, , , ,

Η χημεία του φλερτ

Η δική μας θετική διάθεση είναι αυτό που μπορεί να εκμαιεύσει τη θετική διάθεση των άλλων.

Γράφει ο ψυχολόγος Νίκος Βακόνδιος

Αρκεί μία μικρή αλλαγή στο περιβάλλον μας, για να πυροδοτήσει μία σειρά χημικών αντιδράσεων η οποία αλλάζει τη χημική «σούπα» στο μυαλό μας και επομένως τα συναισθήματα… Οι φόβοι μας μειώνονται σε γραμμική συνάρτηση όταν αλληλεπιδρούμε με ανθρώπους που δεν κρίνουν αλλά μας εξοικειώνουν με αυτό που φοβόμαστε.

Advertisment

Μια ακτίνα ήλιου μπορεί να αλλάξει τη διάθεσή μας προς το καλύτερο, επηρεάζοντας τη σεροτονίνη, νευροδιαβιβαστή που σχετίζεται με τη διάθεσή μας… Κοιτώντας κάποιον που χαμογελάει γνήσια σε εμάς, έρχεται αυθόρμητα η ενέργεια από το χαμόγελό του… Διαβάζουμε συναισθήματα στα πρόσωπα των άλλων και επηρεαζόμαστε από αυτά. Απέναντι σε ένα γνήσιο χαμόγελο, τυχόν σκέψεις ανησυχίας ηρεμούν και νιώθουμε άνετα, ίσως ακόμη και ασφάλεια. Στη σύγχρονη εποχή συχνά αναζητούμε σε οθόνες, αφορμές για να χαμογελάσουμε διότι κανείς σχεδόν δε δίνει εύκολα το χαμόγελο του. Η δική μας θετική διάθεση όμως είναι αυτό που μπορεί να εκμαιεύσει τη θετική διάθεση των άλλων.

Είμαστε βιοχημικές κατασκευές, φτιαγμένες να αλληλεπιδρούν σε ζωντανή επαφή, οι οποίες συνέχεια εκπέμπουν και λαμβάνουν συναισθήματά, ακόμη και όταν δεν εκφράζονται με λέξεις. Οι άγνωστοι άνθρωποι, αντιλαμβάνονται αυτό που εκπέμπουμε προς αυτούς και όχι αυτό που είμαστε… Έτσι, αυτό που σκεφτόμαστε και νιώθουμε για τον εαυτό μας, το εκπέμπουμε αθέλητα προς τους άλλους, μέσω της συναισθηματικής μας κατάστασης. Στο φλερτ μάλιστα πολύ περισσότερο.

Η εμπειρία δείχνει ότι πολλοί άνθρωποι, άνδρες και γυναίκες, έγιναν πιο θαρραλέοι στο φλερτ και δημιούργησαν συντροφικές σχέσεις όταν κατάφεραν να αφήσουν πίσω τους σκέψεις ανησυχίας για τον εαυτό τους, την εικόνα τους, την επαγγελματική τους κατάσταση, την αίσθηση ότι δεν ήταν «αρκετοί» ή ότι θα επιβαρυνθούν από τα προβλήματα κάποιου συντρόφου.

Advertisment

Κάποιες φορές, πίσω από γενικευμένα στερεότυπα για το άλλο φύλο, βρίσκονταν συχνά οι προσωπικοί φόβοι του ανθρώπου για την αυτοεικόνα του. Έτσι ένας άνθρωπος μπορεί να θεωρεί ότι κάποια χαρακτηριστικά του είναι έντονα αρνητικά για το άλλο φύλο, ενώ κάτι τέτοιο να μην ισχύει. Άνδρες οι οποίοι ξεπέρασαν τέτοια άγχη, άρχισαν ασυνείδητα να γίνονται πιο θαρραλέοι στο φλερτ, απολαμβάνοντας το σαν μία ευχάριστη διαδικασία με στόχο να νιώσει ο άλλος άνθρωπος όμορφα και έμμεσα και οι ίδιοι, και όχι σαν μία κατάσταση όπου κρίνεται η αξία τους, με μοναδικό αποτέλεσμα την επιτυχία ή την αποτυχία.

Έρευνες δείχνουν από την άλλη ότι η γυναικεία σεξουαλική ορμή επηρεάζεται πιο εύκολα από το άγχος, το κοινωνικό περιβάλλον και τις επαγγελματικές ανησυχίες απ ότι η ανδρική, καθώς επίσης και από την εικόνα που η γυναίκα έχει για το σώμα της. Αυτό μπορεί να απασχολεί τόσο πολύ την σκέψη και να επηρεάζει τη διάθεση μιας γυναίκας, ώστε να μη δείχνει διαθέσιμη για φλερτ. Όμως το φλερτ είναι ένα εξαιρετικός ενισχυτής της διάθεσης και για τη γυναίκα, καθώς την κάνει να νιώθει επιθυμητή.

Το φλερτ όμως και οι ανθρώπινες σχέσεις στις οποίες μπορεί να οδηγήσει, είναι απαραίτητο συστατικό για την ανθρώπινη διάθεση. Είναι σημαντικό να αποφεύγεται να δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος, όπου η αρνητική συναισθηματική διάθεση στερεί τη διάθεση για φλερτ, και έτσι να αποφεύγεται το φλερτ το οποίο μπορεί να καλυτερεύσει έντονα τη συναισθηματική μας διάθεση.

Το φλερτ είναι σημαντικό καθώς μας εμπλέκει συναισθηματικά με ένα άλλο πρόσωπο… Ερωτευόμαστε τους άλλους όταν κάνουμε πράγματα για αυτούς και εκτιμούμε ως μεγαλύτερη την αξία τους όταν νιώθουμε ότι την κερδίζουμε σιγά σιγά… Όταν κάποιος μας αντιστέκεται, νιώθουμε ότι έχει μεγάλη αξία και επομένως νιώθουμε ότι το ενδιαφέρον του θα μας δώσει προσωπική αξία… Επιπλέον όταν κάτι μας αντιστέκεται, αυτό εκλαμβάνεται ενστικτωδώς ως συναισθηματική δύναμη μα και ως κάτι σπάνιο που αξίζει να κερδίσουμε και να κρατήσουμε.

«Όταν μια γυναίκα σου μιλάει, άκου αυτά που λέει με τα μάτια της». – Βίκτωρ Ουγκώ, 1802-1885

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ο πρώτος και μοναδικός άνθρωπος που είναι υποχρεωμένος να καλύψει τις ανάγκες μου, είμαι εγώ!
Από τη Συναισθηματική Καταιγίδα στην Ηρεμία: Προς μια πιο ευτυχισμένη ζωή
Αν φροντίζεις το νου σου όπως ένας καλός κηπουρός φροντίζει τον κήπο του, τότε θα γίνει πολύ πιο γόνιμος από όσο φαντάστηκες ποτέ
H ζωή δεν είναι σύντομη όταν την αποκτούμε, αλλά την κάνουμε εμείς σύντομη σπαταλώντας την

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση