,

Η Νέα Ζηλανδία αναγνωρίζει πως όλα τα ζώα βιώνουν τα ίδια συναισθήματα με τον άνθρωπο

Η Νέα Ζηλανδία πέρασε νομοσχέδιο με το οποίο αναγνωρίζει πως όλα τα ζώα έχουν αισθήσεις και συναισθήματα.

Η Νέα Ζηλανδία έκανε ένα μεγάλο βήμα προς τη νομική κατοχύρωση των δικαιωμάτων των ζώων, αναγνωρίζοντας επισήμως πως όλα τα ζώα έχουν αισθήσεις και βιώνουν συναισθήματα ακριβώς όπως και οι άνθρωποι.

Μπορεί για πολλούς λάτρεις των ζώων ή της Φύσης το γεγονός αυτό να θεωρείται αυτονόητο, όμως στα πλαίσια της δημόσιας άποψης και κοινής γνώμης ακόμη και τα αυτονόητα πρέπει να θεσπίζονται νομικά. Το βήμα αυτό, έχει ιδιαίτερη σημασία διότι μέχρι τώρα μόνο ελάχιστα ζώα τύγχαναν της προσοχής και της αναγνώρισης των δικαιωμάτων τους, κι αυτό συμβαίνει κυρίως στα γνωστά κατοικίδια.

Advertisment

Επίσης, το νομοσχέδιο αυτό έχει διττή σημασία. Από την μία αναγνωρίζοντας τη δυνατότητα πως τα ζώα βιώνουν τα ίδια συναισθήματα με τον άνθρωπο, απαγορεύεται οποιαδήποτε εκμετάλλευση όπως το κυνήγι και η αιχμαλωσία ειδών άγριας ζωής, αλλά και τα πειράματα πάνω στα ζώα. Από την άλλη, δημιουργεί ένα νομικό προηγούμενο, γεγονός από το οποίο μπορούν να επωφεληθούν και άλλες χώρες που επιθυμούν να θεσπίσουν ένα ανάλογο νομοσχέδιο αναφορικά με την Πρόνοια των ζώων.

«Το να αναγνωρίζεις ότι τα ζώα έχουν αισθήσεις είναι το να δηλώνεις κατηγορηματικά ότι μπορούν να βιώσουν και θετικά και αρνητικά συναισθήματα, περιλαμβάνοντας σε αυτά και τον πόνο ή το άγχος», δηλώνει η Δρ. Βιρτζίνια Γουίλιαμς, διευθύντρια της Εθνικής Συμβουλευτικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα των Ζώων της Νέας Ζηλανδίας.

Ελπίζουμε στο μέλλον να πραγματοποιηθούν και άλλες παρόμοιες ελπιδοφόρες κινήσεις και από άλλες χώρες και να ωριμάσει σε μας τους ίδιους, πλέον, η ιδέα της αρμονικής συνύπαρξης ανθρώπου και ζώων.

Advertisment

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Αυτά είναι τα πιο επικίνδυνα έντομα για το κατοικίδιό σας που πρέπει να προσέχετε
Το πρώτο πάρκο σκύλων με ανακυκλώσιμα υλικά στον Δήμο Καλαμαριάς
Η ιστορία των δύο σκύλων που θα σας κάνει να δακρύσετε (βίντεο)
Το προσδόκιμο ζωής των κατοικιδίων αυξάνεται. Και υπάρχει λόγος για αυτό...

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση