, , ,

Τσάι Oolong: Το ιδανικό ρόφημα για την καταπολέμηση των αλλεργιών ή των φλεγμονών

Ένα πολύ δυνατό τσάι με μοναδικά αντιαλλεργικά οφέλη.

Άρθρο του Dr. Leo Galland

Για πάνω από 3.000 χρόνια το τσάι χρησιμοποιούνταν ως φαρμακευτικό ρόφημα. Σήμερα, η σύγχρονη επιστήμη έχει ανακαλύψει ότι ένας ειδικός τύπος τσαγιού, το Oolong, προσφέρει μοναδικά αντιαλλεργικά οφέλη.

Advertisment

Το τσάι Oolong φτιάχνεται από φύλλα τσαγιού μερικής ζύμωσης, γεγονός που του δίνει μια χαρακτηριστική γλυκιά γεύση. Το κινεζικό τσάι Oolong είναι παλαιότερο από το Ταϊβανέζικο. Τα φύλλα τσαγιού είναι πλούσια σε φυσικές ενώσεις που ονομάζονται κατεχίνες, οι οποίες ανήκουν στην οικογένεια των φλαβονοειδών. Η ζύμωση μεταβάλλει τη φύση των κατεχινών, πράγμα που αλλάζει τις φυσιολογικές επιδράσεις του τσαγιού.

Σε εργαστηριακές μελέτες βρέθηκε ότι οι κατεχίνες που περιέχονται στο συγκεκριμένο τσάι αναστέλλουν τις αλλεργικές αντιδράσεις σε αρουραίους και είναι πιο ισχυρές από αυτές που περιέχονται στο πράσινο τσάι. Σε μια κλινική δοκιμή που πραγματοποιήθηκε στην Ιαπωνία, στα άτομα με αλλεργικό έκζεμα που δεν παρουσίασαν βελτίωση με τη φαρμακευτική αγωγή χορηγήθηκε τσάι Oolong για 6 μήνες. Μετά από την κατανάλωση του τσαγιού, η πλειοψηφία των ασθενών που συμμετείχαν στη μελέτη παρουσίασε μέτρια ως σημαντική βελτίωση στο έκζεμα μέσα σε 1 μήνα, με τα οφέλη να γίνονται αισθητά μετά από 1 ως 2 εβδομάδες.

Διαβάστε επίσης

Advertisment

Τσάι από φύλλα ελιάς: Ιδιότητες και συνταγή

Συνταγή: Το περίφημο τσάι (Yogi Tea) του Yogi Bhajan

Το τσάι του βουνού και οι ευεργετικές του ιδιότητες

Τρόπος κατανάλωσης

Η ποσότητα που χρησιμοποιήθηκε ήταν 10 γραμμάρια φύλλων τσαγιού που ισοδυναμεί με περίπου 3 κουταλάκια του γλυκού αποξηραμένα φύλλα ή 4 φακελάκια τσαγιού βρασμένα σε νερό για 5 λεπτά. Σύμφωνα με την ιαπωνική μελέτη, η κατάλληλη ποσότητα τσαγιού είναι 4 φλιτζάνια την ημέρα. Προσέξτε να μην υπερβείτε αυτή την ποσότητα ανά ημέρα.

Προκειμένου να βεβαιωθείτε ότι το τσάι σας διαθέτει υψηλό επίπεδο κατεχινών από τα φύλλα, βράστε το τσάι σε νερό για 5 λεπτά. Αν είναι πολύ δυνατό, βράστε το σε μια μικρή ποσότητα νερού και αραιώστε το με σκέτο ζεστό νερό μέχρι να πετύχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Για να μειώσετε την ποσότητα της καφεΐνης στο τσάι σας, πρώτα μουλιάστε τα φύλλα σε ζεστό νερό για 30 δευτερόλεπτα και ύστερα πετάξτε το νερό. Στη συνέχεια, προσθέστε φρέσκο νερό και βράστε το για 5 λεπτά. Η περισσότερη καφεΐνη θα φύγει με το πρώτο νερό που θα πετάξετε, ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό κατεχινών θα παραμείνει στο τσάι σας.

Το τσάι Oolong μπορείτε να το βρείτε στα περισσότερα καταστήμτα υγιεινής διατροφής και στο διαδίκτυο.

Σημείωση: Αν είστε αλλεργικοί στο τσάι, μην το καταναλώσετε. Μπορείτε να πιείτε σκέτο ζεστό νερό, που είναι κάτι συνηθισμένο στην Κίνα και την Ιαπωνία.

[toggle title="Πηγές"]

www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11176659

www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18958421

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πέψη: Απλές πρωινές συνήθειες για να ενεργοποιήσετε το μεταβολισμό σας
Πότε πρέπει να αποφεύγετε τη βιταμίνη C ή να περιορίζετε την υπερβολική κατανάλωσή της;
Συνταγή: Σπιτικό ρόφημα που ανακουφίζει από τα συμπτώματα του επίμονου βήχα
Βιταμίνη D: Πώς θα γεμίσετε τις αποθήκες του οργανισμού σας με φυσικό τρόπο

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση