Γιάννης Βόγλης: Τι υποκριτικό εκτόπισμα είχε τούτος ο ηθοποιός;

Ο διάσημος και αγαπημένος ηθοποιός Γιάννης Βόγλης πέθανε

Της Νανάς Μπότσογλου

Το θέατρο βάφτηκε γκρίζο

Advertisment

Τί υποκριτικό εκτόπισμα είχε τούτος ο ηθοποιός! Διακρίθηκε στους ρόλους του κατάφορα άδικου, εξουσιαστικού, επιβλητικού, παράφορα ερωτευμένου, ανυποχώρητα ερωτικού κυνηγού και κέρδιζε τόσο θαυμασμό για την υποκριτική του δεινότητα επισκιάζοντας τους πρωταγωνιστές που ενσάρκωναν, στην ίδια κινηματογραφική ή θεατρική υπόθεση, τον ρόλο του καλού, ηθικού και δίκαιου.

Γιάννης Βόγλης: Τι υποκριτικό εκτόπισμα είχε τούτος ο ηθοποιός;

Τον συνάντησα τον Νοέμβρη του 1995 σε ένα πατσατζίδικο κοντά στη Στοά των Αθανάτων. Είχε τελειώσει εκείνος τη βραδινή παράστασή του στο Θέατρο, είχα χορτάσει ε λόγου μου τα ρεμπέτικα της Στοάς με την παρέα μου και μια ζεστή σούπα ήταν ό,τι έπρεπε εκείνη την ώρα.  Συναντηθήκαμε τυχαία και μοιραστήκαμε το ίδιο τραπέζι. Ο Ρήγας, ο τσιφλικάς του Θεσσαλικού κάμπου στο έργο του Β.Γεωργιάδη «Το χώμα βάφτηκε κόκκινο»  ήταν μπροστά μου. Ο τρυφερός και συνάμα αγροίκος βοσκός του «Κορίτσια στον ήλιο» μοιράστηκε μαζί μας όχι μύγδαλα αλλά ένα πιάτο ζεστής σούπας. Ώριμος  άνθρωπος, Ίσιος ηθοποιός, Γοητευτική παρουσία.

Advertisment

Κύριος σε όλα του. Μου συστήθηκε σαν να μην ήταν δημόσιο πρόσωπο.  Πιάσαμε κουβέντα για το Θέατρο και για το Ρεμπέτικο.

«Ξέρεις» μου είπε με κείνη την απίστευτη χροιά της φωνής του στα αρχεία του Εθνικού θεάτρου με έχουν καταχωρημένο ως  Ι. Γκόγκλη… το Βόγλης είναι καλλιτεχνικό ψευδώνυμο.»

Γιάννης Βόγλης: Τι υποκριτικό εκτόπισμα είχε τούτος ο ηθοποιός;

Η πρώτη του εμφάνιση στο θέατρο έγινε το 1961 στη θεατρική παράσταση «Η άνοδος του Αρτουέρο» σε σκηνοθεσία του Καρόλου Κουν και η πρώτη του φορά στον κινηματογράφο έγινε στην ταινία «Οι υπερήφανοι». Κυρίως εργάστηκε στο Θέατρο και συνεργάστηκε με αξιόλογους ηθοποιούς όπως η Λαμπέτη, ο Κατράκης, ο Αλεξανδράκης και σκηνοθέτες όπως ο Κουν, ο Βολανάκης κ.α.

Συνεργάστηκε ως βασικό στέλεχος στο «Προσκήνιο» του Αλέξη Σολωμού, στο ΚΘΒΕ μετά την μεταπολίτευση, στο θέατρο «Πράξη» της Μπέτυς Αρβανίτη. Τη δεκαετια του ’80 ιδρυσε τον καλλιτεχνικό οργανισμό Ανατολή με σημαντικές παραγωγές όπως ο «Καπετάν Μιχάλης, «Άλέξης Ζορμπάς», «Ελλάδα – Ρίτσος, μακριά πορεία», «Ο καλός Στρατιώτης Σβέικ», «Αγαπημένε μου Παππού», «Προμηθέας Δεσμώτης» του Αισχύλου.  Σκηνοθέτησε παραγωγές όπως: «Βασίλης Τσιτσάνης», «Φονιάς», «Αδελφοί Καραμαζώφ». Διετέλεσε καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας από το 2009 μέχρι και το Δεκέμβριο του 2011. Πλούτισε την καριέρα του με μπόλικη σοδειά έργων στο Θέατρο, στον κινηματογράφο και στην τηλεόραση.

Ο Γιάννης Βόγλης γεννήθηκε στην Αθήνα το Φθινόπωρο του 1937 και έφυγε σήμερα μες την Άνοιξη του 2016  βάφοντας το Θέατρο στο γκρίζο και στο μαβί. Καλό του ταξιδι.

Latest posts by Νανά Μπότσογλου (see all)

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης | Μαραθώνιος ποίησης στα Προπύλαια του ΕΚΠΑ
26ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Απονεμήθηκαν τα βραβεία
Άνθρωποι και ολογράμματα στην ίδια σκηνή
Ελληνικό Ωδείο Αθηνών: Αποκαθίσταται και θα λειτουργήσει ξανά μετά από 50 ολόκληρα χρόνια

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση