,

Η μόνη στιγμή που πραγματικά ζεις… ΤΟ ΤΩΡΑ…

Όταν το άτομο γίνεται αιχμάλωτο στον χρόνο αρχίζει αυτόματα η τυραννία της ψυχικής του ηρεμίας.

Της Ψυχολόγου Κριστίας Κασάπη

Η πιο σημαντική στιγμή είναι το τώρα, η στιγμή που βιώνουμε, την οποία καλό θα ήταν να αφουγκραστούμε με όλες μας τις αισθήσεις. Σίγουρα κανείς δεν γνωρίζει το μέλλον παρά μόνο σκέψεις κάνουν οι άνθρωποι γι’ αυτό. Το παρελθόν αποτελεί κομμάτι γνώσης για το άτομο και συνειδητοποίησης. Το καλύτερο για τον καθένα θα ήταν να στρέψει την προσοχή του στο παρόν, στην μοναδική στιγμή του τώρα.

Advertisment

Κάποιος θα έλεγε και τι κάνω με το παρελθόν, πως προχωράω; Άλλος θα έλεγε και τι κάνω με το μέλλον που με τρομάζει; Οξύμωρο μοιάζει το γεγονός ότι το μέλλον μας προκαλεί φόβο και άγχος ενώ στην ουσία είναι τόσο άγνωστο που δεν γνωρίζουμε τι επιφυλάσσει στον καθένα. Το παρελθόν για μερικούς ίσως να αποτελεί ένα δύσκολο κομμάτι στη ζωή τους, το οποίο απαρτίζεται από δυσάρεστα γεγονότα, λάθη κ.ά. αλλά είναι αυτό που θα μας διδάξει ότι το να κολλάμε στο παρελθόν δεν ωφελεί αντιθέτως μας οδηγεί σε ίδιες ή παρόμοιες καταστάσεις και συμπεριφορές.

Η μόνη στιγμή που πραγματικά ζεις... ΤΟ ΤΩΡΑ...

Το παρελθόν αποτελεί την σκυτάλη για ένα καλύτερο παρόν και μέλλον. Σημαντικό να αντλήσουμε αυτά που έχει να μας διδάξει το παρελθόν, να αναθεωρήσουμε τις πράξεις μας και να κάνουμε τις αλλαγές που επιθυμούμε στον παρόντα χρόνο. Αν όλη η ενέργεια μας είναι επικεντρωμένη στον παρελθόν ή στο μέλλον ένα είναι το σίγουρο ότι η προσοχή μας έχει μετατοπιστεί, αφήνοντας το παρόν στο περιθώριο

Advertisment

Ο ομφάλιος λώρος με το παρελθόν μπορεί να αποκοπεί χωρίς όμως να αλλάξει το άτομο όλα αυτά που συνέβησαν, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα πρέπει να μείνει απαθή. Αντιθέτως, μπορεί να αλλάξει τις πράξεις του, τα συναισθήματά του απέναντι σε μια παρόμοιου τύπου καταστάση κ.ά. Το παρελθόν λειτουργεί σαν σχολείο ώστε να μας βοηθήσει να πάμε ένα βήμα παρακάτω, χτίζοντας μέρα με τη μέρα κάτι καινούριο. Αποτελεί όλα τα σκαλοπάτια τα οποία θα μας οδηγήσουν σε ένα υγιές παρόν.

Λίγοι είναι οι άνθρωποι οι οποίοι αναζητούν ή βρίσκουν το νόημα της ζωής τους. Εννοείται πως δεν μπορούμε να «καταστρέφουμε» την στιγμή του τώρα ούτε να αναλωνόμαστε για κάτι που έγινε παλαιότερα ή για κάτι το οποίο δεν γνωρίζουμε αν θα συμβεί. Η καθημερινότητα μας υποχρεώνει να υποτασσόμαστε σε ένα ρυθμό γεμάτο υποχρεώσεις για μια καλύτερη ζωή, αλλά λίγα είναι αυτά τα οποία συμβαίνουν με την πλήρη συνειδητότητα του ατόμου. Η πορεία της ζωής μας απαρτίζεται από κάποια βήματα τα οποία εξαρτώνται πάντοτε από την ταχύτητα με την οποία μπορεί να κινηθεί ο καθένας. Λίγα είναι αυτά τα οποία απολαμβάνουμε και έχουν να μας προσφέρουν.

Η μόνη στιγμή που πραγματικά ζεις... ΤΟ ΤΩΡΑ...

Ο κόσμος κινείται τόσα βιαστικά, έχοντας το βλέμμα προσηλωμένο μόνο προς ένα στόχο μοιάζοντας οι άνθρωποι να ζουν σε ένα δικό τους κόσμο. Καλό θα ήταν αν σε κάθε τι που κάνουμε ήμασταν συμπληρωμένη στην ψυχή και στο σώμα. Η φράση «ζήσε την στιγμή» καλό θα ήταν να υιοθετηθεί από όλους σαν ένας καινούριος τρόπος σκέψης. Αντικατοπτρίζει την ρεαλιστική αλήθεια της ζωής και αυτό θα έπρεπε όλοι μας να κάνουμε. Να ζήσουμε και να νοιώσουμε την στιγμή. Ζώντας την στιγμή έχεις την ικανότητα να αισθάνεσαι ό,τι συμβαίνει στο τώρα, όλες οι αισθήσεις του ατόμου βρίσκονται σε εγρήγορση, σ’ ένα χορό της στιγμής.

Η συνειδητή σχέση που δημιουργείται μεταξύ του ατόμου και του χρόνου είναι σημάδι της ψυχικής υγείας και της ικανότητας το ατόμου να απολαμβάνει τη ζωή ως έχει. Όταν όμως το άτομο γίνεται αιχμάλωτο στον χρόνο αρχίζει αυτόματα η τυραννία της ψυχικής του ηρεμίας. Η κάθε μέρα μας προκαλεί να ζήσουμε κάτι ξεχωριστό!

 

Latest posts by Κρίστια Κασάπη (see all)

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

5 ερωτήσεις-οδηγοί για να δεις εάν αποδέχεσαι και αγαπάς ουσιαστικά τον εαυτό σου
Φτάσε στον πυρήνα της ύπαρξής σου και μεταμόρφωσε τη ζωή σου
Mικρά τραύματα: Πώς οι μικρές πληγές καθορίζουν τη ζωή σας

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση