, , ,

6 φυσικές εναλλακτικές λύσεις για να αντικαταστήσετε τις τοξικές οδοντόκρεμες

Περιποιηθείτε τα δόντια σας με φυσικά υλικά και φροντίστε για τη στοματική σας υγεία μακριά από τοξικές και βλαβερές ουσίες.

Είναι αλήθεια ότι οι περισσότεροι άνθρωποι που ενδιαφέρονται για την υγεία τους παραδέχονται ότι ελέγχουν προσεκτικά τις διατροφικές πληροφορίες και τα συστατικά των τροφίμων που αγοράζουν. Πόσο συχνά όμως κάνουν το ίδιο και για τα προϊόντα προσωπικής φροντίδας που χρησιμοποιούν;

Αν η οδοντόκρεμά σας περιέχει επικίνδυνα συστατικά όπως τρικλοζάνη, λαουρυλο-αιθεροθειικό νάτριο, γλυκερίνη ή άλλες τεχνητές γλυκαντικές ουσίες (όπως ασπαρτάμη, σορβιτόλη και σακχαρίνη), τότε θα πρέπει να σκεφτείτε σοβαρά το ενδεχόμενο να την πετάξετε και να βρείτε μια πολύ πιο ασφαλή, φυσική εναλλακτική λύση που μπορεί να κάνει την ίδια δουλειά με αυτή – αν όχι και καλύτερα.

Advertisment

Επισκεφτείτε ένα κατάστημα υγιεινής διατροφής και προμηθευτείτε βιολογικές οδοντόκρεμες ή κάντε λεπτομερή έρευνα σχετικά με τις πιο συνηθισμένες μάρκες οδοντόκρεμας που πωλούνται στα καταστήματα (δεδομένου ότι δεν περιέχουν όλες τοξικά συστατικά). Φυσικά, αν θέλετε να μην ξοδέψετε πολλά χρήματα κι επιπλέον να χρησιμοποιείτε φυσικά προϊόντα για τη στοματική σας φροντίδα, μπορείτε απλώς να σταματήσετε να χρησιμοποιείτε οδοντόκρεμες και να εφαρμόσετε κάποιες από τις εναλλακτικές λύσεις που αναφέρονται παρακάτω.

1. Μαγειρική σόδα

Μαγειρική Σόδα
Μαγειρική Σόδα

Σε μια μελέτη από το περιοδικό «Journal of Clinical Dentistry» διαπιστώθηκε ότι η μαγειρική σόδα Arm & Hammer ήταν αποτελεσματική στον καθαρισμό των δοντιών και την αφαίρεση της πλάκας για την καταπολέμηση της φθοράς των δοντιών. Πιθανώς ήδη γνωρίζετε ότι υπάρχουν πολλές οδοντόκρεμες που ήδη περιέχουν μαγειρική σόδα. Αν μπορείτε να αντέξετε τη γεύση και την τραχύτητα της σκέτης μαγειρικής σόδας, δοκιμάστε τη!

Advertisment

Διαβάστε

Οι θεραπευτικές ιδιότητες της σόδας

Απίθανες εναλλακτικές χρήσεις της μαγειρικής σόδας

Θεραπευτικό ποδόλουτρο για τους μύκητες των ποδιών και τρόποι προστασίας

2. Υπεροξείδιο

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα WebMD, το υπεροξείδιο (οξυζενέ) είναι μια αποτελεσματική λύση καθαρισμού διότι έχει την ικανότητα να σκοτώνει τα βακτήρια, αλλά πρέπει να είστε ιδιαιτέρως προσεκτικοί. Αν πρόκειται να δοκιμάσετε αυτή την εναλλακτική μέθοδο, βεβαιωθείτε ότι έχετε αραιώσει το υπεροξείδιο σε νερό κι ότι δεν θα βουρτσίσετε τα δόντια σας πολύ δυνατά, γεγονός που δυνητικά θα μπορούσε να κάψει τα ούλα σας.

Διαβάστε

Η θεραπεία του ενός λεπτού. Το μυστικό που θεραπεύει σχεδόν κάθε ασθένεια

Τα μυρμήγκια χρησιμοποιούν υπεροξείδιο του υδρογόνου για να θεραπευτούν

Γιατί αξίζει να έχετε οξυζενέ στο σπίτι και 21 διαφορετικοί τρόποι χρήσης

3. Θαλασσινό αλάτι

6 φυσικές εναλλακτικές λύσεις για να αντικαταστήσετε τις τοξικές οδοντόκρεμες
Θαλασσινό αλάτι

Το αλάτι της θάλασσας είναι πλούσιο σε βασικά μέταλλα και ορισμένοι ισχυρίζονται ότι βοηθά στη λεύκανση των δοντιών. Δοκιμάστε να αραιώσετε θαλασσινό αλάτι σε νερό και χρησιμοποιήστε το για να βουρτσίσετε τα δόντια σας. Αν αποφασίσετε να χρησιμοποιήσετε κατευθείαν θαλασσινό αλάτι (χωρίς αραίωση) υπάρχει κίνδυνος να γδάρετε τα ούλα σας.

Διαβάστε

Ανεπεξέργαστο θαλασσινό αλάτι: Ο χρυσός της θάλασσας

Δείτε γιατί το (πραγματικό) αλάτι είναι τόσο χρήσιμο για τον οργανισμό!

Πως να φτιάξετε θαλασσινό αλάτι

4. Ξυλιτόλη

Η ξυλιτόλη είναι ένα φυσικό σάκχαρο αλκοόλης που βρίσκεται στα φρούτα και τα λαχανικά και η οποία συχνά χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο της ζάχαρης σε ορισμένα προϊόντα. Κάποιες έρευνες έχουν δείξει ότι μπορεί να αποτρέψει την καταστροφή των δοντιών, αλλά χρειάζονται περισσότερα στοιχεία για να στηρίξουν τον συγκεκριμένο ισχυρισμό. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την ξυλιτόλη με τη μορφή τσίχλας, παστίλιας ή απλώς σε μορφή ζάχαρης και να κάνετε μπουκώματα πριν από το βούρτσισμα.

5. Έλαιο καρύδας, σουσαμέλαιο ή ηλιέλαιο

Έλαιο Καρύδας
Έλαιο Καρύδας

Γνωρίζετε τι είναι τα μπουκώματα; Είναι μια αρχαία τεχνική που αφορά τη στοματική υγεία και περιλαμβάνει μια ποσότητα ίση με 1 κουταλιά της σούπας βάση ελαίου με το οποίο ξεπλένετε το στόμα σας για περίπου 20 λεπτά την ημέρα. Έρευνες έχουν δείξει ότι μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της πλάκας και την καταπολέμηση της ουλίτιδας. Μην το χρησιμοποιήσετε ως πλήρες υποκατάστατο για το βούρτσισμα. Χρησιμοποιήστε την οδοντόβουρτσά σας τουλάχιστον βουτηγμένη στο νερό!

Διαβάστε

Πώς να κάνετε αποτοξίνωση με έλαιο καρύδας προκειμένου να απαλλαγείτε από παράσιτα, ιούς και μύκητες

Στοματικές πλύσεις με έλαιο καρύδας για καταπολέμηση πλάκας και ουλίτιδας

50 τρόποι για να χρησιμοποιήσετε το λάδι καρύδας

6. Αιθέριο έλαιο μέντας, ευκαλύπτου, κανέλας, δεντρολίβανου ή λεμονιού

Δεν είναι μυστικό ότι τα αιθέρια έλαια έχουν σημαντικές αντιβακτηριακές ιδιότητες που τα καθιστούν σπουδαία καθαριστικά για πολλά πράγματα, συμπεριλαμβανομένων και των δοντιών. Όταν χρησιμοποιείτε αιθέρια έλαια, βεβαιωθείτε ότι ακολουθείτε τους κανόνες ασφαλείας που δίνονται από την Ένωση για τη Ολιστική Αρωματοθεραπεία. Ρίξτε λίγες σταγόνες από το αγαπημένο σας αιθέριο έλαιο στο νερό και βουρτσίστε τα δόντια σας!

Αν σκοπεύετε να δοκιμάσετε κάποια από τις παραπάνω φυσικές εναλλακτικές λύσεις για τη φροντίδα του στόματός σας αντί για οδοντόπαστες, προσέξτε να μην καταπιείτε τα συστατικά. Μόλις τελειώσετε φτύστε τα και ξεπλύνετε καλά το στόμα σας. Μιλήστε πρώτα με τον οδοντίατρό σας για τυχόν ανησυχίες που μπορεί να έχετε. Αν βρείτε μια φυσική λύση που θεωρείτε ότι έχει αποτελέσματα για σας και τη στοματική υγεία σας, ίσως να μην χρειαστεί ποτέ να ξαναχρησιμοποιήσετε την παλιά σας οδοντόκρεμα.

[toggle title="Πηγές"]

www.naha.org

www.ncbi.nlm.nih.gov

www.care2.com

www.ncbi.nlm.nih.gov

www.webmd.com

www.ncbi.nlm.nih.gov

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Το σπίτι έχει το δικό του μικροβίωμα και μας επηρεάζει άμεσα. Πώς μπορούμε να το ενισχύσουμε;
Πέψη: Απλές πρωινές συνήθειες για να ενεργοποιήσετε το μεταβολισμό σας
Πότε πρέπει να αποφεύγετε τη βιταμίνη C ή να περιορίζετε την υπερβολική κατανάλωσή της;
Συνταγή: Σπιτικό ρόφημα που ανακουφίζει από τα συμπτώματα του επίμονου βήχα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση