, ,

Οι ενοχικοί άνθρωποι μπορούν να διαβάσουν τα συναισθήματά μας, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη

Σύμφωνα με νέα μελέτη, η ενοχή και η ενσυναίσθηση λειτουργούν συνεργατικά.

Μπορούν να “διαβάζουν” τα συναισθήματά μας

Οι άνθρωποι που αισθάνονται ένοχοι είναι πιο πιθανό να δείχνουν ενσυναίσθηση, επειδή είναι σε καλύτερη θέση να διαβάζουν τα συναισθήματα των άλλων μέσα από τις εκφράσεις των προσώπων τους. Σύμφωνα με νέα μελέτη, η ενοχή και η ενσυναίσθηση λειτουργούν συνεργατικά.

Advertisment

Ειδικότερα, Αυστραλοί ερευνητές μελέτησαν 363 φοιτητές οι οποίοι κλήθηκαν σε μία πρώτη φάση να αναγνωρίσουν τα συναισθήματα ηθοποιών τα οποία γινόντουσαν φανερά μέσα από τις γκριμάτσες των προσώπων τους, και σε μία δεύτερη φάση να απαντήσουν για το πώς θα ένιωθαν σε 11 υποθετικά σενάρια, όπως παραδείγματος χάρη αν έκαναν ένα μεγάλο λάθος στη δουλειά.

Το δεύτερο πείραμα κατηγοριοποίησε τους συμμετέχοντες σε εκείνους που νιώθουν ενοχή όταν κάνουν λάθη, σε όσους ντρέπονται για αυτό και σε εκείνους που δεν επηρεάζονται ιδιαίτερα. Οι ενοχικοί άνθρωποι έτειναν να δίνουν απάντηση “θα έπρεπε να είχα αναγνωρίσει το πρόβλημα και να έκανα καλύτερη δουλειά”, όσοι αισθάνονταν ντροπή απαντούσαν “αισθάνομαι σαν να θέλω να κρυφτώ”, ενώ οι ανεπηρέαστοι αποκρίνονταν με το “καλά, κανείς δεν είναι τέλειος”.

Συγκρίνοντας τις απαντήσεις των συμμετεχόντων στο δεύτερο πείραμα με τις επιδόσεις τους στο πρώτο πείραμα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που ήταν επιρρεπείς στην ενοχή μπόρεσαν να αναγνωρίσουν πιο εύκολα τα συναισθήματα της ευτυχίας, της θλίψης, της αηδίας, του φόβου και του θυμού που εξέφρασαν οι ηθοποιοί, ενώ οι πιθανότητες να είναι επιθετικοί, φάνηκαν να ήταν λιγότερες.

Advertisment

Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Cognition and Emotion, και σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του Independent οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο La Trobe στη Βικτώρια και το Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης, διακρίνουν την ενοχή από την ντροπή και σημειώνουν:

“Η προδιάθεση της ενοχής σχετίστηκε με συνέπεια με την ικανότητα αναγνώρισης συναισθημάτων. Σε αντίθεση, η προδιάθεση της ντροπής δεν φάνηκε να έχει καμία σχέση με αυτήν την ικανότητα. Τα ευρήματα παρέχουν υποστήριξη στη θεωρία ότι η ενοχή και η ενσυναίσθηση λειτουργούν συνεργατικά και μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην εξήγηση της αντίστροφης σχέσης μεταξύ προδιάθεσης ενοχής και της τάσης για επιθετική συμπεριφορά”.

www.pathfinder.gr

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Οι Πολλαπλοί Εγκέφαλοι του Ανθρώπινου Σώματος: Επανεξετάζοντας την Ανθρώπινη Νοημοσύνη
Οι ορμόνες που διαμορφώνουν την κοινωνική συμπεριφορά μας
bruce lipton_hero

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση