,

Το μυστικό για δυνατή μνήμη

Επιστημονική έρευνα έδειξε πως ο σχεδιασμός της εικόνας των πληροφοριών αποτελεί μια ισχυρή και αξιόπιστη στρατηγική για την ενίσχυση της μνήμης.

Μια πρόσφατη μελέτη κατέληξε στο  σύμπέρασμα, ότι το μυστικό για δυνατή μνήμη είναι το σχέδιο. Το σχέδιο συμβάλλει στη δημιουργία μιας πιο συνεκτικής μνήμης, η οποία ενσωματώνει καλύτερα τις οπτικές, κινητικές και σημασιολογικές πληροφορίες ενώ διαθέτει σημαντικό πλεονέκτημα ανάκλησης των λέξεων που σχεδιάστηκαν σε σύγκριση με εκείνες που γράφτηκαν.

Διαβάστε επίσης

Advertisment

Τα μύρτιλα βοηθούν τα παιδιά στη συγκέντρωση και στην εξάσκηση της μνήμης

Το βότανο που ενισχύει τις νοητικές ικανότητες και βελτιώνει τη μνήμη κατά 75%

Η άσκηση βελτιώνει τη μνήμη και προλαμβάνει την άνοια

Advertisment

Τόσο με την καφεΐνη όσο και με συγκεκριμένα βότανα, η μνήμη μπορεί να ενισχυθεί με πάρα πολλούς τρόπους. Ωστόσο, ο σχεδιασμός της εικόνας των πληροφοριών που πρέπει να θυμόμαστε έχει βρεθεί ότι αποτελεί μια ισχυρή και αξιόπιστη στρατηγική για την ενίσχυση της μνήμης. Η μελέτη έδειξε ότι το σχέδιο συμβάλλει στη δημιουργία μιας πιο συνεκτικής μνήμης που ενσωματώνει καλύτερα τις οπτικές, κινητικές και σημασιολογικές πληροφορίες.

https://enallaktikidrasi.com/2016/05/an-thelete-na-thymitheite-kati-schediaste-to/

Ο Jeffrey Wammes, διδακτορικός φοιτητής στο Πανεπιστήμιο του Βατερλώ στο Οντάριο του Καναδά και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, αναφέρει τα εξής: «Συγκρίναμε το σχέδιο με πολλές γνωστές στρατηγικές κωδικοποίησης, αλλά πάντα ερχόταν πρώτο». Τα ευρήματα έδειξαν σημαντικό πλεονέκτημα ανάκλησης των λέξεων που σχεδιάστηκαν σε σύγκριση με εκείνες που γράφτηκαν. Επίσης, οι συμμετέχοντες θυμούνταν συχνά πάνω από τις διπλάσιες φορές τις σχεδιασμένες από τις γραπτές λέξεις. «Ονομάσαμε αυτό το φαινόμενο «επίδραση του σχεδίου» και αφορά το πλεονέκτημα του σχεδιασμού των λέξεων σε σχέση με τη γραφή τους», εξηγεί ο Wammes.

Η μνήμη όσον αφορά τις σχεδιασμένες λέξεις ήταν αποτελεσματικότερη συγκριτικά με όλες τις άλλες εναλλακτικές λύσεις. Το σχέδιο οδήγησε σε καλύτερη απόδοση της μνήμης συγκριτικά με τη συγκέντρωση φυσικών χαρακτηριστικών, τη δημιουργία νοητικών εικόνων και την προβολή εικόνων των αντικειμένων που απεικόνιζαν οι λέξεις. Επιπλέον, η ποιότητα των σχεδίων δεν φαίνεται να έχει σημασία, γεγονός που υποδηλώνει ότι ο καθένας θα μπορούσε να επωφεληθεί από αυτή τη στρατηγική ανεξαρτήτως από την καλλιτεχνική του ικανότητα.

 

https://enallaktikidrasi.com/2016/05/an-thelete-na-thymitheite-kati-schediaste-to/

«Σύμφωνα με τα παραπάνω, αποδείξαμε ότι οι άνθρωποι εξακολουθούν να έχουν τεράστιο πλεονέκτημα στη μεταγενέστερη μνήμη ακόμα και όταν είχαν στη διάθεσή τους μόλις 4 δευτερόλεπτα για να φτιάξουν το σχέδιό τους», σημειώνει ο Wammes. Ωστόσο, σε διάφορες παραλλαγές του πειράματος κατά τις οποίες οι συμμετέχοντες σχεδίασαν τις λέξεις κατ’ επανάληψη ή πρόσθεσαν οπτικές λεπτομέρειες στις γραπτές λέξεις, όπως σκίαση ή άλλα μοτίβα, τα αποτελέσματα παρέμειναν αμετάβλητα. Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Journal of Experimental Psychology», παρουσίασε στους συμμετέχοντες μια λίστα με απλές κι εύκολες λέξεις, όπως τη λέξη «μήλο».

Οι συμμετέχοντες είχαν 40 δευτερόλεπτα είτε για να ζωγραφίσουν τη λέξη είτε για να τη γράψουν επανειλημμένως. Στη συνέχεια τους δόθηκε μια εργασία ταξινόμησης μουσικών ήχων με σκοπό τη διευκόλυνση της διαδικασίας απομνημόνευσης. Τέλος, οι ερευνητές ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να θυμηθούν ελεύθερα όσες περισσότερες λέξεις μπορούσαν από την αρχική λίστα μέσα σε μόλις 60 δευτερόλεπτα.

Οι επιστήμονες προσπαθούν πλέον να καθορίσουν τους λόγους που αυτό το πλεονέκτημα για τη μνήμη είναι τόσο ισχυρό, καθώς και τον τρόπο που μπορεί ευρέως να εφαρμοστεί και σε άλλους τύπους πληροφοριών.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Οι Πολλαπλοί Εγκέφαλοι του Ανθρώπινου Σώματος: Επανεξετάζοντας την Ανθρώπινη Νοημοσύνη
Οι ορμόνες που διαμορφώνουν την κοινωνική συμπεριφορά μας
bruce lipton_hero

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση