, , , ,

Ασκήσεις για να αλλάξετε τα εγκεφαλικά σας κύματα και να διευρύνετε τη συνειδητότητά σας

Διευρύνετε τη συνείδησή σας με ασκήσεις. Εγκεφαλικά κύματα αλφα, θήτα, γάμα, δέλτα μέσως αναπνοής διαλογισμού, ήχου κ.λ.π.

Εγκεφαλικά κύματα

Άρθρο του θεραπευτή Justin Faerman

1.Εναλλασσόμενη αναπνοή (Nadi Shodhana)

Εγκεφαλικά κύματα: γάμα και θήτα (πρακτική για μεγάλο χρονικό διάστημα), άλφα (πρακτική για σύντομο χρονικό διάστημα).

Advertisment

Ο εγκέφαλος χωρίζεται σε 2 ημισφαίρια που συνδέονται με το μεσολόβιο, το οποίο είναι μια ευρεία ζώνη νευρικών ινών που στέλνει σήματα στα 2 ημισφαίρια και διευκολύνει την επικοινωνία μέσα στον εγκέφαλο. Οι πρακτικές που συγχρονίζουν τη λειτουργία των 2 ημισφαιρίων έχουν ως αποτέλεσμα την εναρμόνιση του εγκεφάλου και τη μετατόπιση των εγκεφαλικών κυμάτων από την κατάσταση βήτα στο θετικό άκρο του φάσματος.

Για να γίνει αυτό, υπάρχουν διάφοροι τρόποι, όπως ο Διαλογισμός. Ωστόσο, κάθε πρακτική έχει τα δική της μοναδικά αποτελέσματα και διεγείρει συγκεκριμένα εγκεφαλικά κύματα με μικροδιαφορές και οφέλη. Η εναλλασσόμενη αναπνοή (Nadi Shodhana στα Σανσκριτικά) είναι μια αρχαία πρακτική αναπνοής που έχει ως αποτέλεσμα την τροποποίηση των εγκεφαλικών κυμάτων συγχρονίζοντας την επικοινωνία ανάμεσα στα 2 εγκεφαλικά ημισφαίρια.

Παρά το γεγονός ότι η πρακτική αυτή λειτουργεί σε διάφορα επίπεδα και φέρνει ισορροπία και αρμονία στο σώμα και τον νου (ενεργειακά, συναισθηματικά, νοητικά), κατά κύριο λόγο επηρεάζει τη λειτουργία του εγκεφάλου διότι το αριστερό ημισφαίριο ελέγχει τη δεξιά πλευρά του σώματος και το δεξί ημισφαίριο ελέγχει την αριστερή πλευρά του σώματος.

Advertisment

Μέσα από την πρακτική αυτής της τεχνικής, ο νους και το σώμα αναγκάζονται συνεχώς να μεταβάλλουν την προσοχή και τον έλεγχο των μυών ανάμεσα στις 2 πλευρές / ημισφαίρια κι έτσι ενισχύεται η επικοινωνία και ο συγχρονισμός ανάμεσά τους μέσω των ρυθμικών κινήσεων και των μεθόδων αναπνοής. Αυτό μετατοπίζει τα εγκεφαλικά κύματα στην κατάσταση άλφα κατά τη διάρκειας της σύντομης εφαρμογής (1-5 κύκλοι αναπνοής) ή ακόμη στη γάμα και θήτα (5 ή περισσότεροι κύκλοι αναπνοής).

1.Καθίστε σε μια άνετη θέση και βεβαιωθείτε ότι η σπονδυλική στήλη σας είναι ίσια χωρίς να καταπονήστε.

2.Ακουμπήστε χαλαρά την αριστερή παλάμη πάνω στον μηρό σας και φέρτε το δεξί σας χέρι ακριβώς μπροστά από το πρόσωπό σας.

3.Ακουμπήστε τον δείκτη και το μεσαίο δάχτυλο του δεξιού σας χεριού ανάμεσα στα φρύδια σας έχοντάς τα ως σταθεροποιητικό σημείο. Τα δάχτυλα που θα χρησιμοποιήσετε είναι ο παράμεσος και ο αντίχειρας.

4.Κλείστε τα μάτια σας και πάρτε μια βαθιά ανάσα από τη μύτη και με τα 2 ρουθούνια ανοιχτά.

5.Κλείστε το δεξί ρουθούνι με τον δεξί αντίχειρα και εισπνεύστε από το αριστερό ρουθούνι αργά και βαθιά.

6.Κλείστε το αριστερό ρουθούνι με τον παράμεσο έτσι ώστε και τα 2 ρουθούνια να είναι κλειστά. Καθώς εισπνέετε, κρατήστε για μια στιγμή την αναπνοή σας.

7.Ανοίξτε το δεξί ρουθούνι και εκπνεύστε αργά. Αφού εκπνεύσετε, κρατήστε για μια στιγμή την αναπνοή σας.

8.Στη συνέχεια, εισπνεύστε από το δεξί ρουθούνι αργά και βαθιά.

9.Κρατήστε για μια στιγμή και τα 2 ρουθούνια κλειστά.

10.Ανοίξτε το αριστερό ρουθούνι και εκπνεύστε σιγά-σιγά. Αφού εκπνεύσετε, κρατήστε για μια στιγμή την αναπνοή σας.

11.Επαναλάβετε όσες φορές επιθυμείτε, αν και γύρω στις 5-10 είναι ένα καλό σημείο για να ξεκινήσετε και συνειδητά να παρακολουθήσετε και να ακολουθήσετε τις εισπνοές και τις εκπνοές σας.

Να θυμάστε ότι τα βήματα 5-9 αντιπροσωπεύουν έναν πλήρη κύκλο εναλλασσόμενης αναπνοής. Αν κάνετε την άσκηση με αργό ρυθμό, ένας κύκλος θα πρέπει να σας πάρει περίπου 20-40 δευτερόλεπτα, παρ’ όλο που θα μπορούσε να είναι μικρότερος ή μεγαλύτερος. Επαναλάβετε καθημερινά για καλύτερα αποτελέσματα, ενώ μπορείτε να εφαρμόσετε την πρακτική όσο συχνά θέλετε. Βέβαια, μία φορά το πρωί και μία το βράδυ είναι αρκετό για αρχή.

2.Διαλογισμός με βαθιά και ρυθμική αναπνοή

Εγκεφαλικά κύματα: γάμα, δέλτα, άλφα, θήτα

Ο Διαλογισμός είναι ένας από τους πιο εύκολους και γρήγορους τρόπους για να αλλάξει η κατάσταση των εγκεφαλικών κυμάτων, ενώ όσο περισσότερο και πιο συχνά διαλογίζεστε τόσο περισσότερο διαρκεί η αλλαγή των εγκεφαλικών κυμάτων. Όσοι κάνουν τακτικά διαλογισμό συνήθως έχουν μια ημιμόνιμη ή μόνιμη αλλαγή των εγκεφαλικών κυμάτων προς την κατάσταση γάμα, άλφα και θήτα αφού κυριολεκτικά επιδιορθώνουν τις νευρικές οδούς τους και ενισχύουν την ανάπτυξη καινούριων που ενδυναμώνουν αυτού του είδους τα κύματα [Liou, Litz, Udo, 7,8,9].

Επιπλέον, αυτό εγώ το ονομάζω βιολογική μέθοδο μεταβολής της κατάστασης των εγκεφαλικών κυμάτων, που σημαίνει ότι η πρακτική αυτή ξεκίνησε από το εσωτερικό του άτομου χωρίς να βασίζεται σε συμπληρώματα ή διάφορες τεχνολογικές μεθόδους. Αυτό φυσικά είναι το ιδανικό, δηλαδή το να ενδυναμώνουν και να ενεργοποιούνται οι έμφυτες ικανότητες ενός ατόμου με αποτέλεσμα την εξελικτική αλλαγή.
Ίσως ο καλύτερος τρόπος που έχω ανακαλύψει ότι μπορεί να συμβεί αυτό είναι μέσα από εκείνο που εγώ αποκαλώ «Διαλογισμό με βαθιά και ρυθμική αναπνοή», αν και υπάρχουν κι άλλες μορφές Διαλογισμού που είναι σίγουρα αποτελεσματικές για την επίτευξη των συγκεκριμένων στόχων. Η πρακτική είναι απλή:

1.Καθίστε αναπαυτικά και βεβαιωθείτε ότι η σπονδυλική στήλη σας είναι ίσια ενώ εξακολουθείτε να είστε χαλαροί χωρίς να καταπονήστε. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με τη χρήση μαξιλαριού, στηρίγματος, καρέκλας, πατώματος, κλπ αν είναι απαραίτητο. Χρησιμοποιήστε ό,τι θεωρείτε ότι μπορεί να σας βοηθήσει. Ακουμπήστε χέρια σας χαλαρά στους μηρούς σας ή σε οποιαδήποτε άλλη θέση προτιμάτε για ορισμένο χρονικό διάστημα.

2.Αφού καθίσετε σε μια άνετη στάση, κλείστε τα μάτια σας, πάρτε βαθιές ανάσες από τη μύτη σας και εκπνεύστε από το στόμα σας για να χαλαρώσετε περισσότερο. Στη συνέχεια, εφαρμόστε την αναπνοή Ujjayi, μια αρχαία μέθοδο αναπνοής της Γιόγκα και του Ταοϊσμού. Οι οδηγίες έχουν ως εξής:

Α. Ξεκινήστε παίρνοντας μια εισπνοή ελαφρώς πιο βαθιά από την κανονική. Με το στόμα σας κλειστό, εκπνεύστε από τη μύτη σφίγγοντας ελαφρώς τους μυς του λαιμού σας. Αν το κάνετε σωστά, θα πρέπει να βγάζετε έναν ήχο σαν τον Darth Vader από τον «Πόλεμο των Άστρων». Κάποιοι θεωρούν ότι ο ήχος μοιάζει με αυτόν του ωκεανού ή αυτόν που ακούγεται όταν βάζετε το αυτί σας πάνω σε ένα κοχύλι.

Β. Ένας άλλος τρόπος για να συνηθίσετε αυτή την πρακτική είναι να δοκιμάσετε να εκφέρετε στην εκπνοή του ήχου «χαααα» με το στόμα σας ανοιχτό. Στη συνέχεια κάντε έναν παρόμοιο ήχο με το στόμα σας κλειστό και νιώστε την εκροή του αέρα μέσω της μύτης. Μόλις το καταφέρετε αυτό, εφαρμόστε την ίδια μέθοδο για την εισπνοή σφίγγοντας ελαφρά τον λαιμό σας καθώς εισπνέετε.

Για καλύτερα αποτελέσματα στα κύματα του εγκεφάλου, πρέπει να συνεχίσετε να εφαρμόζετε την αναπνοή Ujjayi σε όλη τη διάρκεια του Διαλογισμού. Η αναπνοή Ujjayi σας επιτρέπει να επιβραδύνετε και να επεκτείνετε την αναπνοή σας σε σημαντικό βαθμό σε σχέση με τις συνήθεις μεθόδους αναπνοής, γεγονός που διευκολύνει τη βαθιά χαλάρωση στο σώμα και τον εγκέφαλο.

3.Επικεντρώστε την προσοχή σας στην αναπνοή σε όλη τη διάρκεια του Διαλογισμού. Σε κάθε αναπνοή εισπνεύστε λίγο περισσότερο αέρα και ελαφρώς πιο βαθιά, χωρίς όμως να καταπονήστε.
Σε κάθε εκπνοή εκπνεύστε λίγο πιο αργά και βαθιά, και πάλι χωρίς να καταπονήστε. Αυτό θα πρέπει να γίνεται σχεδόν αβίαστα και η διαδικασία να συνεχίζεται φυσικά καθώς χαλαρώνετε και το σώμα σας να νιώθει τον ρυθμό.

4.Διατηρήστε αυτή τη μέθοδο αναπνοής επ’ αόριστον. Κάποια στιγμή θα φτάσετε σε ένα όριο όπου η αναπνοή σας δεν θα μπορεί πλέον να επεκταθεί άλλο. Αυτό είναι το ιδανικό και το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να παραμείνετε σε αυτό το σημείο. Είναι πιθανό να διαπιστώσετε ότι μία ανάσα μπορεί να έχει διάρκεια 1 λεπτό ή περισσότερο.

Καθώς συνεχίζετε να αναπνέετε βαθιά, θα ανακαλύψετε μια ιδιαιτέρως ευχάριστη αίσθηση γαλήνης να κυριεύει τον νου και το σώμα σας καθώς κινείστε σε διαφορετικά εγκεφαλικά κύματα.

Επίσης, η διάθεσή σας θα βελτιωθεί και θα νιώσετε κύματα ευχαρίστησης και ευτυχίας. Όλα αυτά τα φαινόμενα και οποιαδήποτε άλλη εμπειρία οφείλεται στο γεγονός ότι ο εγκέφαλός σας βρίσκεται σε βαθιά κατάσταση γάμα, άλφα, δέλτα και θήτα κυμάτων. Θα αισθανθείτε κυριολεκτικά τον εγκέφαλό σας να βρίσκεται σε μια κατάσταση βαθιάς συνοχής, αρμονίας και χαλάρωσης. Είναι αρκετά πιθανό να νιώσετε ότι έχετε έμπνευση και στιγμές διαισθητικής ενόρασης. Μια καλή ιδέα είναι να έχετε κοντά σας στυλό και χαρτί για να κρατάτε σημειώσεις.

Αν καταφέρετε να κάνετε Διαλογισμό για περίπου 10 λεπτά ή περισσότερο θα είστε σε θέση να απολαύσετε τα θετικά του αποτελέσματα για ώρες ή ακόμη και για ημέρες μετά. Επαναλάβετε καθημερινά για να κερδίσετε τα μέγιστα οφέλη και μακροχρόνιες θετικές αλλαγές στη λειτουργία του εγκεφάλου και των εγκεφαλικών σας κυμάτων. Μελέτες έχουν δείξει μετρήσιμες μεταβολές στο μέγεθος του εγκεφάλου και τους επιγενετικούς δείκτες μείωσης του στρες μέσα σε μόλις λίγες εβδομάδες. [9,10]

3.Αμφίπλευρες κινήσεις των ματιών

Εγκεφαλικά κύματα: άλφα, γάμα

Ίσως ένας από τους ευκολότερους και γρηγορότερους τρόπους για να δημιουργηθεί συνοχή ανάμεσα στα ημισφαίρια του εγκεφάλου και να αλλάξουν τα κυρίαρχα εγκεφαλικά κύματα είναι η εφαρμογή αμφίπλευρων κινήσεων των ματιών, το οποίο αποτελεί μέρος της θεραπείας Οφθαλμοκινητικής Απευαισθητοποίησης και Επανεπεξεργασίας (EMDR).

Η θεραπεία EMDR έχει γίνει δημοφιλής τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της χρήσης της στη θεραπεία της Διαταραχής Μετατραυματικού Στρες (PTSD) και των ψυχικών τραυμάτων. Μελέτες έχουν δείξει ότι συγκεκριμένες ασκήσεις στη διαδικασία έχουν μετρήσιμες επιπτώσεις στον συγχρονισμό των ημισφαιρίων του εγκεφάλου και αλλάζουν τα εγκεφαλικά κύματα στην κατάσταση γάμα, αν και έχουν παρατηρηθεί και κύματα άλφα [11].

Η πρακτική είναι απλή: αφιερώστε περίπου 1 λεπτό κινώντας τα μάτια σας μπροστά και πίσω από τα αριστερά προς τα δεξιά γρήγορα, χωρίς να καταπονήστε. Αν είστε παρατηρητικοί, θα καταφέρετε να νιώσετε τη νοητική συνοχή σας να αυξάνεται καθώς εφαρμόζετε την άσκηση.

Προχωρημένη πρακτική: δοκιμάστε να εφαρμόσετε τις κινήσεις και να επεξεργαστείτε τα δυσάρεστα συναισθήματα που βιώνετε. Όταν αρχίσετε να νιώθετε ότι ένα αρνητικό συναίσθημα βγαίνει στην επιφάνεια, αναπνεύστε βαθιά και ξεκινήστε να κάνετε τις κινήσεις των ματιών. Παρατηρήστε τον τρόπο που αλλάζουν τα πράγματα καθώς συνεχίζετε τη διαδικασία.

4.Προφορά φωνηέντων και μουσικά όργανα

Εγκεφαλικά κύματα: θήτα, γάμα, άλφα

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, ο ήχος αποτελεί έναν ισχυρό καταλύτη για την αλλαγή των εγκεφαλικών κυμάτων, αλλά το ίδιο ισχύει και για τους ήχους που παράγετε εσείς. Χιλιετίες πριν από την έλευση των δύο ακουστικών εξόδων ρυθμού, σε διάφορες πνευματικές παραδόσεις είχε ανακαλυφθεί ότι συγκεκριμένοι ήχοι μπορούν να επηρεάσουν τις αισθήσεις με πολύ έντονο τρόπο. Αν και οι μηχανισμοί με τους οποίους συμβαίνει αυτό δεν είναι πλήρως κατανοητοί, έχει αποδειχτεί ότι ορισμένες ειδικές μορφές προφοράς και ήχων αλλάζουν τα εγκεφαλικά κύματα προς το θετικό άκρο του φάσματος.

Ένας από τους πιο εύκολους τρόπους για να ξεκινήσετε να ασκείτε τη μέθοδο είναι η προφορά φωνηέντων, κατά την οποία ουσιαστικά προφέρετε και κρατάτε ένα γράμμα για ένα παρατεταμένο χρονικό διάστημα προσαρμόζοντας το σχήμα του στόματος, της γλώσσας και του λαιμού, καθώς και τον τόνο του ήχου για να διευκολύνετε την αίσθηση του συντονισμού στο σώμα και τον νου σας.

Δοκιμάστε αρχίζοντας με το γράμμα «O». Πάρτε απλώς μια βαθιά ανάσα και εκπνέοντας προφέρετε και κρατήστε το γράμμα «O» για όσο διάστημα μπορείτε χωρίς να καταπονήστε. Ίσως σας βοηθήσει αν κλείσετε τα μάτια σας προκειμένου να συντονιστείτε με τις λεπτές αποχρώσεις αυτής της αίσθησης στο σώμα σας. Δοκιμάστε να πειραματιστείτε με διαφορετικά φωνήεντα και γράμματα. Προσαρμόζοντας τα 4 παραπάνω σημεία μπορείτε κυριολεκτικά να αισθανθείτε τον ήχο σε διάφορα μέρη του σώματός σας.

Έτσι λοιπόν, η προσαρμογή των σημείων αυτών που θα σας κάνει να αισθάνεστε τον ήχο στο κεφάλι σας έχει την πιο βαθιά επίδραση στην κατάσταση των εγκεφαλικών κυμάτων. Φυσικά, η αίσθηση του συντονισμού του ήχου και σε άλλα μέρη του σώματος μπορεί επίσης να επηρεάσει την κατάσταση των εγκεφαλικών κυμάτων πέραν του ότι προσφέρει κι άλλα αξιοσημείωτα ευεργετικά αποτελέσματα στο σώμα. Ορισμένα κατάλληλα γράμματα για να ξεκινήσετε την άσκηση είναι τα εξής: O, A, E, I, U, M, διότι μπορείτε να τα κρατάτε για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα όταν τα προφέρετε. Το γνωστό «Om» ή «Aum» συνδυάζει πολλαπλά φωνήεντα και σύμφωνα σε έναν τόνο.

Μπορείτε να εξασκηθείτε όσο θέλετε, αν και σύμφωνα με την προσωπική μου εμπειρία τα οφέλη συνήθως σταθεροποιούνται γύρω στα 10 λεπτά ενώ οι αξιοσημείωτες αλλαγές μπορούν να γίνουν αισθητές και πολύ νωρίτερα. Ακόμα και μόνο 1 ή 2 επαναλήψεις θα βοηθήσουν να αυξηθεί η συνοχή ανάμεσα στα ημισφαίρια του εγκεφάλου σας.

Η ομορφιά της προφοράς ήχων έγκειται στο γεγονός ότι όλα όσα χρειάζεστε βρίσκονται μέσα σας. Ωστόσο, κάποια μουσικά όργανα είναι επίσης γνωστό ότι λειτουργούν με παρόμοιο τρόπο. Κατά μία έννοια, όλοι οι ήχοι αλλάζουν τα εγκεφαλικά κύματα σε κάποιο βαθμό, αλλά υπάρχει μια ολόκληρη κατηγορία μουσικών οργάνων που είναι σχεδιασμένα για τον συγκεκριμένο σκοπό.

Τα Θιβετιανά μπολ, τα γκόνγκ, τα κουδούνια χειρός, τα μουσικά κουδούνια, το ντιτζεριντού, το φλάουτο, ακόμα και ορισμένα είδη τυμπάνων και άλλα πιο εξωτικά μουσικά όργανα χρησιμοποιήθηκαν από τους αρχαίους πολιτισμούς σε όλο τον κόσμο για χιλιάδες χρόνια προκειμένου να διευρυνθεί η συνειδητότητα και να αυξηθεί η συνοχή των ημισφαιρίων του εγκεφάλου.

5.Ρυθμοί δύο ακουστικών εξόδων / Ρυθμοί μίας ακουστικής εξόδου

Εγκεφαλικά κύματα: δέλτα, γάμα, άλφα, θήτα, αναλόγως τη μουσική

Ο ήχος έχει από τις πιο ισχυρές επιδράσεις που γνωρίζουμε στη διάθεση και στα εγκεφαλικά κύματα. Μια έρευνα που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον Robert Monroe κατά το 1950 και το 1960 έδειξε ότι η αποστολή 2 διαφορετικών ήχων με ελαφρώς διαφορετικές συχνότητες, έναν σε κάθε αυτί ταυτοχρόνως, προκαλεί ένα στάσιμο κύμα στον εγκέφαλο ορισμένης συχνότητας στο οποίο ο εγκέφαλος τελικά συγχρονίζεται αν εκτεθεί σε αυτούς τους ήχους για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα.

Οι τεχνολογίες αυτές είναι ευρέως γνωστές ως ρυθμοί δύο ακουστικών εξόδων με διάφορες παραλλαγές να προκύπτουν τις τελευταίες δεκαετίες, συμπεριλαμβανομένων των ρυθμών μίας ακουστικής εξόδου και των ισοχρονικών τόνων, τα οποία είναι παρόμοιες παραλλαγές της αρχικής τεχνολογίας.

Οι ρυθμοί δύο ακουστικών εξόδων δεν είναι κατ’ ανάγκη μελωδικοί, κι έτσι συχνά συνδυάζονται με πιο αισθησιακή κι ευχάριστη μουσική για να τους καλύψει, πράγμα βέβαια που δεν μειώνει την αποτελεσματικότητά τους. Τα αποτελέσματα οφείλονται κυρίως στον ρυθμικό αποσυγχρονισμό δύο ήχων που στέλνονται στα αυτιά, κι έτσι για όσο τα ακουστικά ή τα στερεοφωνικά ηχεία λειτουργούν ο εγκέφαλος ανταποκρίνεται καταλλήλως.

Τα 2 αυτά είδη ρυθμών μπορούν να σχεδιαστούν για τον συγχρονισμό των εγκεφαλικών κυμάτων σε οποιαδήποτε συγκεκριμένη συχνότητα επιθυμεί ο δημιουργός τους, κι έτσι η διαδικασία είναι πολύ πιο ακριβής και ελεγχόμενη από εκείνη που μπορεί να επιτευχθεί με πιο φυσικές μεθόδους, οι οποίες δεν είναι τόσο καλά κατανοητές.

Με τους 2 παραπάνω ρυθμούς μπορείτε ουσιαστικά να διαλέξετε την κατάσταση των εγκεφαλικών σας κυμάτων, γεγονός που είναι πολύ χρήσιμο για την επίτευξη συγκεκριμένων αποτελεσμάτων. Για παράδειγμα, αν κάποιος θέλει να χαλαρώσει βαθιά, τότε πρέπει να ακούσει ήχους που προκαλούν κύματα δέλτα ή αν θέλει να έχει αυξημένη δημιουργικότητα και διαίσθηση, πρέπει να ακούσει ήχους που προκαλούν κύματα γάμα.

6.Πράσινο Τσάι (L-θεανίνη)

Εγκεφαλικά κύματα: άλφα

Το πράσινο τσάι για πολλά χρόνια έχαιρε εκτίμησης στην Κίνα, την Ιαπωνία και άλλους αρχαίους πολιτισμούς εξαιτίας των πασίγνωστων οφελών του για την υγεία, αλλά λίγοι γνωρίζουν ότι επηρεάζει θετικά και την κατάσταση των εγκεφαλικών κυμάτων. Αυτό συμβαίνει επειδή το πράσινο τσάι είναι πλούσιο σε L-θεανίνη, ένα φυσικό αμινοξύ που έχει αποδειχτεί σε πολλές μελέτες ότι αλλάζει αρκετά εύκολα τα εγκεφαλικά κύματα προς την κατάσταση άλφα.

Ακόμη, η L-θεανίνη βοηθά το σώμα να επεξεργαστεί την καφεΐνη πιο αποτελεσματικά και ήπια, αμβλύνοντας έτσι την απότομη υπνηλία που πολλοί νιώθουν λίγες ώρες μετά. Αυτό καθιστά γενικά το πράσινο τσάι ένα βότανο πιο εξισορροπητικό και λιγότερο διασπαστικό τονωτικό σε σύγκριση με τον καφέ ή άλλα καφεϊνούχα φυτά.

Αν και η L-θεανίνη είναι διαθέσιμη σε μορφή συμπληρώματος και κατάλληλη για ορισμένες θεραπευτικές χρήσεις καθώς και για όσους αποφεύγουν την καφεΐνη, οι ολοκληρωμένες τροφές αποτελούν την ιδανική πηγή. Όπως συμβαίνει συνήθως με τα φυτά, είναι πιθανό να υπάρχουν κι άλλες ουσίες που λειτουργούν συνδυαστικά, όπως κάποιες άγνωστες ακόμα ενώσεις που συμπληρώνουν και ενισχύουν τα αποτελέσματα της L-θεανίνης στο πράσινο τσάι.

[toggle title="Πηγές"]

1. Jahn RG, Dunne BJ. 1987. Margins of Reality: The Role of Consciousness in the Physical World. New York: Harcourt Brace Jovanovich.

2. Radin D. 1997. The Conscious Universe. San Francisco: Harper San Francisco.

3. H. Stapp, in Nadeau R, and Kafatos, M., The Nonlocal Universe: The new physics and matters of the mind, Oxford University Press. (1999).

4. Radin DI, Nelson RD. 1989. Evidence for consciousness-related anomalies in random physical systems. Foundations of Physics. 19:1499-1514.

5. R. Targ and J. Katra, Miracles of Mind: Exploring Nonlocal Consciousness and Spiritual Healing, New World Library, Novato CA. (1998)

6. transparentcorp.com/products/np/brainwaves.php

7. Liou, Chien-Hui, Hsieh, Chang-Wei, Hsieh, Chao-Hsien, Lee, Si-Chen, Chen, Jyh-Horng, and Wang, Chi-Hong. Correlation between Pineal Activation and Religious Meditation Observed by Functional Magnetic Resonance Imaging. Available from Nature Precedings

8. Lutz A, Greischar LL, Rawlings NB, Ricard M, Davidson RJ, Long-term meditators self-induce high-amplitude gamma synchrony during mental practice. Proc Natl Acad Sci USA 101:16369–16373 (2004)

9. Udo Will, Eric Berg, Brain wave synchronization and entrainment to periodic acoustic stimuli, Neuroscience Letters, Volume 424, Issue 1, 31 August 2007, Pages 55-60, ISSN 0304-3940, 10.1016/j.neulet.2007.07.036.

10. https://news.harvard.edu/gazette/story/2006/02/meditation-found-to-increase-brain-size/

11. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17984782

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ύπνωση και υπνοθεραπεία | Που χρησιμεύει η κάθε τεχνική και ποιες οι διαφορές τους
Γιόγκα: 3 απλές ασκήσεις που βοηθούν στην καταπολέμηση των φλεγμονών
Διαλογισμός: «Έξυπνοι» τρόποι για να αυξήσουμε τη συγκέντρωσή μας κατά τη διάρκειά του

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση