, , , , ,

7 τρόποι για να μειώσετε τη χρόνια φλεγμονή που δεν έχουν καμία σχέση με τη διατροφή

Αντιμετωπίστε το πρόβλημα της χρόνιας φλεγμονής με φυσικό τρόπο.

7 τρόποι για να μειώσετε τη χρόνια φλεγμονή που δεν έχουν καμία σχέση με τη διατροφή

Η χρόνια φλεγμονή αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του σύγχρονου ανθρώπου και ευθύνεται για πληθώρα χρόνιων νοσημάτων. Σε προηγούμενα άρθρ είχαμε δει ποιοι είναι οι τρόποι για να μειώσετε τη χρόνια φλεγμονή μέσω της διατροφής. Σε αυτό το άρθρο της φυσικοπαθητικού και διατροφολόγου Kellyann Petrucci θα δούμε τους τρόπους που μπορείτε να μειώσετε τη χρόνια φλεγμονή εκτός από τη διατροφή. Πάντως, εάν σας απασχολεί το ζήτημα, σας συμβουλεύουμε να διαβάσετε και τα παρακάτω άρθρα:

Αυτοάνοσα νοσήματα και χρόνια φλεγμονή

Advertisment

11 τρόποι με τους οποίους προκαλείτε κατά λάθος φλεγμονή στον οργανισμό σας

Πώς να καταπολεμήσετε τη φλεγμονή και το αυτοάνοσο νόσημά σας σε 30 μέρες

Υπάρχει μια βασική αιτία που οι επιστήμονες πλέον μελετούν για τον ρόλο που παίζει σε πολλά προβλήματα από την παχυσαρκία και τον διαβήτη μέχρι την καρδιαγγειακή νόσο και την κατάθλιψη: η χρόνια φλεγμονή. Σε περίπτωση που παίρνετε σοβαρά το θέμα της διατήρησης της υγείας σας, του βάρους και της ευεξίας σας, είναι σημαντικό να δράσετε για να την καταπραΰνετε.

Advertisment

Σε αντίθεση με την οξεία φλεγμονή, η οποία είναι προσωρινή και ωφέλιμη για την προστασία μας από τη μόλυνση και τις βλάβες, η χρόνια φλεγμονή προκύπτει όταν ο «διακόπτης» του ανοσοποιητικού μας συστήματος είναι μονίμως ενεργοποιημένος. Ως αποτέλεσμα, επιτίθεται συνεχώς στα δικά μας κύτταρα, γεγονός που θα μπορούσε να σημαίνει αποθήκευση λίπους (ειδικά γύρω από την περιοχή της κοιλιάς) και βλάβη των οργάνων του σώματος.

Ως διατροφολόγος, πιστεύω ότι ο καλύτερος τρόπος για την πρόληψη ή τη θεραπεία της χρόνιας φλεγμονής είναι η κατανάλωση αντιφλεγμονωδών τροφίμων, όπως ο ζωμός οστών και τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση, και η αποφυγή προφλεγμονωδών τροφίμων όπως η ζάχαρη, οι τεχνητές χημικές ουσίες και η γλουτένη. (Συστήνω επίσης την αποφυγή όλων των δημητριακών επειδή είναι προφλεγμονώδη.) Προκειμένου όμως να κερδίσετε πραγματικά τη μάχη σας ενάντια στη φλεγμονή, θα χρειαστεί να αλλάξετε κι άλλες πτυχές της ζωής σας.

Διαβάστε παρακάτω 7 τρόπους για να μειώσετε τη χρόνια φλεγμονή

1. Αποφύγετε τα αντιβιοτικά, τα αντιόξινα και τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (NSAID) όσο το δυνατόν περισσότερο

Όλα τα παραπάνω φάρμακα προκαλούν αλλαγές στο έντερό σας με τρόπους που βλάπτουν το μικροβίωμα, δηλαδή τα τρισεκατομμύρια βακτήρια του εντέρου που επιτελούν λειτουργίες που κυμαίνονται από την πέψη της τροφής μέχρι τη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος. Οι βλάβες σε αυτά τα βακτήρια μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή, η οποία αποδυναμώνει τα εντερικά τοιχώματα και οδηγεί στο σύνδρομο του διαρρέοντος εντέρου. Αυτό με τη σειρά του απελευθερώνει τοξίνες που προκαλούν ανοσολογική απόκριση οδηγώντας σε χρόνια, καθολική φλεγμονή.

Διαβαστε

Η αντιφλεγμονώδης Διατροφική Πυραμίδα του Δρ Weil

Συνταγή: Ρόφημα με αντιφλεγμονώδη δράση

2. Σεβαστείτε τη σύνδεση νου-σώματος

Μελέτες δείχνουν ότι ο διαλογισμός καταπολεμά τη χρόνια φλεγμονή
Μελέτες δείχνουν ότι ο διαλογισμός καταπολεμά τη χρόνια φλεγμονή

Η επιστήμη δείχνει ότι μια απλή πρακτική Διαλογισμού μαζί με άλλες μεθόδους που αφορούν νου και σώμα, όπως η Γιόγκα και το Τάι τσι, μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την υγεία σας. Μια πρόσφατη επανεξέταση 34 διαφορετικών μελετών κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι «θεραπείες νου-σώματος μειώνουν τους δείκτες φλεγμονής». Φυσικά δεν χρειάζεται να διαλογίζεστε για ώρες, ακόμη και μόνο 5 ή 10 λεπτά την ημέρα είναι ευεργετικά.

Διαβάστε

20 επιστημονικά τεκμηριωμένοι λόγοι για να ξεκινήσετε διαλογισμό

3. Να γυμνάζεστε τακτικά

Πριν από μερικά χρόνια, ορισμένοι ερευνητές παρακολούθησαν περισσότερους από 4.000 μεσήλικες για περισσότερα από 10 χρόνια. Βρήκαν ότι ανεξαρτήτως από το βάρος ή τον δείκτη μάζας του σώματός τους, όσοι έκαναν τουλάχιστον 2,5 ώρες μέτρια άσκηση κάθε εβδομάδα μείωσαν τους δείκτες φλεγμονής κατά τουλάχιστον 12%.

4. Μειώστε την έκθεσή σας στις τοξίνες

Όταν το ανοσοποιητικό σας σύστημα έρχεται αντιμέτωπο με ξένες ουσίες συμπεριλαμβανομένων των περιβαλλοντικών τοξινών, μπορεί να αντιδράσει δημιουργώντας φλεγμονή. Συστήνω να κάνετε αποτοξίνωση χρησιμοποιώντας ασφαλή, φυσικά καθαριστικά και προϊόντα προσωπικής φροντίδας. Επίσης, σταματήστε τη χρήση ζιζανιοκτόνων και φυτοφαρμάκων ή τουλάχιστον αγοράστε βιολογικές μάρκες.

5. Να κοιμάστε περισσότερο

Έρευνες δείχνουν ότι αν στερήσετε από τον εαυτό σας ακόμα και λίγες ώρες ύπνου κάθε βράδυ είναι πιθανό να προκληθούν προφλεγμονώδεις μεταβολές. Προσπαθήστε να κοιμάστε τουλάχιστον 7 ώρες κάθε βράδυ. Για τη βελτίωση του ύπνου σας, απενεργοποιήστε τις ηλεκτρονικές συσκευές πριν πέσετε για ύπνο και χρησιμοποιήστε κουρτίνες συσκότισης για να εμποδίσετε το εξωτερικό φως.

6. Εκτεθείτε στο ηλιακό φως

https://enallaktikidrasi.com/2016/05/7-tropoi-gia-na-meiosete-ti-chronia-flegmoni-choris-diatrofi/Ενώ η υπερβολική έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία είναι βλαβερή για το δέρμα, η πλήρης αποφυγή είναι επίσης επικίνδυνη. Η φυσική βιταμίνη D που λαμβάνετε από το φως του ήλιου αποτελεί έναν κρίσιμο ρυθμιστή του ανοσοποιητικού συστήματος και η ανεπάρκειά της σχετίζεται με τη φλεγμονή. Εκτεθείτε 10 ως 15 λεπτά στο ηλιακό φως καθημερινά.

Διαβάστε

Αυτοί που κάνουν ηλιοθεραπεία, τελικά, ζουν περισσότερο από όσους δεν κάνουν

7. Κάντε μασάζ

Πράγματι! Έρευνες δείχνουν ότι ένα μασάζ διάρκειας 45 λεπτών μπορεί να μειώσει τα επίπεδα των προφλεγμονωδών κυτοκινών. Έτσι, μην βλέπετε το μασάζ ως μια ένοχη απόλαυση, σκεφτείτε το ως θεραπεία.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πέψη: Απλές πρωινές συνήθειες για να ενεργοποιήσετε το μεταβολισμό σας
Πότε πρέπει να αποφεύγετε τη βιταμίνη C ή να περιορίζετε την υπερβολική κατανάλωσή της;
Συνταγή: Σπιτικό ρόφημα που ανακουφίζει από τα συμπτώματα του επίμονου βήχα
Βιταμίνη D: Πώς θα γεμίσετε τις αποθήκες του οργανισμού σας με φυσικό τρόπο

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση