, , ,

Φυσική αντιμετώπιση της Νόσου του Κρον

Μαρτυρία θεραπείας από τη νόσο του Κρον με φυσικό τρόπο.

Η νοσοκόμα Judy Slone Cohain, μοιράστηκε πρόσφατα σε άρθρο της το περιστατικό ενός νεαρού άντρα που ξεπέρασε τη Νόσο του Κρον (Crohn’s Disease). Η ίδια ισχυρίζεται για την ακρίβεια ότι την θεράπευσε ακολουθώντας μια φυτική διατροφή, μειώνοντας το καθημερινό της στρες και αλλάζοντας τρόπο σκέψης. Το άρθρο αυτό θα καταχωρηθεί στην ενότητά της Εναλλακτικής Δράσης, Μαρτυρίες Θεραπείας όπου φιλοξενούνται δεκάδες μαρτυρίες ανθρώπων που θεραπεύτηκν με φυσικούς ή εναλλακτικούς κυρίως τρόπους. Επίσης, μπορείτε να διαβάσετε για τη Νόσο του Κρον (Crohn) τη μαρτυρία θεραπείας της Meghan Telpner, καθώς και τη μαρτυρία θεραπείας της Mee Tracy McCormick.

H Cohain υποστηρίζει ότι μια ειδική διατροφή μαζί με μια πνευματική πρακτική θα σας βοηθήσει να θεραπεύσετε την ασθένειά σας οριστικά.

Advertisment

Και συνεχίζει….

Η νόσος του Κρον θεραπεύεται με αντιβιοτικά και ανοσοκαταστολή (σιπροφλοξασίνη και μερκαπτοπουρίνη), αφού υποθέτουμε ότι πρόκειται για έναν συνδυασμό βακτηριακής μόλυνσης και ανίατης αυτοάνοσης διαδικασίας. Ένας νεαρός άντρας ηλικίας 26 ετών που διαγνώστηκε με τη νόσο μέσω κολονοσκόπησης στην ηλικία των 15, αναφέρει τη δική του ιστορία και τον τρόπο που θεραπεύτηκε μέσα σε 1 χρόνο προσέχοντας, υιοθετώντας μια συγκεκριμένη φυτική διατροφή και μειώνοντας το καθημερινό στρες. Για τη θεραπεία, προτείνεται ένας βιολογικός μηχανισμός: η φυτική διατροφή αλλάζει την εντερική χλωρίδα και η μείωση του στρες μειώνει τον αριθμό των βακτηρίων που εισβάλλουν στον εντερικό βλεννογόνο επιτρέποντας στο έντερο να θεραπευτεί.

Το περιστατικό: «Στην ηλικία των 12 ½ άρχισα να έχω υδαρές εντερικές κενώσεις αρκετές φορές την ημέρα, πράγμα που συνεχίστηκε και τα επόμενα 2 χρόνια. Ως αποτέλεσμα έχανα βάρος, ενώ θυμάμαι ότι υπέφερα από τεράστιο άγχος εκείνο το χρονικό διάστημα. Μετά από περίπου 2 χρόνια, επισκέφτηκα έναν οικογενειακό γιατρό που μου συνέστησε να πάω σε γαστρεντερολόγο. Διαγνώστηκα με τη νόσο του Κρον με κολονοσκόπηση στην ηλικία των 15 ετών. Ο γαστρεντερολόγος μου είπε ότι πρόκειται για μια χρόνια πάθηση που δεν θεραπεύεται και μου έγραψε αντιβιοτικά με σιπροφλοξασίνη και μερκαπτοπουρίνη που αναστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Advertisment

Αφού λάμβανα για 3 χρόνια αυτά τα 2 χάπια σε καθημερινή βάση, δεν ένιωσα καμία βελτίωση. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου αρρώστησα πολλές φορές από κρυολόγημα και πυρετούς εξαιτίας του πεσμένου ανοσοποιητικού μου συστήματος. Η αιμορραγία από το ορθό συνεχιζόταν σε τακτική βάση και είχε ως αποτέλεσμα χαμηλά επίπεδα αιμοσφαιρίνης. Έτσι, ένιωθα κουρασμένος κατά τη διάρκεια της ημέρας και δεν μπορούσα να ανταποκριθώ στις σχολικές μου υποχρεώσεις. Ένα χρόνο μετά τη διάγνωση και σε ηλικία 16 ετών άκουσα για μια οργάνωση που ισχυριζόταν ότι έχει ανακαλύψει μια θεραπεία για τη νόσο, στην οποία απαγορευόταν η κατανάλωση υδατανθράκων.

Η διατροφή που μου συνέστησαν περιλάμβανε μόνο πρωτεΐνες και μαγειρεμένα λαχανικά. Άρχισα να τρώω αυστηρά μόνο πρωτεΐνες και μαγειρεμένα λαχανικά για 3 μήνες χωρίς να δω βελτίωση. Κατανάλωνα κρέας, ψάρια και πουλερικά, μερικές φορές ακόμα κι ένα ολόκληρο κοτόπουλο την ημέρα. Δεν κατανάλωνα τρόφιμα με λακτόζη, διότι πριν διαγνωστώ με τη νόσο του Κρον είχα ανακαλύψει ότι είχα οριακή δυσανεξία στη λακτόζη. Έτρωγα μόνο λίγο τυρί cottage και βούτυρο που περιέχουν μικρή ποσότητα. Δεν κατανάλωνα κανένα είδος ψωμιού εκτός από ένα που φτιαχνόταν από αλεύρι αμυγδάλου.

Επίσης, είχα αφαιρέσει από τη διατροφή μου τις πατάτες, τα φασόλια, τα ρεβίθια ή το κοτόπουλο που θα μπορούσαν να είναι μαγειρεμένα με τρόπο που να περιέχουν υδατάνθρακες. Ένιωθα τρομερή πείνα ακολουθώντας αυτή τη δίαιτα, αλλά επειδή δεν με απάλλαξε από τα συμπτώματά μου, τη διέκοψα. Στα 18 μου μπήκα στο νοσοκομείο για 1 εβδομάδα με σοβαρή αφυδάτωση εξαιτίας της διάρροιας. Μου χορηγήθηκε θεραπεία με ενδοφλέβια αντιβιοτικά, στεροειδή και μια ειδική δίαιτα με τροφές που μπορούσαν να αφομοιωθούν εύκολα.

Κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας έχασα 2 κιλά και πήγαινα στην τουαλέτα κατά μέσο όρο 30 φορές την ημέρα βγάζοντας κυρίως αίμα. Μετά από 1 εβδομάδα στο νοσοκομείο, οι γιατροί είπαν ότι δεν μπορούσαν να κάνουν κάτι άλλο και με άφησαν να πάω στο σπίτι μου στην ίδια κατάσταση. Δυσκολευόμουν ακόμα και να σταθώ όρθιος, τόσο αδύναμος ήμουν. Οι γονείς μου με πήγαν σε έναν γιατρό που εφάρμοζε κινεζικές πρακτικές. Ύστερα από θεραπεία με Βελονισμό, το αίμα από το ορθό σταμάτησε. Ο γιατρός μου συνέστησε έναν Φυσικοπαθητικό που μου πρότεινε να ακολουθήσω 3 θεμελιώδεις αρχές: 1. διατροφή 2. διακοπή φαρμάκων 3. πνευματική γαλήνη, την οποία περιγράφω παρακάτω:

1. Διατροφή

Φυσική θεραπεία της Νόσου Κρον με διατροφή

Α. Αφαίρεσα εντελώς το αλεύρι μέχρι να δυναμώσει το ανοσοποιητικό μου σύστημα και στη συνέχεια κατανάλωνα μόνο αλεύρι σπέλτα λόγω του χαμηλού επιπέδου γλουτένης.

Β. Αφαίρεσα εντελώς τη ζάχαρη.

Γ. Αφαίρεσα εντελώς το λάδι εκτός από το φρέσκο ελαιόλαδο. Επίσης, αφαίρεσα τα τηγανητά.

Δ. Έπινα μόνο μεταλλικό νερό ή νερό βρύσης χωρίς φθόριο. Δεν χρησιμοποιούσα οδοντόπαστα με φθόριο.

Ε. Δεν κατανάλωνα κανένα τρόφιμο που ήταν ψεκασμένο με χημικά.

ΣΤ. Δεν έτρωγα κρέας, ψάρι, γαλακτοκομικά προϊόντα και γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα.

Ζ. Λάμβανα υψηλές δόσεις βιταμίνης C και προβιοτικά σε σκόνη που μου συνέστησε ο Φυσικοπαθητικός.

Τις 2 πρώτες ημέρες έτρωγα λευκό ρύζι, μεταλλικά στοιχεία και βιολογικό θαλασσινό αλάτι σε βραστό νερό. Την 3η ημέρα και για τις επόμενες 2 εβδομάδες πρόσθεσα σταδιακά βιολογικά (μόνο βιολογικά) καρότα, κολοκύθα, κινόα, φαγόπυρο, πατάτες και γλυκοπατάτες. Μετά τις πρώτες 2 εβδομάδες, πρόσθεσα σταδιακά κι άλλα βιολογικά μαγειρεμένα λαχανικά και μπαχαρικά, όπως κουρκούμη και κύμινο. Ακριβώς όπως ο Βελονισμός σταμάτησε αμέσως την αιματηρή διάρροια, η συγκεκριμένη δίαιτα με βοήθησε αμέσως. Κατάφερα να σταθώ στα πόδια μου, να περπατήσω και να πάρω βάρος.

Μετά από 3 εβδομάδες άρχισα να τρώω όλα τα είδη φυσικών βιολογικών φασολιών (όχι γενετικά τροποποιημένων) μαγειρεμένα σε μεταλλικό νερό, όπως ρεβίθια, πράσινες φακές και πολλά είδη φασολιών που μου ήταν άγνωστα μέχρι τότε. Για καρύκευμα χρησιμοποιούσα σαφράν και θαλασσινό αλάτι. Στις 4 εβδομάδες πρόσθεσα ελαιόλαδο. Κάθε φορά που πρόσθετα κάποιο καινούριο λαχανικό ή τρόφιμο, περίμενα 2 μέρες για να διαπιστώσω αν το δεχόταν το σώμα μου.

Μετά από 5 εβδομάδες δοκίμασα άψητα βιολογικά λαχανικά και στη συνέχεια φρούτα, όλα χωρίς φυτοφάρμακα. Μετά από τα λαχανικά και τα φρούτα, πρόσθεσα στη διατροφή μου τόφου και σιγά σιγά κι άλλα τρόφιμα που δεν περιείχαν τοξίνες. Σε σύντομο χρονικό διάστημα ήμουν σε θέση να κάνω γυμναστική, ξαναγύρισα στο σχολείο και μπορούσα να φάω ψωμί από αλεύρι σπέλτα. Η υγεία μου είχε βελτιωθεί σε σημαντικό βαθμό.

2. Διέκοψα τα φάρμακα

Πως θεράπευσα με φυσικά μέσα τη Νόσο του ΚρονΗ Φυσικοπαθητικός μου έμαθε ότι η επιτυχία της θεραπείας βασιζόταν στη διακοπή όλων των φαρμάκων, διότι αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Έτσι, στα 18 μου μετά από την εβδομάδα που νοσηλεύτηκα και καθώς ξεκίνησα τη θεραπεία που μου συνέστησε ο γιατρός, σταμάτησα να λαμβάνω τα φάρμακα που λάμβανα τακτικά τα τελευταία 3 χρόνια. Τα συχνά κρυολογήματα και οι άλλες εποχιακές ασθένειες, όπως η γρίπη, ο στρεπτόκοκκος, η επιπεφυκίτιδα και οι πόνοι στις αρθρώσεις εξαφανίστηκαν.

Από τότε και τα τελευταία 7 χρόνια δεν ξαναπήγα σε γιατρό, διότι δεν είχα κανένα πρόβλημα. Έκανα πρόσφατα εξετάσεις για τα επίπεδα αιμοσφαιρίνης και διαπίστωσα ότι είναι φυσιολογικά. Μετά από 1 χρόνο διατροφής με φυσικα βιολογικά τρόφιμα χωρίς τοξίνες, χωρίς ζωικά προϊόντα, ψωμί και ζάχαρη ένιωσα το ανοσοποιητικό μου σύστημα πιο δυνατό και άρχισα να προσθέτω σιγά σιγά περιστασιακά ανθυγιεινά τρόφιμα. Ακόμα κι έτσι όμως, δεν εμφανίστηκε κανένα σύμπτωμα της νόσου.

3. Πνευματική θεραπεία

Πως θεράπευσα με φυσικά μέσα τη Νόσο του ΚρονΕίναι ξεκάθαρο για μένα ότι αν η διατροφή και η άσκηση δεν είχαν ενσωματωθεί στην πνευματική θεραπεία, η ασθένεια θα επέστρεφε. Η μελέτη με βοήθησε να καταλάβω ότι η ασθένεια προέρχεται από τη θλίψη, το άγχος και τις έγνοιες και η θεραπεία είναι να βλέπουμε θετικά όλες τις πτυχές της ζωής, να αφιερώνουμε χρόνο καθημερινά για να μένουμε μόνοι με τον εαυτό μας (για μένα περίπου αυτό σημαίνει 1 ώρα την ημέρα) και να είμαστε χαρούμενοι.

Ο άνθρωπος πρέπει να κρίνει με επιείκεια τον εαυτό του, να βλέπει μόνο το καλό μέσα του και να εκτιμά τα δώρα της ζωής. Βλέπω πλέον τη νόσο του Κρον ως ένα δώρο. Με έφερε σε ένα σημείο που δεν μπορούσα να κάνω τίποτα (ούτε καν να σταθώ όρθιος) και στη συνέχεια με έμαθε να ζω ευτυχισμένος. Το πρόχειρο φαγητό μου προσφέρει άμεση ευχαρίστηση, αλλά οι υγιεινές τροφές μου επιτρέπουν να έχω μεγαλύτερη πνευματική διαύγεια, πράγμα που καθιστά ευκολότερο να αναπτύξω τα θετικά συναισθήματα και να αποβάλλω τα αρνητικά.

Οι λόγοι για τους οποίους αυτό είναι αποτελεσματικό: Το βακτήριο Bilophila wadsworthia που τρέφεται με κρέας συνδέεται με τη φλεγμονώδη νόσο του εντέρου. (1,2) Κατά κανόνα, το βακτήριο Bilophila wadsworthia δεν είναι εισβολέας. Πρόσφατα στοιχεία έδειξαν ότι τα υψηλά επίπεδα νορεπινεφρίνης και τριφωσφορικής αδενοσίνης (ΑΤΡ) που απελευθερώνονται κατά τη διάρκεια του στρες αυξάνουν την τάση ορισμένων βακτηρίων που κανονικά δεν είναι εισβολείς να εισβάλουν στους βλεννογόνους. (3) Ο συνδυασμός αυτών των καινούριων ευρημάτων δημιουργεί έναν εύλογο μηχανισμό που εξηγεί τη νόσο του Κρον: αλλαγή της φυσιολογικής εντερικής χλωρίδας από τα παθογόνα βακτήρια εξαιτίας του στρες.

Η θεωρία αυτή συνάδει με την άμεση ανακούφιση του ασθενή μετά την αλλαγή της διατροφής και εξηγεί γιατί η διατροφή με βάση το κρέας δεν μειώνει κάποια από τα συμπτώματα.

Προσοχή: Οι μαρτυρίες θεραπείας αποτελούν απόψεις των συντακτών τους που απορρέουν από την εμπειρία τους. Δεν αποτελούν γενική μέθοδο ή υπόδειξη αντιμετώπισης των εν λόγω παθήσεων. Πριν αλλάξετε τις διατροφικές σας συνήθειες ή τον τρόπο ζωής σας, συμβουλευθείτε τον κατάλληλο επαγγελματία υγείας.

[toggle title="Πηγές"]

1. David LA et. al. Diet rapidly and reproducibly alters the human gut microbiome.Nature. 2014;505(7484):559-63.

microbiome. Nature. 2014;505(7484):559-63.

2. Devkota S, et al. Dietary-fat-induced taurocholic acid promotes pathobiont expansion and colitis in Il10−/− mice. Nature. 2012;487:104–108.

3. Marks LR, Davidson BA, Knight PR, Hakansson AP. Interkingdom signaling induces Streptococcus pneumoniae biofilm dispersion and transition from asymptomatic colonization to disease. MBio. 2013;4(4).

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ευερέθιστο έντερο… το σύνδρομο του σύγχρονου τρόπου ζωής | Οι τροφές που ανακουφίζουν από τα συμπτώματα
Το σπίτι έχει το δικό του μικροβίωμα και μας επηρεάζει άμεσα. Πώς μπορούμε να το ενισχύσουμε;
Έρευνα: Η επιβράδυνση της ομιλίας μπορεί να αποτελεί μεγαλύτερη πρώιμη ένδειξη άνοιας
Ελκώδης κολίτιδα: Πώς επηρεάζει την ψυχική ευεξία

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση