,

Εύκολη ανάπτυξη εκχυμώσεων και μωλωπισμών: Τι είναι και που οφείλονται

Οι εύκολες μελανιές στο σώμα εμφανίζονται κυρίως όταν υπάρχει διαταραχή σε ορισμένα επίπεδα που καλό είναι όλοι να γνωρίζουν.

Γράφει η Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη

Οι εκχυμώσεις και οι μωλωπισμοί οφείλονται σε λύση της συνέχειας του αγγείου και διάχυση αίματος στους μαλακούς ιστούς του σώματος και υπό φυσιολογικές συνθήκες προκαλούνται από τραύμα ή ισχυρή πίεση. Η εύκολη ανάπτυξη εκχυμώσεων και μωλωπισμών μετά από μικροτραυματισμούς ή και αυτόματα είναι ένα σπάνιο σύμπτωμα, που χρήζει ιατρικής διερευνήσεως.

Advertisment

Καθημερινά συμβαίνουν δεκάδες μικροτραυματισμοί στο ανθρώπινο σώμα οι οποίοι δεν υποπίπτουν στην ανθρώπινη αντίληψη ή προκαλούν μη αναγνωρίσιμες από το ανθρώπινο μάτι εκχυμώσεις. Στο υγιές άτομο υπάρχει ένα πολύπλοκο σύστημα αλληλεπίδρασης ανάμεσα σε παράγοντες που κυκλοφορούν στο αίμα και προκαλούν πήξη και σε παράγοντες που κυκλοφορούν στο αίμα και προκαλούν διάλυση του σχηματιζόμενου θρόμβου.

Το σύνθετο αυτό σύστημα αλληλεπίδρασης περιλαμβάνει μηχανισμούς αγγειακού σπασμού, προσκόλλησης αιμοπατελίων, ενεργοποίησης παραγόντων του αίματος σε μια αλυσίδα ταχέων χημικών αντιδράσεων, γνωστών και ως «καταιγίδα της πήξης», σχηματισμού-συρρίκνωσης θρόμβου, λύσης ή οργάνωσης του θρόμβου σε ινώδη ιστό.

Οι εύκολοι μωλωπισμοί εμφανίζονται κυρίως όταν υπάρχει διαταραχή σε ένα ή και τα δύο επίπεδα που παρατίθενται παρακάτω:

Advertisment

Α. Υπάρχει διαταραχή στη σύσταση των ιστών ή του αγγείου, με αποτέλεσμα να τραυματίζονται εύκολα. Ιδιοσυγκρασιακοί παράγοντες, το γήρας (περιπτώσεις γεροντικής πορφύρας), δερματικές αλλοιώσεις, η ανεπάρκεια βιταμινών και ιχνοστοιχείων, ορμονικές διαταραχές, οι αγγειίτιδες αποτελούν τα πιο συνήθη αίτια της κατηγορίας.

Β. Υπάρχει διαταραχή στην αιμόσταση με αποτέλεσμα να μην υπάρχει πρώιμη αποκατάσταση μικρολύσεων, που οδηγούν σε εξαγγείωση αίματος. Κληρονομικοί παράγοντες, ηπατικές βλάβες, νεφρικές βλάβες, φάρμακα, διαταραχές των αιμοπεταλίων, ανεπάρκεια βιταμινών, συμπληρώματα διατροφής φάρμακα και βότανα αποτελούν τα πιο συχνά αίτια της κατηγορίας.

Σε αρκετές περιπτώσεις τα αίτια είναι μεικτά, ενώ σε άλλες περιπτώσεις, εξάνθημα ή διαταραχή της χρώσης του δέρματος, εκλαμβάνεται λανθασμένα ως μωλωπισμός. Η σωστή παθολογική εξέταση έχει κομβική σημασία στη σωστή διαφορική διάγνωση και θεραπεία.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ανήκετε στο 10% των σπάνιων ανθρώπων παγκοσμίως; Είναι απλό να το διαπιστώσετε
11 Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα για την νόσο του Πάρκινσον | Τα πρώιμα συμπτώματα
Πώς τα αντικαταθλιπτικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης επηρεάζουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου
Ποιες οφθαλμικές παθήσεις μπορούν να προκαλέσουν τα βακτήρια του εντέρου

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση