, ,

Όποιος δε προσαρμόζεται γρήγορα ατροφεί, αντικαθίσταται και ξεπερνιέται

Όποιος δε προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα και στις αλλαγές γρήγορα ατροφεί, μαραίνεται, αντικαθίσταται, ξεπερνιέται.

Του Γιάννη Αραχωβίτη

Πολλές φορές απλώς περιμένουμε, ευχόμαστε και ελπίζουμε ότι θα παρουσιαστεί μια ευκαιρία, ότι κάτι μαγικό θα συμβεί και τότε, ναι, θα δράσουμε.

Advertisment

Τα πράγματα σήμερα είναι ίσως αρκετά διαφορετικά. Ας ξεκαθαρίσουμε πρώτα πως οτιδήποτε κάνουμε μετράει. Είτε βελτιωνόμαστε είτε χειροτερεύουμε. Κάθε βήμα είτε μας βοηθάει να πλησιάσουμε προς τον στόχο μας, είτε μας απομακρύνει. Η ψευδαίσθηση του μένω ακίνητος και κάποια μέρα θα κινηθώ είναι ψευδαίσθηση.

Σήμερα τα πράγματα αλλάζουν τάχιστα. Αυτό που ξέρουμε σήμερα, αύριο θεωρείται ξεπερασμένο. Ο όγκος πληροφοριών (αλλαγών, νέα δεδομένα, εφευρέσεις κ.λ.π.) διπλασιάζεται τόσο γρήγορα όσο ποτέ άλλοτε στην ιστορία του ανθρώπου. Όποιος μένει ακίνητος, γρήγορα βλέπει την πλάτη των άλλων. Γρήγορα χάνει την επαφή του με το τώρα και ξεθωριάζει τάχιστα στο παρελθόν.

Επιλέξετε τις πράξεις σας, τις σκέψεις σας με τα συναισθήματά σας. Οτιδήποτε και αν κάνετε κάθε μέρα σας σπρώχνει είτε προς την σωστή κατεύθυνση είτε προς την λάθος. Αν δεν βελτιωνόσαστε τότε μάλλον σκουριάζετε. Αν δεν ανεβαίνετε, τότε κατεβαίνετε. Το να προσπαθούμε να μείνουμε γαντζωμένοι σε κάτι δεν μας σώζει. Η ζωή πια απαιτεί καθημερινή βελτίωση, καθημερινή προσπάθεια και αναζήτηση νέων τρόπων επίλυσης προβλημάτων, ανάπτυξης νέων δεξιοτήτων, προιόντων, υπηρεσιών. Όλες οι πρωτοπόρες εταιρείες, προτού ακόμα λανσάρουν ένα προϊόν, έχουν ήδη σχεδιάσει το επόμενο και το μεθεπόμενο. Ξέρουν που πάνε, ξέρουν ότι δεν μπορούν να επαναπαυθούν, ξέρουν ότι τα πάντα μετρούν. Ή κερδίζεις έδαφος, ή χάνεις από τα κεκτημένα.

Advertisment

Όποιος δε προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα και στις αλλαγές γρήγορα ατροφεί, μαραίνεται, αντικαθίσταται, ξεπερνιέται. Αυτή είναι η αλήθεια και δεν γίνεται να την αγνοήσουμε. Δεν φτάνει να κάνεις τη δουλειά σου. Θα πρέπει να έχεις ένα καθημερινό πρόγραμμα βελτίωσης, ένα πρόγραμμα ανάλυσης των δεδομένων και του τι θα φέρει το αύριο, ώστε να συμβαδίζεις με τις εξελίξεις. Σε μια σύγχρονη εποχή που η τεχνολογία αλλάζει με ευκολία, ταχύτητα και δραστικά το περιβάλλον μας, θα πρέπει να μάθουμε να προσαρμοζόμαστε γρήγορα και αποτελεσματικά. Αλλιώς θα έχουμε την τύχη των… δεινοσαύρων.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Αυτογνωσία | Τα 3 στάδια και τεχνικές για να την κατακτήσετε
Ο Σκαντζόχοιρος που ήθελε: Μια αναμέτρηση με τον εαυτό μας και τη μοναξιά
Οι μικρές μου αλήθειες | O φόβος της επιτυχίας
Τι αισθάνεστε όταν ακούτε μουσική; Τα ευρήματα των ερευνών για τον ήχο και την επιρροή του στο σώμα μας

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση