,

Τελικά είναι πιο ωφέλιμο να τρώμε μόνο όταν πεινάμε;

Η τάση να τρώμε όταν δεν πεινάμε είναι λιγότερο ωφέλιμη για την υγεία από το αντίστροφο, σύμφωνα με νέα έρευνα

Έχοντας μεγάλη διαθεσιμότητα σε πρόχειρο φαγητό το οποίο έχει σχεδιαστεί για να είναι γευστικό, όπως για παράδειγμα τα πατατάκια, οι σοκολάτες και τα τσίζμπεργκερ με διπλό μπέικον, μέσα στο σύγχρονο διατροφικό περιβάλλον με αρωγό την ευρεία διαφήμιση, ο σημερινός καταναλωτής βομβαρδίζεται αδιάκοπα από τον πειρασμό να καταναλώσει φαγητό. Αυτό σημαίνει ότι σε αντίθεση με τους ανθρώπους στις παραδοσιακές κοινωνίες οι άνθρωποι στη σύγχρονη εποχή τρώνε όχι επειδή πεινούν, αλλά επειδή έχουν διαθέσιμο νόστιμο φαγητό κάθε στιγμή της ημέρας.

Σε μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Journal of the Association for Consumer Research», διαπιστώθηκε ότι η τάση του σύγχρονου καταναλωτή να τρώει όταν δεν πεινάει είναι λιγότερο ωφέλιμη για την υγεία από το αντίστροφο.

Advertisment

Τα άτομα που συμμετείχαν στη μελέτη ήταν 45 προπτυχιακοί φοιτητές. Στην αρχή ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να αξιολογήσουν το επίπεδο πείνας που ένιωθαν και στη συνέχεια να καταναλώσουν ένα γεύμα πλούσιο σε υδατάνθρακες. Προκειμένου να μετρηθεί ο τρόπος που το γεύμα είχε αντίκτυπο στην υγεία των συμμετεχόντων, υποβλήθηκαν σε μέτρηση του επιπέδου γλυκόζης στο αίμα τους σε τακτά χρονικά διαστήματα μετά από το γεύμα.

Τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα συνήθως αυξάνονται μετά από ένα γεύμα που περιέχει υδατάνθρακες και είναι γενικά καλύτερο για την υγεία όταν τα επίπεδα της γλυκόζης αυξάνονται σε σχετικά μικρό ποσοστό, διότι η αυξημένη γλυκόζη είναι βλαβερή για τα κύτταρα.

Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι τα άτομα που πεινούσαν σε μέτριο βαθμό πριν από το γεύμα συνήθως είχαν χαμηλότερα επίπεδα γλυκόζης μετά την κατανάλωση του γεύματος σε σύγκριση με τα άτομα που δεν ήταν ιδιαίτερα πεινασμένα πριν από την κατανάλωση του γεύματος. Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι ίσως είναι πιο ωφέλιμο να τρώμε όταν νιώθουμε μέτρια πείνα παρά όταν δεν πεινάμε καθόλου. Η έρευνα έρχεται εν μέρει σε σύγκρουση με την υπάρχουσα τάση στη διατροφή η οποία προτείνει πολλά και τακτικά γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ωστόσο, επειδή το δείγμα ήταν αρκετά μικρό, θα πρέπει να δούμε και άλλες μελέτες για να καταλήξουμε αν πρέπει όντως να αλλάξουμε συνήθειες διατροφής.

Advertisment

Μέχρι τότε, η πάγια συμβουλή είναι… “Ακούστε το Σώμα σας”

[toggle title="Πηγές"]

foodpsychology.cornell.edu

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

4 «αθώες» τροφές που δεν γνωρίζατε ότι σας παχαίνουν
Οι top 16 πιο υγιεινοί σπόροι ή κόκκοι δημητριακών
Berliner Wine Trophy | Το καλύτερο κρασί στον κόσμο είναι ελληνικό και είναι από τη Σάμο!
Νηστεία: Αποφύγετε 6 παγίδες που παχαίνουν και μειώστε χοληστερόλη και τριγλυκερίδια

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση