, , ,

Όλα τα σκυλιά μπορούν να μάθουν καινούρια πράγματα, ανεξαρτήτως ηλικίας

Έρευνα: Η λογική σκέψη των σκυλιών βελτιώνεται με την πάροδο της ηλικίας. Τα γέρικα σκυλιά απλώς μαθαίνουν πιο αργά

Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη από το Εργαστήριο Έξυπνων Σκύλων στο Ερευνητικό Κέντρο Μέσερλι της Βιέννης, η γήρανση επηρεάζει τις γνωστικές ικανότητες των σκύλων. Μια ομάδα επιστημόνων μελέτησε τη συμπεριφορά σκύλων διαφόρων ηλικιών δουλεύοντας σε έναν ειδικά σχεδιασμένο υπολογιστή με οθόνη αφής και ανακάλυψε ότι αν και όλα τα σκυλιά ήταν σε θέση να μάθουν καινούρια πράγματα, τα γηραιότερα σκυλιά μάθαιναν πιο αργά από τα νεότερα. Δεν παρατηρήθηκαν διαφορές σχετικά με τη μακροπρόθεσμη μνήμη που να οφείλονται στην ηλικία. Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό «Age».

Διαβάστε: Τα σκυλιά αντιλαμβάνονται ποιος είναι αξιόπιστος και ποιος όχι

Advertisment

Η επίδραση της γήρανσης στις γνωστικές διεργασίες όπως η μάθηση, η μνήμη και η λογική σκέψη μέχρι σήμερα είχε μελετηθεί σχεδόν αποκλειστικά σε ανθρώπους.

Χρησιμοποιώντας μια σειρά τεστ στην οθόνη αφής, η Lisa Wallis και η Friederike Range από το Ερευνητικό Κέντρο Μέσερλι της Βιέννης μελέτησαν αυτές τις παραμέτρους σε σκυλιά διαφόρων ηλικιών. Η μελέτη πραγματοποιήθηκε με 95 σκυλιά ράτσας Μπόρντερ Κόλεϋ ηλικίας από 5 μηνών μέχρι 13 ετών. Τα σκυλιά πήγαιναν τακτικά στο Εργαστήριο Έξυπνων Σκύλων συνοδευόμενα από τους ιδιοκτήτες τους για τη διεξαγωγή των τεστ σε μια οθόνη αφής.

«Τα Μπόρντερ Κόλεϋ έχουν τη φήμη ότι μαθαίνουν γρήγορα. Έχουν εκτραφεί από γενιά σε γενιά εξαιτίας των χαρακτηριστικών που ήταν σημαντικά για την κτηνοτροφία. Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει μια δημοφιλής ράτσα κατοικίδιου ζώου, πιθανόν επειδή είναι πολύ εύκολο να εκπαιδευτεί. Αυτός είναι ο λόγος που είχαμε πρόσβαση σε αρκετά τεστ ζώων από τη συγκεκριμένη φυλή», εξηγεί η επικεφαλής της μελέτης Friederike Range.

Advertisment

Τα σκυλιά χωρίστηκαν σε 5 ηλικιακές ομάδες και εξετάστηκαν σε 4 τομείς. Τα τεστ σχεδιάστηκαν για να εξεταστούν 3 γνωστικές ικανότητες: μάθηση, λογική σκέψη και μνήμη.

Τα γηραιότερα σκυλιά μαθαίνουν πιο αργά και παρουσιάζουν χαμηλότερη γνωστική ευελιξία

Τα τεστ αποκάλυψαν διαφορές στην γνωστική ικανότητα ανάλογα με την ηλικία των σκύλων. Στο πρώτο μέρος ζητήθηκε τα ζώα να μάθουν να επιλέγουν σωστά 4 από τις 8 συνολικά αφηρημένες εικόνες σε μια οθόνη αφής. Τα σκυλιά έβλεπαν στην οθόνη 2 εικόνες κάθε φορά. Η μία εικόνα είχε θετική συσχέτιση και οι σκύλοι ανταμείβονταν με μια λιχουδιά όταν την άγγιζαν. Η δεύτερη εικόνα είχε αρνητική συσχέτιση και όταν την άγγιζαν δεν τους δίνονταν κάποια λιχουδιά, αλλά η διαδικασία σταματούσε. Οι 4 «θετικές» εικόνες παρουσιάστηκαν σε διαφορετικούς συνδυασμούς μαζί με τις «αρνητικές» εικόνες.

Η βασική συγγραφέας της μελέτης Lisa Wallis εξηγεί: «Τα γηραιότερα σκυλιά χρειάζονταν περισσότερες επαναλήψεις από τα νεότερα για να καταφέρουν να φέρουν τη διαδικασία εις πέρας σωστά. Το τεστ έδειξε επίσης ότι τα γηραιότερα σκυλιά είχαν λιγότερο ευέλικτο τρόπο σκέψης σε σχέση με τα νεότερα. Όπως συμβαίνει και στους ανθρώπους, τα γηραιότερα σκυλιά δυσκολεύονταν περισσότερο στο να αλλάξουν τις παλιές τους συνήθειες ή οτιδήποτε έχουν μάθει».

Διαβάστε: Τα σκυλιά διαβάζουν τη σκέψη μας

Η λογική σκέψη βελτιώνεται με την πάροδο της ηλικίας

Αφού τα ζώα αφομοίωσαν ένα κριτήριο μάθησης τους έδειξαν και πάλι 2 εικόνες στην οθόνη αφής. Αυτή τη φορά η μία από τις εικόνες ήταν καινούρια, ενώ η δεύτερη ήταν ήδη γνωστή από το προηγούμενο τεστ, στο οποίο είχε αρνητική συσχέτιση. Οι σκύλοι έπρεπε να την προσδιορίσουν ως τη «λάθος» εικόνα. Έτσι, η καινούρια εικόνα θα ήταν η «σωστή». Οι σκύλοι λοιπόν έπρεπε να φτάσουν στο σωστό συμπέρασμα δια του αποκλεισμού.

«Όσο γηραιότερα ήταν τα σκυλιά, τόσο καλύτερα εκτελούσαν τη διαδικασία ενώ τα νεότερα σκυλιά δεν τα κατάφεραν. Αυτό πιθανώς οφείλεται στο γεγονός ότι τα γηραιότερα σκυλιά επέμεναν περισσότερο σε αυτά που είχαν μάθει πριν και είναι λιγότερο ευέλικτα από τα νεαρότερα ζώα», αναφέρει η Range.

Διαβάστε: Τα σκυλιά έχουν ανθρώπινα συναισθήματα

Η μακροπρόθεσμη μνήμη που αφορά τα ερεθίσματα μέσω της οθόνης αφής δεν επηρεάζεται από την ηλικία

Έξι μήνες μετά από τα πρώτα τεστ μάθησης, οι ερευνητές επανέλαβαν τα τεστ αφής χρησιμοποιώντας τις ίδιες 8 αφηρημένες εικόνες προκειμένου να εξετάσουν τη μακροπρόθεσμη μνήμη των σκύλων. Τα τεστ δεν έδειξαν σημαντικές διαφορές που να σχετίζονται με την ηλικία. Σχεδόν όλα τα σκυλιά θυμούνταν τις σωστές εικόνες της θετικής συσχέτισης.

Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης παρέχουν κριτήρια που συνδέονται με τη φυσιολογική γνωστική γήρανση των Μπόρντερ Κόλεϋ κι έτσι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως βάση σύγκρισης ανάμεσα στις ράτσες καθώς και για την έγκαιρη αναγνώριση και θεραπεία ορισμένων γνωστικών ελλείψεων.

[toggle title="Πηγές"]

link.springer.com/article/10.1007%2Fs11357-015-9866-x

www.vetmeduni.ac.at/

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

7 μαθήματα που μας διδάσκουν οι γάτες για την αγάπη
Αυτά είναι τα πιο επικίνδυνα έντομα για το κατοικίδιό σας που πρέπει να προσέχετε
Το πρώτο πάρκο σκύλων με ανακυκλώσιμα υλικά στον Δήμο Καλαμαριάς
Η ιστορία των δύο σκύλων που θα σας κάνει να δακρύσετε (βίντεο)

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση