και να σηματοδοτήσει μια νέα αρχή για εμάς και το μέλλον μας.

Το πώς ξεμπλοκάρεται η ενέργεια αυτή, είναι ένα άλλο θέμα στο οποίο θα αναφερθούμε σύντομα, δεν μπορεί πάντως να γίνει χωρίς τη βοήθεια έγκυρων και καταξιωμένων ειδικών του χώρου, μια και με την υγεία μας, ως γνωστόν πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί.

Εν τω μεταξύ, μία μικρή συμβουλή που -όπως πιστεύω- κακό δε θα σας κάνει, είναι να δέχεστε με χαρά όσο περισσότερο φως του Ηλίου μπορείτε, πάντα μέσα στα πλαίσια της ασφάλειας και της σχετικής σας φροντίδας, να χαμογελάτε συχνά, αποτρέποντας με τον τρόπο αυτό τις κακές αρνητικές σκέψεις, και να προσπαθείτε να κάνετε το περιβάλλον σας όσο πιο όμορφο μπορείτε. Τα λουλούδια βοηθάνε πολύ, και σε αυτό. Να είστε πάντα καλά.

Άρης Πασχαλίδης Φαρμακοποιός Msc Science

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Mικρά τραύματα: Πώς οι μικρές πληγές καθορίζουν τη ζωή σας
Ο Σκαντζόχοιρος που ήθελε | Ένα βιβλίο για την ανακάλυψη του εαυτού και την αναμέτρηση με τη μοναξιά
Ανάμεσα σε βαμπίρ: Ποιοι σας κλέβουν την ενέργεια; Αναγνωρίστε τους και νικήστε τους
Να ακούτε δύο φορές περισσότερο απ’ ό,τι μιλάτε

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση