Υδραστίδα: Οι θεραπευτικές της ιδιότητες για το στομάχι, την πέψη αλλά και το ανοσοποιητικό

Ιστορικά, οι ιθαγενείς της Αμερικής τη χρησιμοποιούσαν για δερματικά προβλήματα, πεπτικές διαταραχές, κρυολογήματα και άλλες λοιμώξεις του αναπνευστικού.

Η υδραστίδα (Hydrastis canadensis) είναι ένα μικρό, πολυετές φυτό που ανήκει στην οικογένεια Ranunculaceae και ενδημεί στις ανατολικές περιοχές του Καναδά και των Ηνωμένων Πολιτείων. Έχει ένα τριχωτό στέλεχος, λοβωτά, ακανόνιστα φύλλα, μικρά άνθη και παράγει ένα μόνο φρούτο που μοιάζει με βατόμουρο. Είναι ευρέως γνωστό για την αντιφλεγμονώδη, αντιμικροβιακή και καθαρτική δράση του και χρησιμοποιείται ευρέως στη θεραπεία διαφόρων παθήσεων. Η δημοτικότητά του έχει αυξηθεί τόσο τα τελευταία χρόνια, ώστε η Σύμβαση για το Διεθνές Εμπόριο Απειλούμενων Ειδών της Άγριας Πανίδας και Χλωρίδας να το ανακηρύξει είδος υπο εξαφάνιση.

Ιστορικά, οι ιθαγενείς της Αμερικής χρησιμοποιούσαν το goldenseal για δερματικά προβλήματα, πεπτικές διαταραχές, κρυολογήματα και άλλες λοιμώξεις του αναπνευστικού, μολύνσεις στα μάτια καθώς και πληγές στα ούλα, το στόμα και το λαιμό.

Advertisment

Η υδραστίδα περιέχει μια ένωση που ονομάζεται βερβερίνη, η οποία σκοτώνει πολλούς τύπους βακτηριδίων και μικροβίων. Η βερβερίνη ενεργοποιεί επίσης τα λευκά αιμοσφαίρια και τα καθιστά πιο αποτελεσματικά στην καταπολέμηση της μόλυνσης και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Η βερβερίνη χρησιμοποιείται ως αντιβιοτικό και απολυμαντικό, τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά. Μπορεί να είναι αποτελεσματική σε διαφόρων ειδών μολύνσεις. Έχει αντισηπτικές ιδιότητες και χρησιμοποιείται για την απολύμανση των πληγών στο δέρμα. Ακόμα, συνιστάται συχνά για την πρόληψη και τη θεραπεία των λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος.

Σήμερα, η υδραστίδα διατίθεται στην αγορά ως τονωτικό για την ενίσχυση της πέψης. Καταπραΰνει το στομάχι και βοηθά στην ομαλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Η βερβερίνη, ενεργό συστατικό του φυτού, χρησιμοποιείται ευρέως στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική για τη θεραπεία της δυσεντερίας και της λοιμώδους διάρροιας. Είναι ένα φυσικό αντιβιοτικό που συνδυάζεται επίσης με εχινάκεια για την αποτελεσματικότερη θεραπεία του πονόλαιμου, του κρυολογήματος και της γρίπης. Θεωρείται οτι συμβάλλει σημαντικά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Προσοχή: Χρησιμοποιήστε τα βότανα υπό την επίβλεψη ειδικού. Εάν λαμβάνετε φαρμακευτική αγωγή, βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν αλληλεπιδράσεις.

Advertisment

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Εκατό νέα είδη θαλάσσιας ζωής ανακάλυψαν επιστήμονες σε βάθος σχεδόν 5.000 μέτρων!
Τιτάνας: Οι αμμόλοφοι στον δορυφόρο του Κρόνου είναι θρυμματισμένα φεγγάρια
Μαύρες τρύπες-βρέφη είναι οι κόκκινες κουκίδες που εντόπισε το τηλεσκόπιο James Webb
Εξέλιξη των ζώων: Τα αρσενικά αναπτύσσουν μεγαλύτερα όπλα, ενώ τα θηλυκά μεγαλύτερο εγκέφαλο

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση