,

Πώς θα διαπιστώσετε ότι λείπει κάλιο από τον οργανισμό σας

Νιώθετε συνεχώς αδύναμοι ή ότι σας ανεβαίνει η πίεση; Μπορεί ο οργανισμός σας να χρειάζεται κάλιο.

Ο σύγχρονος άνθρωπος δεν προσλαμβάνει επαρκείς ποσότητες επτά βασικών θρεπτικών συστατικών. Το κάλιο είναι ένα εξ αυτών. Μελέτες έχουν αποδείξει ότι το κάλιο μπορεί να συντελέσει στην τήρηση της αρτηριακής πίεσης του αίματος σε χαμηλά επίπεδα. Επίσης κάνει καλό στην γονιμότητα και την μυϊκή και νευρική λειτουργία. Μπορείτε να βρείτε το κάλιο σε τροφές όπως: γάλα, πατάτες, γλυκοπατάτες, αβοκάντο, μπανάνες και όσπρια.

Παρακάτω θα δείτε πώς μπορείτε να καταλάβετε ότι λείπει κάλιο από τον οργανισμό σας.

Advertisment

Το πιάτο σας δεν είναι συνήθως πολύχρωμο

Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι μακράν οι καλύτερες πηγές καλίου, οπότε τα χρώματα του ουράνιου τόξου θα πρέπει να πρωταγωνιστούν σε κάθε σας γεύμα. «Στολίστε» λοιπόν το πιάτο σας με ρόκα, χρωματιστές πιπεριές, καλαμπόκι και μπρόκολο αντί να περιορίζεστε σε ένα φιλέτο κοτόπουλο και λίγο ρύζι.

Νιώθετε συχνά αδυναμία

Advertisment

Τα χαμηλά επίπεδα ενέργειας αποτελούν σύμπτωμα σχεδόν κάθε διατροφικής έλλειψης και η έλλειψη καλίου δεν αποτελεί εξαίρεση. Εάν κοιμάστε αρκετά και συνεχίζετε να νιώθετε μονίμως κούραση, μάλλον πρέπει να ενισχύσετε τη διατροφή σας με περισσότερα φρέσκα προϊόντα και ταυτόχρονα να περιορίσετε τις ποσότητες ζάχαρης.

Σας έχει ανέβει η πίεση

Το οικογενειακό ιστορικό υψηλής αρτηριακής πίεσης, το αυξημένο βάρος και η υπερβολική κατανάλωση αλατιού είναι μερικοί από τους βασικούς παράγοντες κινδύνου για τη μελλοντική εκδήλωση της υπέρτασης. Η έλλειψη καλίου είναι ένας παράγοντας κινδύνου που συνήθως παραβλέπεται. Το κάλιο παίζει στην περίπτωση αυτή σημαντικό ρόλο επειδή εξουδετερώνει την επίδραση του νατρίου.

Παθαίνετε συχνά κράμπες

Οι κράμπες είναι πιο συχνές σε άτομα που γυμνάζονται τακτικά, επειδή η σωματική άσκηση συνοδεύεται αναπόφευκτα από εφίδρωση και κατ’ επέκταση απώλεια ηλεκτρολυτών, όπως το κάλιο.

Έχετε συχνά ταχυπαλμία

Εάν τα επίπεδα καλίου στον οργανισμό είναι εξαιρετικά χαμηλά, υπάρχει κίνδυνος σοβαρών επιπλοκών. Συμβουλευτείτε άμεσα το γιατρό σας εάν νιώθετε ότι οι παλμοί της καρδιάς σας τρέχουν με… χίλια.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε; 8 τεχνικές αναπνοής που θα σας χαλαρώσουν στο λεπτό
Υψηλή χοληστερόλη: Καρδιολόγος αποκαλύπτει τους 5 καλύτερους τρόπους να τη ρίξουμε φυσικά
Αφρικανική σκόνη: Πώς μπορεί να επηρεάσει την υγεία μας | Επιστήμονες εξηγούν
Επιστήμονες κατάφεραν να εξαλείψουν τον ιό HIV από τα κύτταρα που μολύνει

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση