,

Ο ρόλος του γλυκαιμικού δείκτη και της κατάλληλης δίαιτας στο αδυνάτισμα

Αν κάνετε μία δίαιτα που δεν αποδίδει, μπορεί να μην ευθύνεστε εσείς. Απλώς δεν είναι κατάλληλη για εσάς και πρέπει να δοκιμάσετε κάποια άλλη.

“Αν κάνετε μία δίαιτα που δεν αποδίδει, μπορεί να μην ευθύνεστε εσείς. Απλώς δεν είναι κατάλληλη για εσάς και πρέπει να δοκιμάσετε κάποια άλλη”, λέει ο δρ Έραν Σίγκαλ, καθηγητή Υπολογιστικής Βιολογίας & Βιολογίας Συστημάτων στο πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Επιστήμης Weizmann, στο Ρεχοβότ.

Σε μελέτη με τη συμμετοχή 800 εθελοντών ανακάλυψαν πως ο οργανισμός κάθε ανθρώπου αντιδρά με διαφορετικό τρόπο στα ίδια τρόφιμα, με αποτέλεσμα ό,τι είναι υγιεινό για τον ένα, να είναι ανθυγιεινό για τον άλλο. Η ανακάλυψη αυτή εξηγεί γιατί κάποιοι άνθρωποι αδυνατίζουν πάρα πολύ γρήγορα και άλλοι απελπιστικά αργά, καθώς και το γιατί κάποιοι μπορούν να τρώνε ό,τι θέλουν χωρίς να παχαίνουν και άλλοι παχαίνουν ακόμη και αν τρώνε υγιεινά.

Advertisment

Το κλειδί είναι σύμφωνα με τους επιστήμονες η γλυκόζη (σάκχαρο) στο αίμα μας, η οποία αυξομειώνεται αναλόγως με το τι τρώμε. Η γλυκόζη είναι αυτή που δίνει ενέργεια στο ανθρώπινο σώμα και προέρχεται από τους υδατάνθρακες τροφίμων όπως το ψωμί, το ρύζι, τα δημητριακά, οι πατάτες, τα φρούτα και οι ξηροί καρποί. Η ταχύτητα με την οποία αυξάνονται τα επίπεδά της στο αίμα μετά την κατανάλωση κάθε τροφίμου ορίζει τον γλυκαιμικό δείκτη.

Οι ερευνητές έδωσαν σε κάθε εθελοντή μία συσκευή συνεχούς μέτρησης του σακχάρου, την οποία είχε κολλημένη στην κοιλιά του νύχτα-μέρα επί μία εβδομάδα. Επίσης του ζήτησαν να καταγράφει αναλυτικά οτιδήποτε έτρωγε, καθώς και το νερό που έπινε. Συνολικά, οι 800 εθελοντές κατανάλωσαν 46.898 γεύματα και έγιναν 1,5 εκατομμύριο μετρήσεις στο σάκχαρό τους. Στο τέλος της περιόδου παρακολούθησης, οι ερευνητές συνέκριναν ό,τι είχαν φάει και είχαν πιει οι εθελοντές με τις ενδείξεις του σακχάρου τους.

Η σύγκριση αποκάλυψε πολύ μεγάλες αποκλίσεις στον τρόπο αντίδρασης του οργανισμού τους στα ίδια τρόφιμα, ακόμα κι αν επρόκειτο για μία φέτα ψωμί. Επιπλέον, άλλοι παρουσίαζαν κατακόρυφη αύξηση του σακχάρου τους με ένα γλυκό αλλά όχι με ένα φρούτο, και άλλοι με τα φρούτα αλλά όχι με τα γλυκά.

Advertisment

Άλλη μια μελέτη έρχεται να πει το αυτονόητο, ότι δηλαδή κάθε οργανισμός είναι ιδιαίτερος και μοναδικός, όπως άλλωστε και κάθε άνθρωπος. Μην επιλέγετε τη διατροφή σας με μόνο γνώμονα τη μόδα ή τα αστέρια του Χόλιγουντ, ή ακόμα και την πρόταση ενός επιστήμονα. Εάν αισθάνεστε ότι μια διατροφή δεν είναι αποτελεσματική για εσάς, το πιο πιθανό είναι ότι έχετε δίκιο και για αυτό βρείτε κάποια άλλη που σας ταιριάζει καλύτερα.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ιπποκράτεια Διαβίωση: Μια εταιρεία παράδειγμα ολιστικής προσέγγισης με εκπληκτικά προϊόντα
Ολοκληρωμένη προσέγγιση στην παιδική παχυσαρκία: Επενδύστε σήμερα, δείτε αποτελέσματα αύριο
Το μπαχαρικό που βοηθάει να χάσετε 3 φορές περισσότερο λίπος

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση