Μιλάτε σε ακροατήριο; Μάθετε απλές τεχνικές

Η «γλώσσα του σώματος» αποκαλύπτει περισσότερα από τις ίδιες τις λέξεις.

Ομιλία σε ακροατήριο

Του Γιάννη Αραχωβίτη

Πώς να κινώ τα χέρια μου, το σώμα μου και τι εκφράσεις να κάνω, για να φαίνομαι πειστικός ή να φαίνομαι πιο χαρισματικός ως ομιλητής; Αυτές είναι από τις πιο συχνές ερωτήσεις που μου κάνουν πελάτες μου και μαθητές μου, που θέλουν, είτε να κάνουν καριέρα ως ομιλητές ή παρουσιαστές, είτε ως επαγγελματίες, που η επικοινωνία παίζει σημαντικό ρόλο στην επίτευξη των στόχων τους. Είναι γνωστό ότι η αποτελεσματική επικοινωνία είναι το Α και το Ω για την επιτυχία και αν θέλεις να ξεχωρίσεις από το πλήθος.

Advertisment

Το μυστικό των σωστών χειρονομιών και κινήσεων δεν είναι αυτό που νομίζει πολύς κόσμος. Είναι κάτι που είναι κρυμμένο βαθιά στο υποσυνείδητό μας.

Μιλάτε σε ακροατήριο; Μάθετε απλές τεχνικές

Πολλοί γνωρίζουν ότι να σταυρώνουμε τα χέρια θεωρείται στάση «κλειστή» και εκλαμβάνεται ως αμυντική στάση (δηλαδή όταν κάποιος δεν νοιώθει άνετα στην παρούσα κατάσταση). Κάποιοι άλλοι επίσης πιστεύουν -ή έτσι τους είπαν- ότι θα πρέπει να κρατήσουν τις κινήσεις στο μίνιμουμ, γιατί αλλιώς, όταν δίνουν μια ομιλία σε κοινό, θα φαίνεται ότι στερούνται εξουσίας και σοβαρότητας.

Advertisment

Όμως, για παράδειγμα, η υπερβολική ακινησία (έλλειψη παραστατικότητας και εκφραστικότητας) κάνει το μυαλό μας να εργάζεται σκληρότερα και ζορίζεται. Μην μένεις ακίνητος. Χρειάζεσαι και τα χέρια σου για να σκέφτεσαι – θα το εξηγήσουμε αργότερα. Άστα να ακολουθούν τον συνήθη τρόπο έκφρασής σου. Φαίνεσαι πιο αληθινός.

Κάτι άλλο που λέγεται είναι η κίνηση που ενώνουμε τα δάχτυλα των δυο χεριών μας αντικριστά, σε σχήμα τριγώνου, για να δείξουμε ότι έχουμε οντότητα, ότι είμαστε ειδήμονες σε αυτά που λέμε ή κάποιο είδος διανοούμενου κ.λ.π. Βεβαίως, κάποιοι ακροατές αυτή την κίνηση την βλέπουν εκφοβιστική και ότι δημιουργεί μια ανεπιθύμητη απόσταση μεταξύ ακροατή και ομιλητή. Και βεβαίως, δεν είναι αλήθεια. Θα πρέπει να δουλέψεις πολύ περισσότερο για να γίνεις αυθεντία, από το απλώς να κρατάς τα χέρια σου με αυτό τον τρόπο.

Αλλά ας αφήσουμε αυτές λανθασμένες εκτιμήσεις και ας δούμε τι θα μπορούσαμε να κάνουμε. Θα πρέπει, πρώτα, να καταλάβουμε τον σκοπό των χειρονομιών και των κινήσεων επί σκηνής (όταν ομιλούμε σε κοινό). Είναι απαραίτητο και πολύ σημαντικότερο από ότι νομίζουν κάποιοι. Οι προθέσεις, οι ιδέες, τα συναισθήματα, οι επιθυμίες, οι ανάγκες- όλα ξεκινούν από το ασυνείδητό μας. Με το που γεννούνται στο ασυνείδητο μέρος του μυαλό μας, αμέσως αρχίζουμε να ενεργούμε βάσει αυτών. Μόνο αφού έχουμε αρχίσει να κινούμαστε, μόνο τότε αρχίζει το συνειδητό μυαλό μας να αντιλαμβάνεται τι συμβαίνει.

Στην πραγματικότητα χρειάζεται να κινηθούμε ανάλογα για να καταλάβουμε τι σκεφτόμαστε. Αν περιορίσουμε την κίνησή μας, περιορίζουμε τη σκέψη μας, την αντίληψη του τι συμβαίνει στο βάθος του μυαλού μας. Όπως εμείς χρειαζόμαστε την κίνησή μας για να νιώσουμε τις σκέψεις μας, το ίδιο χρειάζονται και οι ακροατές μας, για τον ίδιο ακριβώς λόγο. Όλοι παρακολουθούμε (ασυνείδητα συνήθως) τις κινήσεις των άλλων για να καταλάβουμε, να εντοπίσουμε τις πραγματικές τους προθέσεις. Πιστεύουμε, ότι οι κινήσεις του σώματος (γλώσσα του σώματος) είναι πιο αξιόπιστες από τα λόγια που ακούμε και πιο ενδεικτικές για τα πραγματικά συναισθήματα και τις βαθύτερες προθέσεις των άλλων.

Μιλάτε σε ακροατήριο; Μάθετε απλές τεχνικές

Έτσι αν σκεφτόσουν ότι πρέπει να περιορίσεις και να ελέγχεις όλη την ώρα την κίνησή σου όταν μιλάς για να είσαι πιο πειστικός και γοητευτικός, ίσως χρειάζεται να το ξανασκεφτείς και να χαλαρώσεις. Αν δεν το κάνεις θα φαίνεσαι «ψεύτικος», «καλουπωμένος» και αφύσικος. Κάνε τις κινήσεις σου, αυθόρμητα, λίγο πριν (κλάσματα του δευτερολέπτου) πεις την αντίστοιχη λέξη. Αν κινείσαι εκ των υστέρων, θα φαίνεσαι σαν τους αδέξιους πολιτικούς, που άλλα λένε και άλλα πιστεύουν, και χαρακτηρίζουμε την ομιλία τους ως κούφια λόγια ή ξύλινη γλώσσα.

Αν ακολουθήσεις τα πιο πάνω, θα καταφέρεις να κάνεις πιο ανοικτές, πιο φυσικές κινήσεις (που θα ανταποκρίνονται στην αλήθεια των λέξεων που λες) και θα καταφέρεις να κερδίσεις την εμπιστοσύνη των ακροατών σου και τότε θα φανείς πιο πειστικός και χαρισματικός ως ομιλητής. Άσε αυτό που πιστεύεις να φανεί στους κινήσεις σου και συνόδευσέ το με τις λέξεις σου.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ύπνωση και υπνοθεραπεία | Που χρησιμεύει η κάθε τεχνική και ποιες οι διαφορές τους
Γιόγκα: 3 απλές ασκήσεις που βοηθούν στην καταπολέμηση των φλεγμονών
Διαλογισμός: «Έξυπνοι» τρόποι για να αυξήσουμε τη συγκέντρωσή μας κατά τη διάρκειά του

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση