,

Παιδική γιόγκα: Εφαρμογές και επιδράσεις

Σε ποιο βαθμό και πώς βοηθάει η γιόγκα τα παιδιά.

Το μάθημα της YOGA για παιδιά, είναι τελείως διαφορετικό από αυτό των ενηλίκων. Στα παιδιά αρέσει να κινούνται και να ανακαλύπτουν τη σχέση του σώματός τους με το περιβάλλον που βρίσκονται, καθώς και να αναπτύσσουν συνεχώς νέες σωματικές δεξιότητες. Γι αυτό το λόγο, η ειδικά προσαρμοσμένη YOGA για παιδιά, περιλαμβάνει παιχνίδι, παράλληλα με συνειδητές σωματικές και αναπνευστικές ασκήσεις.

Μέσα από φανταστικά ταξίδια, μουσική και παραμύθια, εικαστικές δημιουργίες, και πολλές χαρούμενες δραστηριότητες, βιώνουν μια μοναδική ψυχοσωματική εμπειρία, αλλά στο τέλος απαραίτητη είναι και η χαλάρωση. Όλη αυτή η ανάπτυξη δεξιοτήτων γίνεται μέσα από διασκέδαση, σε ένα «μη ανταγωνιστικό» περιβάλλον. Η παιδική YOGA δεν έχει να κάνει με το ποιός είναι καλύτερος ή χειρότερος και ποιο παιδί κάνει σωστά την άσκηση ή ποιό την κάνει λάθος. Αντίθετα, προάγει την ολότητα, τη συνεργασία και την ομαδικότητα. Μέσα σ αυτή τη λογική, το κάθε παιδί διατηρεί ή ενισχύει την εμπιστοσύνη στον εαυτό του και την αυτοπεποίθησή του και νιώθει συναισθηματική ασφάλεια.

Advertisment

Τα παιδιά δεν θέλουν λεπτομερείς οδηγίες για την κάθε «άσανα» (στάση) και τα οφέλη της, όπως κάνουμε στο μάθημα των ενηλίκων και της θεραπευτικής YOGA, αλλά προτιμούν να πειραματίζονται μέσα από αυτές, συνδυάζοντας άσκηση και διασκέδαση, γιατί είναι στη φύση τους να ανακαλύπτουν νέους τρόπους σωματικής έκφρασης. Τα παιδιά είναι αυστηροί κριτές και γι αυτό θα συνεχίσουν να συμμετέχουν μόνο αν περάσουν καλά στη διάρκεια του μαθήματος, αν δεν βαρεθούν και αν συνεχίσουν να νιώθουν όμορφα και μετά την πρακτική τους εξάσκηση.

Έχει διαπιστωθεί μέσα από επιστημονικές έρευνες και προγράμματα, ότι το μάθημα και οι πρακτικές της YOGA, προσαρμοσμένες πάντα στις ανάγκες και τις δυνατότητες των παιδών, ασκεί θετική επίδραση και επιφέρει σημαντική βελτίωση ειδικά σε παιδιά που αντιμετωπίζουν μαθησιακές δυσκολίες, υπερκινητικότητα, διαταραχές ύπνου, διαταραχές λόγου ή αισθητηριακές διαταραχές, παιδιά με σωματικές ιδιαιτερότητες, παιδιά με νοητική υστέρηση, με κινητικά ή αισθητηριακά προβλήματα ή ακόμη και παιδιά που ταλαιπωρούνται από άσθμα και πονοκεφάλους.

Σε σωματικό επίπεδο, η YOGA επιδρά θετικά και ενισχύει μέσα από την επίγνωση του σώματος, τη μυϊκή ανάπτυξη, την ευλυγισία, την ενδυνάμωση, τη σωστή στάση του σώματος, τη σωστή αναπνοή, τη συγκέντρωση και τον έλεγχο του νου, την ατομική έκφραση, τον νευρο-μυϊκό συντονισμό και τη συναρμογή, ενισχύει την αυτοπεποίθησή των παιδιών, την κοινωνικότητα και το πνεύμα συνεργασίας, αλλά επίσης μαθαίνει στα παιδιά πώς να χαλαρώνουν και να απολαμβάνουν έναν ήρεμο ύπνο.

Advertisment

Σε ψυχολογικό επίπεδο, βοηθά τα παιδιά να μάθουν να εκφράζουν τα συναισθήματά τους και να αποδέχονται τα συναισθήματα και τις ανάγκες των άλλων παιδιών ή και των μεγαλυτέρων ατόμων. Με τη χρήση της κατάλληλης αναπνοής, μαθαίνουν να ηρεμούν και να ελέγχουν τις εκρηκτικές αντιδράσεις τους. Απελευθερώνουν τον εαυτό τους να εκφραστεί δημιουργικά μέσα από παιχνίδια ρόλων κατά τη διάρκεια του μαθήματος, πράγμα που δεν συμβαίνει με άλλης μορφής σωματική δραστηριότητα.

Θα πρέπει να διευκρινίσουμε και να καθησυχάσουμε τους γονείς ότι η YOGA για παιδιά δεν πρόκειται, ούτε σχετίζεται με κάποιας μορφής «θρησκευτικού κινήματος» ή προσηλυτισμού, και τα παιδιά δεν καθοδηγούνται σε κάτι διαφορετικό από αυτά που έχουν μάθει να ακολουθούν και να πιστεύουν, και απαγορεύεται να εκφράζονται θρησκευτικές ή φυλετικές διακρίσεις μεταξύ των παιδιών την ώρα του μαθήματος. Αποτελεί απλά, ένα ολοκληρωμένο «ολιστικό» σύστημα άσκησης για το σώμα και το νου, διαφορετικό από τα άλλα, που πραγματικά αξίζει να το δοκιμάσουν τα παιδιά και να διαπιστώσουν τα ίδια αν τους εκφράζει και αν τους ταιριάζει.

Μαριάννα Γκιγκούδη – Εργοθεραπεύτρια, MSc Ανθρώπινη Απόδοση και Υγεία, Δασκάλα Γιόγκα σε ενήλικες, παιδιά και εγκύους

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πόνος στη μέση: Απαλλαχθείτε με τη νο1 άσκηση που διατείνει τη σπονδυλική στήλη και ανακουφίζει
Pilates Reformer: Τι να προσέξετε για να μην τραυματιστείτε
«Καίμε» θερμίδες και λίπος: Οι αλλαγές στο περπάτημα για να τα καταφέρουμε
Από ποια ηλικία μπορεί να ξεκινήσει κανείς pilates;

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση