Πώς είναι να διαβάζει ένα κείμενο κάποιος που έχει δυσλεξία

Πώς βλέπουν τα γράμματα ενός κειμένου στην προσπάθειά τους να διαβάσουν τα άτομα με δυσλεξία.

Η δυσλεξία, επίσης γνωστή και ως διαταραχή της ανάγνωσης ή επίκτητη αλεξία, είναι μια μαθησιακή δυσκολία που χαρακτηρίζεται από προβλήματα στην ανάγνωση ανεξαρτήτως της φυσιολογικής νοημοσύνης. Διαφορετικοί άνθρωποι επηρεάζονται σε διαφορετικό βαθμό. Τα προβλήματα μπορεί να περιλαμβάνουν το πως ηχούν οι λέξεις, το πως αρθρώνουν τις λέξεις, την γρήγορη ανάγνωση, το γράψιμο των λέξεων, την προφορά όταν κάποιος διαβάζει δυνατά καθώς και την κατανόηση του τι έχει διαβάσει.

Όμως, η δυσλεξία δεν είναι αυστηρά μόνο μια διαταραχή ανάγνωσης που χαρακτηρίζεται από τις αντιστροφές. Είναι ένα σύνδρομο των πολλών και ποικίλων συμπτωμάτων που έχει επιπτώσεις σε εκατομμύρια των παιδιών και ενηλίκων.

Advertisment

Από πολλούς αναγνωρίζεται η δυσλεξία ως “διαφορετικός τρόπος σκέψης”, παραλληλίζοντας τη δυσλεξία με τη δυνατότητα που έχει κάποιος να “δει” πολυδιάστατα, την συνολική εικόνα, ή από οποιαδήποτε θέση κάθε φορά. Κατά συνέπεια, αναμιγνύεται η δημιουργική σκέψη με την πραγματικότητα αλλάζοντας πολλές φορές αυτό που το δυσλεκτικό άτομο βλέπει ή ακούει.

Ορισμένα στατιστικά στοιχεία για την δυσλεξία

-Περίπου το 15% των ανθρώπων έχουν δυσλεξία.

Advertisment

-Αυτό ισοδυναμεί με πάνω από 30 εκατομμύρια ενήλικες στις Ηνωμένες Πολιτείες, περίπου 6 εκατομμύρια στο Ηνωμένο Βασίλειο και 3.000.000 στον Καναδά. Οι περισσότεροι δεν ξέρουν ότι είναι δυσλεκτικοί.

-Η δυσλεξία εμφανίζεται σε ανθρώπους όλων των υποβάθρων.

-Η δυσλεξία βρίσκεται σε ομιλητές όλων των γλωσσών και χωρών, αλλά τα ποσοστά ποικίλουν.

-Άνδρες και γυναίκες είναι εξίσου πιθανό να έχουν δυσλεξία.

-Από τα άτομα που έχουν τοποθετηθεί στην ειδική εκπαίδευση μαθησιακών δυσκολιών, περίπου 8% έχουν δυσλεξία.

-Το 25-40 % των παιδιών με δυσλεξία έχουν επίσης ADHD (διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας) και αντιστρόφως, περίπου το 25% των παιδιών με ADHD έχουν και δυσλεξία.

Ο προγραμματιστής Victor Widell, θέλοντας να προσομοιώσει το πώς είναι να διαβάζει κανείς ένα κείμενο, όταν έχει δυσλεξία, έφτιαξε μία σελίδα που μπερδεύει τα γράμματα των λέξεων, δείχνοντας έτσι τα εμπόδια που συναντούν στην ανάγνωση τα άτομα με τη συγκεκριμένη διαταραχή.

Πατήστε εδώ για να μεταβείτε στη σελίδα

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

leaderman
spiliotis2
acropolis
IFS: Η θεραπεία Εσωτερικών Οικογενειακών Συστημάτων είναι μια επαναστατική προσέγγιση του ανθρώπινου ψυχισμού

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση