, ,

Φτέρνισμα: Αίτια και τρόποι πρόληψης

Η Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη αναλύει τι είναι ακριβώς το φτέρνισμα, που οφείλεται και τι μπορούμε να κάνουμε για να το αποφύγουμε.

Γράφει η Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη

Το φτέρνισμα ή πταρμός είναι η ξαφνική, βίαιη, ανεξέλεγκτη εξώθηση του αέρα από τη μύτη και το στόμα που προκαλείται από ερεθισμό των βλεννογόνων του αναπνευστικού συστήματος. Ο πταρμός αρκετές φορές συνοδεύει συμπτώματα όπως είναι ο βήχας, η ρινική συμφόρηση, η δυσπεψία, η δύσπνοια, ο πυρετός. Δεν είναι σπάνιες ωστόσο οι περιπτώσεις που αποτελεί μεμονωμένο σύμπτωμα. Ενίοτε ο πταρμός είναι τόσο επίμονο σύμπτωμα που παρεμποδίζει την καθημερινή δραστηριότητα κατά την διάρκεια του 24ώρου.

Advertisment

Αίτια

Συνήθη αίτια φτερνίσματος είναι το ψυχικό stress, η έξαψη, τα λοιμώδη νοσήματα, οι αλλεργίες. Έντονο φτέρνισμα μπορεί να εμφανιστεί ως υστερική εκδήλωση. Τα λοιμώδη νοσήματα που προκαλούν φτέρνισμα, πολλές φορές ερεθίζουν αντανακλαστικώς τον βλεννογόνο της μύτης και την περιοχή που ευρίσκεται γύρω από αυτή. Τα αλλεργιογόνα που προκαλούν φτέρνισμα εισέρχονται συχνά στο σώμα μέσω της εισπνοής.

Στα σπανιότερα αίτια περιλαμβάνονται φάρμακα, χρήση τοξικών ουσιών όπως η κοκαΐνη, δυσπεψία, παθήσεις του γαστρεντερικού συστήματος, άπνοια στον ύπνο, νεοπλάσματα, χρόνια αναπνευστική πνευμονοπάθεια, βρογχικό άσθμα, ορμονικές διαταραχές, παθήσεις του ΚΝΣ, παθήσεις καρδιαγγειακού συστήματος, αυτοάνοσα, αιματολογικά νοσήματα, φάρμακα, ερεθιστικές ουσίες όπως ρύποι, πικάντικα τρόφιμα, σκόνη.

Advertisment

Το φτέρνισμα που είναι μεμονωμένο και παροδικό σύμπτωμα έχει συνήθως αθώο χαρακτήρα. Όταν το φτέρνισμα είναι παρατεινόμενο ή συνοδεύει και άλλα συμπτώματα, πρέπει να αξιολογείται ιατρικώς. Το είδος του εργαστηριακού ελέγχου και της θεραπείας ποικίλλει ανάλογα με τα ευρήματα της ιατρικής εξέτασης με δεδομένο ότι στην ιατρική η ορθή ιατρική εξέταση έχει κομβική σημασία για την εξατομικευμένη αξιολόγηση κάθε συμπτώματος.

Πταρμός και Άνοιξη

Ο πταρμός είναι ιδιαίτερα συχνός κατά την περίοδο της Άνοιξης. Το φαινόμενο συχνά επιδεινώνεται από την χρήση ακατάλληλων ρινικών spray.

Η γύρη της ατμόσφαιρας αποτελεί το κύριο αίτιο του πταρμού της Άνοιξης. Στην Ελλάδα, αερομεταφερόμενες γύρεις παράγουν κυρίως τα δέντρα (ελιά, κυπαρίσσι, ακακία, λεύκα κ.ά.), τα αγρωστώδη (άγρια δημητριακά), τα χορτάρια, τα γρασίδια, η «αγριάδα», τα ζιζάνια, οι θάμνοι, τα αγριοβότανα. Ποικίλα φυτά παράγουν μεγάλες ποσότητες γύρης, η οποία διασπείρεται με τον άνεμο, ερεθίζοντας την περιοχή της μύτης.

Η πρόληψη του συνήθους πταρμού της Άνοιξης

• Συνιστάται αποφυγή καπνού και έκθεσης στη γύρη
• Τα παράθυρα στο αυτοκίνητο και στο σπίτι πρέπει να διατηρούνται κλειστά
• Τα διπλά τζάμια συχνά βοηθούν
• Τα κλιματιστικά πρέπει να συντηρούνται επαρκώς
• Ειδικά κλιματιστικά συστήματα για αλλεργικούς διασφαλίζουν επαρκή αερισμό του χώρου κατακρατώντας την γύρη
• Η γούνα των κατοικίδιων ζώων όταν εκτίθενται στο εξωτερικό περιβάλλον πρέπει να πλένεται και να καθαρίζεται
• Συνιστάται αποφυγή κυκλοφορίας κατά την διάρκεια της ημέρας
• Άμεση αλλαγή ρουχισμού μετά την επιστροφή στο σπίτι
• Συνιστώνται εξωτερικά πλαστικά καλύμματα στα κρεβάτια και τα μαξιλάρια
• Αρκετές περιπτώσεις χρειάζονται προφυλακτική αγωγή, πριν την έναρξη της ανθοφορίας.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Καρκίνος: 7 πρωτοπόροι Έλληνες δημιουργούν εργαλείο AI που ανιχνεύει μεταστάσεις
Δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε; 8 τεχνικές αναπνοής που θα σας χαλαρώσουν στο λεπτό
Ανήκετε στο 10% των σπάνιων ανθρώπων παγκοσμίως; Είναι απλό να το διαπιστώσετε
11 Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα για την νόσο του Πάρκινσον | Τα πρώιμα συμπτώματα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση