,

“Βιβλιοπωλείο από το μέλλον” στο Παρίσι τυπώνει επί τόπου το βιβλίο που επιθυμούν οι πελάτες του

Στο "βιβλιοπωλείο του μέλλοντος" οι πελάτες μπορούν να τυπώσουν το βιβλίο που επιθυμούν μέχρι να πιουν... ένα καφεδάκι!

Το πρώτο βιβλιοπωλείο, στην Ευρώπη, που θα δίνει στους πελάτες του τη δυνατότητα να εκτυπώνουν μέσα σε λίγα λεπτά το βιβλίο της επιλογής τους, θα ανοίξει τις πύλες του στο κέντρο του Παρισιού τις επόμενες μέρες. Σε σχετικό άρθρο της Lifo διαβάζουμε πως το “βιβλιοπωλείο του μέλλοντος” είναι γεγονός και είναι έτοιμο να κάνει την εμφάνισή του και στην Ευρώπη, αφού ήδη το μοντέλο λειτουργεί στην Αμερική.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της εκδοτικής εταιρείας Presses Universitaire de France (Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Γαλλίας, PUF) στο “Βιβλιοπωλείο χωρίς στοκ” οι πελάτες θα επιλέγουν το βιβλίο που επιθυμούν και οι υπάλληλοι θα το τυπώνουν και θα το βιβλιοδετούν επί τόπου. Χάρη στο Espresso Book Machine, ένα ρομπότ-εκτυπωτή που τίθεται στη διάθεση του κοινού, το βιβλίο θα είναι έτοιμο μέσα σε λίγα λεπτά, στο χρόνο που οι πελάτες θα πίνουν έναν καφέ ή θα συνομιλούν με τους συγγραφείς, συνεχίζει η ανακοίνωση.

Advertisment

[irp]

Τα βιβλία αυτά θα πωλούνται στην ίδια τιμή με τα “κλασσικά” βιβλιοπωλεία. Ωστόσο το μέγεθός τους δεν θα ξεπερνά τις 850 σελίδες, αφού αυτό είναι το όριο του εκτυπωτικού μηχανήματος. Οι αναγνώστες θα μπορούν να επιλέξουν κάποιον από τους 5.000 τίτλους των PUF αλλά και μεταξύ πολλών εκατομμυρίων έργων, απ’ όλον τον κόσμο, που έχουν περιέλθει σε καθεστώς ελεύθερης χρήσης, δεν διέπονται δηλαδή πλέον από συγγραφικά δικαιώματα. Οι πελάτες θα συμβουλεύονται τον κατάλογο των διαθέσιμων έργων μέσω τάμπλετ.

«Υπάρχουν χιλιάδες τίτλοι, βιβλία με τόσο χαμηλή ζήτηση που δεν θα ήταν επικερδής η έκδοσή τους» με το παραδοσιακό εκδοτικό μοντέλο, είπε ο γενικός διευθυντής των PUF, ο Φρεντερίκ Μεριό παρουσιάζοντας το εκτυπωτικό μηχάνημα στο τελευταίο Σαλόνι του Βιβλίου στο Παρίσι.

Advertisment

[irp]

«Νομίζαμε ότι η ψηφιακή εποχή θα σκότωνε τα τυπωμένα βιβλία, όμως δεν έγινε κάτι τέτοιο. Μάλιστα, ίσως το παραδοσιακό βιβλίο να έχει τώρα μια νέα ζωή», προέβλεψε. Εκτός των άλλων, το Espresso Book Machine, που κατασκευάζεται από την αμερικανική εταιρεία Xerox, εκτιμάται ότι θα μειώνει σημαντικά το κόστος της μεταφοράς και της αποθήκευσης των βιβλίων. Χρησιμοποιείται ήδη στις ΗΠΑ σε πολλά πανεπιστήμια και σε ορισμένα βιβλιοπωλεία, όπως είναι το McNally Jackson στο Μανχάταν.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Η δύναμη του υποσυνειδήτου: Κατακτήστε τη ζωή που αξίζετε, κυριαρχώντας στον νου σας
Ο μοναχός που πούλησε τη Ferrari του: Ένα διαχρονικό μήνυμα ελπίδας και επιτυχίας
“2049 - Οδηγίες Χρήσης για το Μέλλον της Ανθρωπότητας” σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
Ο Γάτος που Δίδασκε Ζεν: Ένα πνευματικό ταξίδι που σας αλλάζει τη ζωή

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση