Υψηλή αρτηριακή πίεση και λανθασμένες αντιλήψεις

Η Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη λύνει όλες σας τις απορίες σχετικά με την υπέρταση και την αντιμετώπισή της.

Γράφει η Δρ Αναστασία Μοσχοβάκη

3 Ερωτήματα σχετικά με την υπέρταση

Η υπέρταση είναι ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουμε στη χώρα μας σήμερα και αποτελεί έναν από τους κυριότερους παράγοντες πρόκλησης στεφανιαίας νόσου, εγκεφαλικού επεισοδίου, καρδιακής ανεπάρκειας και νεφρικής ανεπάρκειας.

Advertisment

Σε έναν ενήλικα άνω των 18 ετών η αρτηριακή υπέρταση ορίζεται όταν η συστολική πίεση του αρτηριακού αίματος είναι ίση ή μεγαλύτερη από 140 mmHg και η διαστολική πίεση είναι ίση ή μεγαλύτερη από 90mmHg.

Σε κατά τα λοιπά υγιείς ανθρώπους, υπέρταση υπάρχει, όταν στις μετρήσεις με επαγγελματικά πιεσόμετρα υψηλής ακρίβειας ο μέσος όρος των μετρήσεων της διαστολικής πίεσης («μικρή» πίεση), είναι μεγαλύτερος ή ίσος από 90mmHg ή όταν ο μέσος όρος των μετρήσεων της συστολικής πίεσης(«μεγάλη» πίεση), είναι μεγαλύτερος ή ίσος από 140mmHg.

Σε περίπτωση άλλης παθήσεως, όπως αυξημένου σακχάρου, χοληστερόλης, καρδιακής ή νεφρικής παθήσεως, τα όρια αυτά είναι συχνά πιο αυστηρά. Σε ηλικιωμένα άτομα η μεμονωμένη ήπια συστολική υπέρταση μπορεί να είναι φυσιολογικό φαινόμενο. Μία μόνο υψηλή τιμή πίεσης δεν θέτει την διάγνωση της υπέρτασης, απαιτεί όμως περαιτέρω μετρήσεις, που πολλές φορές εκτείνονται σε βάθος τριμήνου – τετραμήνου.

Advertisment

Στην κλινική πράξη συχνά παρατηρούνται λανθασμένες αντιλήψεις που αφορούν την υψηλή πίεση. Στο παρόν άρθρο εκτίθενται συνήθεις λανθασμένες αντιλήψεις που συχνά εμποδίζουν τους πάσχοντες υπερτασικούς ασθενείς να κάνουν το βέλτιστο για την υγεία τους.

Συνήθεις λανθασμένες αντιλήψεις

1.Η χρήση οικιακών πιεσόμετρων είναι αναξιόπιστη

Η αντίληψη αυτή συνδέεται με την πραγματικότητα των πιεσόμετρων της προηγούμενης γενιάς που στερούνταν αξιοπιστίας. Λόγω της εξέλιξης της τεχνολογίας όμως σήμερα τα καλά αυτόματα πιεσόμετρα μπράτσου είναι αρκετά αξιόπιστα όταν χρησιμοποιούνται σωστά. Πρέπει όμως, να προσέχετε να είναι το νούμερό σας, το οποίο καθορίζεται με ακρίβεια στα πλαίσια της σωστής παθολογικής εξέτασης, να είναι πιστοποιημένα και εγκεκριμένα από τον ΕΟΦ και να ακολουθείτε τη σωστή διαδικασία κατά τη μέτρηση. Μπορείτε να ενημερωθείτε για τους κανόνες της σωστής μέτρησης εδώ.

Κάθε χρόνο κατά την ετήσια προληπτική παθολογική εξέταση στο ιατρείο, πρέπει να προσκομίζετε το οικιακό ηλεκτρονικό πιεσόμετρο για να συγκρίνονται οι τιμές της αρτηριακής πίεσης που μετράτε, με τις τιμές που λαμβάνονται με το ειδικό ιατρικό επαγγελματικό υδραργυρικό πιεσόμετρο. Αυτό συμβαίνει γιατί η αξιοπιστία του αυτόματου ηλεκτρονικού πιεσόμετρου ενδέχεται αιφνιδίως να ελαττωθεί και να χρειάζεται εκτάκτως ειδική ρύθμιση, ακόμη και στις περιπτώσεις που ακολουθούνται πιστά οι οδηγίες χρήσεως του κατασκευαστή.

Οι μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης στο σπίτι, είναι σημαντικές σε συμπληρωματική βάση, διότι παρόλο που δεν έχουν την απόλυτη ακρίβεια των ειδικών μετρήσεων με επαγγελματικά υδραργυρικά πιεσόμετρα που γίνονται στο ιατρείο, δίνουν πολύτιμες πληροφορίες και μελετούνται ιατρικώς σε συνδυασμό με τις μετρήσεις του ιατρείου έτσι ώστε να καθοριστούν με ακρίβεια τόσο οι πιέσεις με τις οποίες δουλεύει ο οργανισμός σας στον φυσικό του χώρο, όσο και το είδος της άριστης εξατομικευμένης αγωγής. Μην αμελείτε να μας προσκομίζετε λοιπόν στο ιατρείο και δικές σας μετρήσεις, τις οποίες κάνετε στο σπίτι.

2. Η λήψη χημικού φαρμάκου είναι μονόδρομος για την υπέρταση

Η αντίληψη αυτή τροφοδοτείται συχνά από φαρμακευτικές εταιρείες και επαγγελματίες υγείας με διαπλεκόμενα συμφέροντα. Ειδικά διατροφικά προγράμματα, η απώλεια του πλεονάζοντος βάρους, η τακτική άσκηση, η αποφυγή άλατος και διεγερτικών ουσιών, η χρήση βοτανικών φαρμάκων εναλλακτικής ιατρικής έχουν σήμερα κεντρικό ρόλο στην αντιμετώπιση της πλειοψηφίας των υπερτασικών και την αποκατάσταση του προβλήματος.

3. Η θεραπεία είναι ανώφελη εάν δεν υπάρχουν συμπτώματα

Η αντίληψη αυτή οδηγεί πολλούς υπερτασικούς ασθενείς σε επανάπαυση. Η υπέρταση είναι χρόνια νόσος, που συχνά δεν συνοδεύεται από κανένα σύμπτωμα. Απαιτεί όμως στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, μόνιμη και συνεχή αγωγή και οι παραλείψεις εκθέτουν τον υπερτασικό σε σημαντικούς κινδύνους. Η υπέρταση προκαλεί σταδιακά βλάβες σε όλα τα ζωτικά όργανα. Η μη θεραπευόμενη υπέρταση σχετίζεται με βράχυνση του προσδόκιμου ζωής κατά 10-20 χρόνια και σοβαρή επιτάχυνση της βιολογικής γήρανσης.

Χωρίς την ενδεικνυόμενη αγωγή η υπέρταση μπορεί να προκαλέσει αιφνίδιο θάνατο, εγκεφαλικό επεισόδιο, νεφρική πάθηση, απόφραξη καρδιακής αρτηρίας, διαταραχές οράσεως, ανδρική ανικανότητα, ανευρύσματα. Ο κίνδυνος δυσμενών επιπλοκών είναι μεγαλύτερος, εάν ο υπερτασικός καπνίζει, πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη, έχει υψηλή χοληστερόλη αίματος, ή καταναλώνει αυξημένη ποσότητα αλκοόλ. Ένα από τα αίτια της αύξησης του μέσου όρου ζωής στις αναπτυγμένες χώρες, είναι η ανακάλυψη αποτελεσματικών θεραπειών της υπέρτασης που προλαμβάνουν τις επιπλοκές, οι οποίες προαναφέρθηκαν. Ο άνθρωπος, που ενώ πρέπει να λάβει αγωγή δεν λαμβάνει, αυτοκτονεί σιωπηλώς.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ευερέθιστο έντερο… το σύνδρομο του σύγχρονου τρόπου ζωής | Οι τροφές που ανακουφίζουν από τα συμπτώματα
Έρευνα: Η επιβράδυνση της ομιλίας μπορεί να αποτελεί μεγαλύτερη πρώιμη ένδειξη άνοιας
Ελκώδης κολίτιδα: Πώς επηρεάζει την ψυχική ευεξία
Αλτσχάιμερ: Το σημείο του σώματος που μαρτυρά πρόωρα τον κίνδυνο

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση