, ,

Απύρετη αμυγδαλίτιδα: Που οφείλεται και τρόποι αντιμετώπισης

Τι είναι η απύρετη αμυγδαλίτιδα; Πότε εκδηλώνεται; Είναι λύση το χειρουργείο; Η Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη δίνει τις απαντήσεις.

Φωτογραφία μιας γυναίκας με απύρετη αμυγδαλίτιδα για άρθρο της Δρος Αναστασίας Μοσχοβάκη

Τι είναι η Απύρετη Αμυγδαλίτιδα;

Γράφει η Δρ Αναστασία Μοσχοβάκη

Advertisment

Οι αμυγδαλές είναι δύο μορφώματα, πλούσια σε λεμφικό ιστό που ευρίσκονται στη βάση της γλώσσας. Ο ρόλος τους στη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού και στην ομαλή απομάκρυνση τοξινών από τον οργανισμό, είναι ιδιαίτερα σημαντική.

Στην αμυγδαλίτιδα, αναπτύσσεται λοιμώδης φλεγμονή των αμυγδαλών. Παρά το γεγονός ότι σε αρκετές περιπτώσεις αμυγδαλίτιδας υπάρχει πυρετός, ο πυρετός δεν αποτελεί κοινό σημείο όλων των αμυγδαλίτιδων. Η ανυπαρξία πυρετού παρατηρείται κυρίως:

• Σε ορισμένες ιογενείς αμυγδαλίτιδες

Advertisment

• Σε χρόνιες αμυγδαλίτιδες

• Σε ατελώς θεραπευθείσες λοιμώξεις

• Σε αμυγδαλίτιδες από ορισμένα ειδικά παθογόνα (π.χ. σεξουαλικώς μεταδιδόμενοι παθογόνοι μικροοργανισμοί)

• Σε άτυπες μορφές αμυγδαλίτιδας από β αιμολυτικό στρεπτόκοκκο.

Η απύρετη αμυγδαλίτιδα μπορεί να συνοδεύεται από πονόλαιμο, πρήξιμο αδένων, κακουχία. Κατά την ιατρική εξέταση οι αμυγδαλές είναι εξέρυθρες και στην επιφάνειά τους μπορεί να υπάρχει πύο ή εξίδρωμα. Η σωστή αιτιολογική θεραπεία από το σωστό έμπειρο παθολόγο κατά την ιατρική εξέταση είναι καθοριστικής σημασίας στην απύρετη λοιμώδη αμυγδαλίτιδα.

Η διακοπή του καπνίσματος, η χορήγηση απλών αντισηπτικών του στόματος με γαργάρες, η καλή ενυδάτωση, η καλή διατροφή που στα υγιή άτομα περιλαμβάνει φρούτα, όσπρια, λαχανικά, γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, ο επαρκής ύπνος, η αποφυγή ψυχολογικών επιβαρύνσεων, είναι σημαντικά συμπληρωματικά μέτρα στην αμυγδαλίτιδα. Στην περίπτωση πασχόντων από χρόνια νοσήματα, απαιτείται εφαρμογή ειδικών ενδεικνυόμενων διατροφικών προγραμμάτων και προγραμμάτων καθημερινότητας ανάλογα με το είδος της χρόνιας πάθησης.

Χειρουργική αφαίρεση των αμυγδαλών: Μια επικίνδυνη πρακτική;

Στην κλινική πράξη πολλές περιπτώσεις χρόνιας απύρετης αμυγδαλίτιδας οδηγούνται στο χειρουργείο. Αυτό είναι λάθος. Οι αμυγδαλές έχουν καθοριστικό ρόλο στην σωστή άμυνα του οργανισμού και στην επαρκή απομάκρυνση των τοξινών από το σώμα. Η αμυγδαλεκτομή δεν στερείται παρενεργειών. Η μετεγχειρητική αιμορραγία, ο λαρυγγόσπασμος, η δύσπνοια, ο θάνατος αποτελούν άμεσες σπάνιες επιπλοκές ενώ ορισμένες μελέτες συνδέουν την έλλειψη αμυγδαλών με καρκινώματα και νοσήματα του αίματος, που αναπτύσσονται χρόνια μετά την αμυγδαλεκτομή.

Οι απόλυτες ενδείξεις για την χειρουργική αφαίρεση των αμυγδαλών (αμυγδαλεκτομή) σήμερα είναι σπάνιες.

Η σωστή ενδοφλέβια νοσοκομειακή αγωγή σε συνδυασμό με αντιμετώπιση συμπαρομαρτούντων παραγόντων που παρεμποδίζουν την ολοκληρωμένη εκρίζωση (π.χ. δυσανεξία στην γλυκόζη), είναι σημαντικά θεραπευτικά μέτρα για την αποφυγή του χειρουργείου σε χρόνιες επίμονες αμυγδαλίτιδες.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Κακή αναπνοή: Οι αιτίες που την προκαλούν και οι τροφές που την καταπολεμούν
Προβλήματα στο έντερο: Πώς συνδέονται με τη νόσο του Πάρκινσον
Πόσο καθυστερεί την ανάπτυξη των παιδιών ο χρόνος μπροστά στις οθόνες
Καρκίνος: 7 πρωτοπόροι Έλληνες δημιουργούν εργαλείο AI που ανιχνεύει μεταστάσεις

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση