, , ,

Επίγνωση: Μια μοναδική άσκηση που μπορεί να αλλάξει τη ζωή σας

Η συνειδητοποίηση (επίγνωση των κινήσεων του σώματός σας ως εργαλείο για να αποκτήσετε πρόσβαση στη βαθύτερη αλήθεια σας.

Είτε το γνωρίζετε είτε όχι, αυτή τη στιγμή το σώμα σας προσπαθεί να προσαρμοστεί για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της στιγμής. Για παράδειγμα, μπορεί να αλλάζετε θέσεις στο κάθισμά σας για να νιώθετε πιο άνετα ενώ διαβάζετε αυτό το άρθρο. Τις περισσότερες φορές όμως δεν έχουμε ιδέα για το τι κάνει το σώμα μας ή τι μικρά μηνύματα στέλνει σε μας και τους άλλους. Το εκπληκτικό με μας τους ανθρώπους είναι ότι έχουμε τη δυνατότητα να συλλάβουμε αυτά τα μηνύματα και είτε να προσαρμοστούμε, να τα αγνοήσουμε, να αντισταθούμε ή να τα καταπνίξουμε.

Γι’ αυτό τον λόγο είναι τόσο σημαντική η συνειδητοποίηση των κινήσεων ή η επίγνωση των σημάτων και των πράξεων του σώματός μας. Στην πραγματικότητα, κάτι τέτοιο μπορεί να αυξήσει τη νοημοσύνη μας, να ενισχύσει τη διάθεσή μας και ακόμη να βελτιώσει την επικοινωνία μας με τους άλλους. Διαβάστε παρακάτω τι πρέπει να γνωρίζετε:

Advertisment

1. Θα σας βοηθήσει να σκέφτεστε πιο καθαρά

Η άσκηση της επίγνωσης βοηθάει να σκέφτεστα πιο καθαρά

Έρευνες έδειξαν ότι ο εγκέφαλος λαμβάνει τα σήματα από τις κινήσεις του σώματος προκειμένου να κατανοήσει και να λύσει σύνθετα προβλήματα. Το 2009, ο καθηγητής Ψυχολογίας Alejandro Lleras από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις μαζί με τη Laura Thomas από το Πανεπιστήμιο του Βάντερμπιλτ, διεξήγαγαν μελέτη σχετικά με την επίλυση προβλημάτων και την κίνηση του σώματος. Στόχος τους ήταν να ελέγξουν αν η ικανότητα ενός ατόμου να κατανοήσει και να λύσει ένα πρόβλημα μπορεί να επηρεαστεί από τον τρόπο που κινείται.

Advertisment

Διαβάστε Τα εξαιρετικά οφέλη της επίγνωσης (mindfulness) για το άγχος και την κατάθλιψη

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι συμμετέχοντες που είχαν λάβει οδηγίες να ταλαντεύουν τα χέρια τους μπροστά και πίσω (και άρα να συνειδητοποιούν τις κινήσεις του σώματός τους) είχαν 40% περισσότερες πιθανότητες να λύσουν ένα πολύπλοκο πρόβλημα σε σύγκριση με εκείνους που απλώς τέντωναν τα χέρια τους εναλλάξ. Ο Lleras αναφέρει τα εξής: «Οι άνθρωποι συνήθως πιστεύουν ότι ο νους βρίσκεται στον εγκέφαλό τους και ασχολείται με νοητικές αφηρημένες έννοιες που είναι αποσυνδεδεμένες από το σώμα. Αυτή η εξελισσόμενη έρευνα είναι συναρπαστική, διότι καταδεικνύει τον τρόπο που το σώμα σας αποτελεί μέρος του νου σε σημαντικό βαθμό. Ο τρόπος που σκέφτεστε επηρεάζεται από το σώμα σας και αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το σώμα μας με σκοπό να σκεφτούμε».

2. Θα σας βοηθήσει να έχετε λιγότερο άγχος και να νιώθετε πιο ευτυχισμένοι

Η επίγνωση βοηθάει να έχετε λιγότερο άγχοςΗ Amy Cuddy, Κοινωνική Ψυχολόγος, έχει κάνει εκτεταμένη έρευνα σχετικά με το τον τρόπο που η γλώσσα του σώματος μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο που αισθανόμαστε. Σε μια ομιλία της στη μη κερδοσκοπική οργάνωση TED με θέμα «Η γλώσσα του σώματος καθορίζει ποιοί είστε», τόνισε: «Οι στάσεις ισχύος, όπως για παράδειγμα η ύψωση των χεριών πάνω από το κεφάλι όταν ένας παίκτης σκοράρει, αυξάνουν την τεστοστερόνη και μειώνουν την κορτιζόλη, την ορμόνη του στρες. Αντιθέτως, οι συγκρατημένες κινήσεις του σώματος μειώνουν την ισχύ σας και κατά συνέπεια την αποτελεσματικότητά σας».

Διαβάστε Πως να ζείτε με επίγνωση στο παρόν

Η εξάσκηση στη συνειδητοποίηση των κινήσεων του σώματος θα σας βοηθήσει να συντονιστείτε όταν υπάρχουν χρόνιοι, υποσυνείδητοι τρόποι σκέψης. Για παράδειγμα, ίσως παρατηρήσετε ότι ολόκληρο το σώμα σας είναι σφιγμένο όταν προσπαθείτε να πάρετε τον έλεγχο μιας κατάστασης που θα προτιμούσατε να αφήσετε. Ή μπορεί να παρατηρήσετε το πόδι σας να κινείται νευρικά, γεγονός που δείχνει ότι έχετε άγχος ή βαριέστε.

Ξεκινήστε να παρατηρείτε τις κινήσεις του σώματός σας και αναπνεύστε, μετακινηθείτε, σηκώστε τα χέρια σας και κουνήστε τα, κρατήστε το στήθος σας ανοιχτό και κουνήστε τα οπίσθιά σας. Θα δείτε ότι η διάθεσή σας θα αλλάξει σχεδόν αμέσως.

3. Θα σας βοηθήσει να βελτιώσετε την επικοινωνία σας με τους άλλους

Η επιγνωση βοηθάει τις σχέσεις με τους άλλουςΌλοι συναναστρεφόμαστε με τους γύρω μας διαθέτοντας τον δικό μας τρόπο να μεταφέρουμε μηνύματα για το τι σκεφτόμαστε και αισθανόμαστε. Για τους περισσότερους από εμάς, αυτό σε μεγάλο βαθμό αποτελεί μια υποσυνείδητη επικοινωνία που περιλαμβάνει ολόκληρο το σώμα. Μπορεί να περιλαμβάνονται ο τόνος της φωνής, οι χειρονομίες, οι στάσεις του σώματος, οι ακούσιες κινήσεις, η αναπνοή, ο ρυθμός της ομιλίας και πολλά άλλα αμυδρά ή λιγότερο αμυδρά σήματα.

Διαβάστε: Αλλάξτε το πεπρωμένο σας ζώντας με επίγνωση

Αν μεταφέρετε αντιφατικά μηνύματα στους γύρω σας, θα λάβετε εξίσου αντιφατικά μηνύματα. Συνεπώς τα μηνύματα που μεταφέρουμε μπορεί να καθορίσουν τη διαφορά ανάμεσα στην επιτυχία και την αποτυχία, τις στενές διαπροσωπικές σχέσεις και την απομόνωση.
Όταν όμως συνειδητοποιούμε τις κινήσεις του σώματός μας, μπορούμε στη συνέχεια να κατανοούμε τι αισθανόμαστε και πώς επικοινωνούμε. Έτσι, θα καταφέρουμε να συνδεθούμε πιο ειλικρινά με τους άλλους.

Χρησιμοποιήστε τη συνειδητοποίηση των κινήσεων του σώματός σας ως ένα καινούριο εργαλείο που θα σας βοηθήσει να αποκτήσετε πρόσβαση στη βαθύτερη αλήθεια σας με αποτελεσματικό τρόπο και να βελτιώσετε τη σκέψη, τη διάθεση και την αλληλεπίδραση με τον εαυτό σας και τους άλλους.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ύπνωση και υπνοθεραπεία | Που χρησιμεύει η κάθε τεχνική και ποιες οι διαφορές τους
Γιόγκα: 3 απλές ασκήσεις που βοηθούν στην καταπολέμηση των φλεγμονών
Διαλογισμός: «Έξυπνοι» τρόποι για να αυξήσουμε τη συγκέντρωσή μας κατά τη διάρκειά του

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση