, , ,

Το στρες στην παιδική ηλικία επηρεάζει τη γυναικεία γονιμότητα

Έρευνα υποστηρίζει πως οι στρεσογόνοι παράγοντες στα πρώτα χρόνια της ζωής μπορεί να προδιαθέσουν το άτομο να καταστείλει τη γονιμότητά του.

Μπορούν κάποια γεγονότα που σας συνέβησαν όταν ήσασταν παιδί να επηρεάσουν την ικανότητά σας να αποκτήσετε αργότερα κι εσείς παιδιά; Σε μια καινούρια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Journal of Psychosomatic Obstetrics & Gynecology» εξετάστηκε ο μηχανισμός με τον οποίο οι αρνητικές εμπειρίες στην παιδική ηλικία έχουν επιπτώσεις στη γυναικεία γονιμότητα.

Στην εργασία τους με τίτλο «Οι δυσάρεστες εμπειρίες της παιδικής ηλικίας, τα προβλήματα γονιμότητας και τα χαρακτηριστικά του έμμηνου κύκλου», ο Marni B. Jacobs και οι συνεργάτες του διερεύνησαν την άποψη ότι οι αρνητικές εμπειρίες στην παιδική ηλικία μπορεί να οδηγήσουν σε ανωμαλίες του έμμηνου κύκλου, γεγονός που κατά συνέπεια επηρεάζει τη γονιμότητα.

Advertisment

Συσχετίζουν την υπόθεσή τους με τη θεωρία του κύκλου της ζωής, η οποία αναφέρεται στην εξισορρόπηση της διατήρησης της υγείας και τη γέννηση απογόνων που θα επιβιώσουν για να αναπαραχθούν και υποθέτουν ότι «οι στρεσογόνοι παράγοντες στα πρώτα χρόνια της ζωής μπορεί να προδιαθέσουν το άτομο να καταστείλει τη γονιμότητά του όταν οι καταστάσεις δεν είναι ιδανικές με αποτέλεσμα την ύπαρξη περιόδων μειωμένης γονιμότητας ακόμη και κι αν υπήρξαν παλαιότερες γεννήσεις».

Στη μελέτη εξετάστηκαν δεδομένα από 774 γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας εκ των οποίων οι 195 ήταν έγκυες. Αναλύθηκαν οι δυσκολίες γονιμότητας, οι ανωμαλίες του εμμηνορρυσιακού κύκλου και οι αρνητικές εμπειρίες της παιδικής ηλικίας μέσα από έναν συνδυασμό προσωπικών συνεντεύξεων και ερωτηματολογίων που συμπληρώθηκαν στο σπίτι.

Μετά την έρευνά της, η επιστημονική ομάδα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι γυναίκες που είχαν βιώσει αρνητικά γεγονότα σε νεαρή ηλικία – όπως «κακοποίηση, παραμέληση, οικογενειακές δυσλειτουργίες ή κατάχρηση ουσιών από τους γονείς» – είχαν περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν προβλήματα γονιμότητας και διακοπή της έμμηνου ρύσης που διήρκεσε 3 μήνες ή και περισσότερο και επίσης χρειάστηκαν περισσότερο χρόνο για να μείνουν έγκυες. Η έρευνα έδειξε επίσης ότι ορισμένα δυσάρεστα γεγονότα κατά την παιδική ηλικία μπορεί να έχουν μεγαλύτερη επίδραση στη γονιμότητα σε σύγκριση με κάποια άλλα.

Advertisment

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

leaderman
spiliotis2
acropolis
IFS: Η θεραπεία Εσωτερικών Οικογενειακών Συστημάτων είναι μια επαναστατική προσέγγιση του ανθρώπινου ψυχισμού

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση