, ,

Η ταυρομαχία και τα διδάγματα της ζωής

Δεν πρέπει να μετανιώνεις για τα πράγματα που έκανες. Καλύτερα να λυπάσαι για αυτά που δεν έκανες όταν είχες την ευκαιρία.

Της Μαρίας-Χριστίνας Δουλάμη

«Αν μπορούσες να γυρίσεις το χρόνο πίσω και να ξαναζήσεις μια στιγμή διαφορετικά, τι θα άλλαζες;» Ο μικρός ρωτούσε τον παππού του με την αγωνία αποτυπωμένη στο πρόσωπό του. Ήταν μια ερώτηση την οποία ο ίδιος ο παππούς είχε κάνει στον εαυτό του αμέτρητες φορές. Ήταν μια φαινομενικά εύκολη ερώτηση. Η απάντηση, αντιθέτως, ήταν πολύ δύσκολη. Γιατί, αλήθεια, αν σας δινόταν η ευκαιρία, τι θα θέλατε να (ξανα)ζούσατε διαφορετικά;

Advertisment

Ο παππούς σκέφτηκε για λίγα λεπτά πριν απαντήσει. «Θα σου πω μια ιστορία», είπε.

«Ήταν κάποτε ένα νεαρό αγόρι. Είχε μεγαλώσει σε μια φτωχή οικογένεια και άρχισε να εργάζεται από πολύ μικρή ηλικία. Είχε γαλουχιστεί με τη νοοτροπία ότι αυτό είναι αυτό που οι άνθρωποι έπρεπε να κάνουν – να κερδίζουν τα προς το ζην τους με κάθε δυνατό τρόπο. Έτσι, πέρασε από διάφορα επαγγέλματα – από τη γεωργία, σε προβατοβοσκός, σε μούτσος, σε σερβιτόρος, σε δάσκαλος, σε βοηθός γραφείου. Έκανε ό, τι μπορούσε να βρει, επειδή πίστευε ότι αυτός ήταν ο καλύτερος τρόπος για να κερδίσει εμπειρίες.

Μια μέρα, ένας διάσημος ταυρομάχος ήρθε στο χωριό του. Ανέβασε μια λαμπρή παράσταση ταυρομαχίας, η οποία συγκέντρωσε όλο το χωριό στην πλατεία της πόλης και στο τέλος της, έκανε μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση. Ανακοίνωσε ότι θα έδινε ένα τόνο χρυσού σε εκείνον ο οποίος θα μπορούσε να υποτάξει τον ταύρο. Όλοι είχαν μόλις δει ότι ο ταύρος ήταν πολύ επιθετικός, και μάλιστα πολύ σκληρός. Κανείς δεν θεωρούσε τον εαυτό του ικανό για έναν τέτοιο άθλο. Αλλά το νεαρό αγόρι σηκώθηκε μεμιάς και δήλωσε ότι ήταν έτοιμος για την πρόκληση. «Θα το κάνω», είπε αποφασιστικά. Οι χωρικοί σάστισαν. Ήταν βέβαιο ότι ο ταύρος θα τον κατασπάραζε στη στιγμή. Όμως, συνάμα, ήταν όλοι περίεργοι να δουν τι θα συνέβαινε.

Advertisment

Έτσι, το αγόρι προχώρησε στη μέση της κεντρικής πλατείας. Πήρε το συμβολικό κόκκινο πανί του ταυρομάχου και το ανέμισε μπροστά στο μαινόμενο ταύρο. Το ζώο ρουθούνισε αγριεμένο, και έσκαβε με βία το χώμα κάτω από τις οπλές του, έτοιμο να ορμήσει. Με ένα γρήγορο ελιγμό το αγόρι κατάφερε να ξεφύγει από την επίθεση, καθώς ο ταύρος πέρασε ξυστά από το πανί. Το ζώο αγρίεψε και ξαναόρμησε. Με κάθε αποτυχημένη επίθεση, η οργή του μεγάλωνε. Το αγόρι όμως παρέμεινε ψύχραιμο και συνέχιζε. Έπειτα, προς έκπληξη του κοινού του, το αγόρι άφησε το πανί να πέσει στο έδαφος και προσκάλεσε τον ταύρο να τρέξει κατευθείαν καταπάνω του.

Μα μόλις ο ταύρος χαμήλωσε το κεφάλι, προτείνοντας τα κέρατά του, το αγόρι τα άρπαξε μεμιάς και με μια ακροβατική κίνηση τίναξε το σώμα του πάνω στη ράχη του ζώου. Η ταυρομαχία είχε τώρα εξελιχθεί σε ένα διαγωνισμό ροντέο με τον ταύρο να κλοτσάει και να ουρλιάζει θυμωμένα, δυσανασχετώντας με τον ανεπιθύμητο αναβάτη. Με μια ξαφνική κίνηση του δεξιού του χεριού τότε, το αγόρι χτύπησε ένα νεύρο στο λαιμό του ταύρου και η οργή του απότομα κόπηκε.

Η πλατεία του χωριού βυθίστηκε στη σιωπή. Το αγόρι ξεπέζεψε τον ταύρο, λες και κατέβαινε από άλογο. Πλησίασε τον άναυδο ταυρομάχο και ρώτησε ατάραχος, «θα μπορούσα τώρα να έχω εκείνο τον τόνο χρυσού;»

Ο ταυρομάχος έμεινε καταπληκτικός. Οι χωρικοί ξέσπασαν σε δυνατές επευφημίες και χειροκροτήματα. Ο ταυρομάχος αναγκάστηκε να κρατήσει το λόγο του και παρέδωσε τον τόνο του χρυσού, αλλά ζήτησε από το αγόρι να του απαντήσει αυτό που πλανιόταν στο μυαλό όλων: «Πώς το έκανες αυτό;»

Το αγόρι απάντησε ήρεμα, «έχω κάνει τόσα πολλά πράγματα στη ζωή μου, πράγματα που πολλοί θεωρούν υποτιμητικά ή ανάξια, αλλά δε μετανιώνω για τίποτα από αυτά, γιατί όλα μου έχουν διδάξει κάτι και πάνω απ’ όλα έχω μάθει ότι πρέπει να αρπάζεις την κάθε ευκαιρία που σου παρουσιάζεται τη δεδομένη στιγμή, διότι μπορεί να μην σου ξαναπαρουσιαστεί ποτέ».

«Έτσι», κατέληξε ο παππούς, «για να απαντήσω στην ερώτησή σου, αν ζούσα και πάλι, δεν νομίζω ότι θα ήθελα να κάνω κάτι διαφορετικά. Δεν πρέπει να μετανιώνεις για τα πράγματα που έκανες. Καλύτερα να λυπάσαι για αυτά που δεν έκανες όταν είχες την ευκαιρία».

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πράξεις καλοσύνης που άλλαξαν τον ρου της ιστορίας
Γκάντι: Για να σταματήσει η φυσική βία πρέπει πρώτα να σταματήσει η παθητική βία
Ο Αρίν και το δικαστήριο | Μια ιστορία για τις αξίες και το πραγματικό νόημα της δικαιοσύνης
Μην ελέγχετε με φόβο

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση