,

Ο δρόμος προς την προσωπική ανάπτυξη και αυτοβελτίωση

Το ταξίδι του καθενός προς καλύτερη υγεία, ανάπτυξη και ευτυχία.

Σε όλη την ανθρώπινη ιστορία υπήρξαν πολλές εικασίες σχετικά με τον τρόπο που ο άνθρωπος μπορεί να αγγίξει την «τελειότητα». Για τον Αριστοτέλη, το υψηλότερο ανθρώπινο αγαθό ήταν η ευδαιμονία. Για τον Καρλ Ρότζερς, ήταν το «πλήρες λειτουργικό πρόσωπο». Για τον Μάσλοου, ήταν η «αυτοπραγμάτωση». Για τον Έρικ Έρικσον, ήταν η σοφία και η ακεραιότητα. Για τον Έριχ Φρομ, ήταν ο προσανατολισμός προς την «ύπαρξη» (στην οποία εκτιμάμε την προσωπική ανάπτυξη και την αγάπη) αντί στον προσανατολισμό «να κάνω» (στον οποίο εκτιμώνται τα υλικά αγαθά και το κύρος).

Είναι όμως σωστές αυτές οι θεωρίες; Τα τελευταία 30 χρόνια περίπου, πολλοί σύγχρονοι ψυχολόγοι έχουν πειραματιστεί με διάφορες πτυχές αυτών των θεωριών, όμως τώρα αρχίζουμε να έχουμε μια σαφέστερη εικόνα εκείνων όσων φαίνονται να είναι ολοκληρωμένα ανθρώπινα όντα.

Advertisment

Ο ψυχολόγος Κεν Σέλντον κάνει μια καλή σύνοψη και ενσωμάτωση ενός μεγάλου αριθμού από αυτές τις μελέτες. Στηριζόμενος στις πιο πρόσφατες επιστημονικές κατευθύνσεις σε διαφορετικά επίπεδα ανάλυσης (εξελικτική, προσωπικότητα, στόχοι/κίνητρα, κατασκευή εαυτού και ταυτότητας, κοινωνικές σχέσεις και πολιτιστική ένταξη), ο Σέλντον προσφέρει μερικές προτάσεις για το πώς να επιτευχθεί η αρμονία με τις διάφορες πτυχές της ζωής, προκειμένου να επιτευχθεί η βέλτιστη ανθρώπινη λειτουργικότητα.

Παρακάτω αναγράφονται ορισμένες από αυτές τις προσεγγίσεις, με στόχο να βοηθήσει τον καθένα στο δικό του ταξίδι προς καλύτερη υγεία, ανάπτυξη και ευτυχία.

Ο δρόμος προς την προσωπική ανάπτυξη και αυτοβελτίωση

Advertisment

Προσπαθήστε να εξισορροπήσετε τις βασικές ανάγκες σας

Ο Μάσλοου αποδείχθηκε ότι ήταν αρκετά σωστός με την προτεινόμενη λίστα των βασικών αναγκών. Ένας μεγάλος αριθμός μελετών έχουν επιβεβαιώσει ότι οι άνθρωποι σε όλους τους πολιτισμούς έχουν ανάγκη για αυτονομία, επάρκεια, αίσθηση σχετίζεσθαι, ασφάλεια και αυτοεκτίμηση.

Οι άνθρωποι με υψηλή αυτονομία αισθάνονται σαν να είναι οι συγγραφείς της ζωής τους και θεωρούν ότι μπορούν να εκφράσουν ελεύθερα τις αξίες τους και να αναπτύξουν την ταυτότητα, τα ταλέντα και τα ενδιαφέροντά τους. Εκείνοι με υψηλή επάρκεια και αυτοεκτίμηση αισθάνονται σαν να έχουν κάνει καλή πρόοδο προς τους στόχους τους και λαμβάνουν θετική ανταπόκριση από τους άλλους. Εκείνοι με υψηλή την αίσθηση του σχετίζεσθαι και την ασφάλεια, αισθάνονται κοινωνικά συνδεδεμένοι με τους άλλους και νιώθουν να είναι μέρος μίας ασφαλούς κοινότητας.

Το κλειδί εδώ είναι να προσπαθήσετε να εξισορροπήσετε αυτές τις βασικές ανάγκες. Χωρίς την ισορροπία αυτών, θα είναι δύσκολο να επιτευχθεί η βέλτιστη λειτουργικότητα. Για παράδειγμα, σκεφτείτε τον εργασιομανή ο οποίος έχει υψηλή αίσθηση αυτονομίας, ασφάλειας, επάρκειας και αυτοεκτίμησης, αλλά έχει πολύ μικρή κοινωνική σύνδεση με τους άλλους. Παρά τις υψηλές επιδόσεις, το πρόσωπο αυτό πιθανότατα θα είναι επιρρεπές σε αισθήματα αποξένωσης, θλίψης και μοναξιάς. Όπως σημειώνει ο Σέλντον, «η εξασφάλιση της απαιτούμενης ικανοποίησης μπορεί να είναι μια σύντομη διαδρομή προς το βέλτιστο ανθρώπινο ον».

Ορίστε και κάντε αποτελεσματική πρόοδο προς τους αυτοσυνεπείς στόχους

Στο δρόμο προς τη βέλτιστη λειτουργικότητα, θα θέλετε να ρυθμίσετε και να επιδιώξετε τους στόχους σας όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερα. Είναι σημαντικό να αισθάνεσθε ότι βρίσκεστε συνεχώς σε μία σταθερή πορεία προς τα εμπρός. Αλλά αυτό από μόνο του δεν αρκεί. Η υψηλή στοχοθέτηση και η αποτελεσματική επίτευξη των στόχων δεν θα σας κάνουν, από μόνες τους, ευτυχισμένους, υγιείς ή πλήρεις. Είναι σημαντικό οι στόχοι που έχετε ορίσει να έχουν υψηλή «αυτοσυμφωνία». Οι άνθρωποι με υψηλούς αυτοσυνεπείς στόχους έχουν εντοπίσει εκείνους τους στόχους που συνάδουν με την ταυτότητα, τις βασικές ανάγκες, την προσωπικότητα και τα ταλέντα τους.

Σε μια μελέτη, η επιδιώξη των στόχων για αυτοσυνεπείς λόγους (όταν δηλαδή ένας άνθρωπος απολαμβάνει και ταυτίζεται πλήρως με τους στόχους), προέβλεψε μεγαλύτερη ικανοποίηση των αναγκών και της ευημερίας του ανθρώπου, από την επιδίωξη των στόχων για ασυνεπείς λόγους (λόγω των περιβαλλοντικών πιέσεων και/ή εσωτερικών καταναγκασμών). Άρα, για την αποτελεσματικότερη ανθρώπινη λειτουργικότητα, η συμπεριφορά πρέπει να είναι τόσο αποτελεσματική όσο και συνεπής με τις εγγενείς βασικές ανάγκες και τις τάσεις ανάπτυξης.

Φανταστείτε μια κατάσταση στην οποία ένα πολύ έξυπνο και ικανό άτομο αναγκάζεται να ακολουθήσει ένα ακαδημαϊκό πεδίο (π.χ. ιατρική) λόγω των γονέων του, αλλά ο ίδιος δεν έχει αίσθηση της αυτονομίας, λόγω των πολλών ωρών εργασίας με αποτέλεσμα να χάνει τους φίλους του. Έτσι για αυτόν, η κατάσταση αυτή δεν είναι ό,τι καλύτερο στη ζωή του. Ή σκεφτείτε το πρόσωπο που έχει ένα ξεκάθαρο ταλέντο από παιδί (π.χ., παίζοντας βιολί), αλλά ποτέ δεν απολαμβάνει πραγματικά αυτό που κάνει και ποτέ δεν το θεωρεί ως μέρος της ταυτότητάς του. Αυτό, επίσης, δεν θα το οδηγήσει στη βέλτιστη υγεία, την ανάπτυξη και την ευτυχία.

 

Και για αυτό είναι πολύ σημαντικό να επιλέξετε τους στόχους και τους κοινωνικούς ρόλους σας με σύνεση

Τι είδους στόχοι είναι πιθανότερο να σας οδηγήσουν στη βέλτιστη λειτουργικότητά σας; Η έρευνα δείχνει ότι ο Έριχ Φρομ είχε δίκιο. Η θέσπιση εξωγενών στόχων (όπως τα χρήματα, η ομορφιά και το κύρος) έχουν την τάση να σας κάνουν λιγότερο ευτυχείς, ενώ η επίτευξη εγγενών στόχων (όπως η οικειότητα, η συνεργατικότητα και η προσωπική ανάπτυξη) τείνουν να οδηγούν σε αυξημένη ευημερία. Είναι επίσης σημαντικό να επιλέξετε τους κοινωνικούς ρόλους που ταιριάζουν καλύτερα με τη μοναδική προσωπικότητά σας.

Συχνά όμως έχουμε πολλαπλούς στόχους. Και γι’ αυτό θα πρέπει να κινούμαστε προς την ολοκλήρωση της προσωπικότητας

Πολλοί από τους μεγάλους ανθρωπιστικούς ψυχολόγους, όπως ο Ρότζερς και ο Μάσλοου συχνά μιλούσαν για τη σημασία της επίτευξης της ολοκλήρωσης της προσωπικότητας. Τα τελευταία δεδομένα της ψυχολογίας των στόχων επιβεβαιώνουν ότι αυτοί οι στοχαστές είχαν δίκιο.

Σε μια μελέτη, οι ερευνητές μέτρησαν την ολοκλήρωση της προσωπικότητας βλέποντας το πώς οι στόχοι του κόσμου ήταν σύμφωνοι με τους ίδιους και με τις βασικές ανάγκες τους και πόσο ελεύθερα επιλέχθηκαν οι στόχοι και ήταν εκφραστικοί των εγγενών αξιών, όπως η ανάπτυξη και η οικειότητα. Βρήκαν ότι όταν ολοκληρώνονταν οι στόχοι, οι άνθρωποι ένιωθαν περισσότερο ότι η προσπάθειά τους προερχόταν από τις δικές τους επιλογές και ήθελαν να ασχολούνται περισσότερο με δραστηριότητες που έχουν νόημα, όπως να βοηθούν τους άλλους ή να μελετούν το μέλλον. Οι ολοκληρωμένοι άνθρωποι ανέφεραν επίσης υψηλότερα επίπεδα αυτοεκτίμησης, άνοιγμα σε νέες εμπειρίες, ζωτικότητα, ικανοποίηση από τη ζωή, αυτοπραγμάτωση, θετικές διαθέσεις και λιγότερο αρνητικές διαθέσεις. Οι ολοκληρωμένοι άνθρωποι αισθάνονταν επίσης πιο θετικοί για διαφορετικούς ρόλους της ζωής τους και προσέλαβαν όλους αυτούς τους ρόλους σε αρμονία τον έναν με τον άλλο.

Σαφώς, η ολοκληρωμένη προσωπικότητα φέρνει μαζί της ένα ολόκληρο πλέγμα θετικών, προσαρμοστικών αποτελεσμάτων. Ωστόσο, μερικές φορές εσείς (ή άλλοι) μπορεί να μπείτε εμπόδιο στην προσαρμοστική ολοκλήρωση.

Αυτός είναι ο λόγος που χρειάζεται συχνά να δουλέψετε προς την τροποποίηση των προβληματικών πτυχών του εαυτού σας ή του κόσμου σας

Υπάρχουν πολλές συμβουλές εκεί έξω για το απλά να «είσαι ο εαυτός σου» ή να γίνεις «αληθινός με τον εαυτό σου». Αλλά αυτή η συμβουλή είναι πραγματικά αρκετά άστοχη. Δεν μας βοηθούν όλες οι δυνατότητές μας να σημειώσουμε πρόοδο προς τους αυτοσυνεπείς στόχους μας. Ορισμένες πτυχές της προσωπικότητάς μας, όπως το άγχος ή η τάση μας να διαφωνούμε συνεχώς με τους άλλους, μπορεί να μπουν εντελώς εμπόδιο στην προσπάθεια μας προς την κατεύθυνση μας για να γίνουμε ένα ολοκληρωμένο ανθρώπινο ον. Έτσι, η συμβουλή εδώ είναι να μην υιοθετείτε απερίσκεπτα ολόκληρα τα χαρακτηριστικά σας, αλλά να τα επεξεργαστείτε για να αναπτύξετε τις δυνάμεις του χαρακτήρα και τις αρετές που θα μπορούσαν κάλλιστα να σας βοηθήσουν να επιτεύξετε τους αυτοσυνεπείς στόχους σας. Αυτός ο τρόπος μπορεί να απαιτεί την εκμάθηση στρατηγικών αυτορρύθμισης και να μάθετε περισσότερα για τα πλεονεκτήματα του χαρακτήρα σας.

Ακόμα κι αν η προσωπικότητά σας επηρεάζεται από τα γονίδιά σας, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι δυνατή η αλλαγή της προσωπικότητας. Στην παρούσα ανασκόπηση, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι ουσιαστικές αλλαγές στην προσωπικότητα και την ευτυχία είναι πράγματι δυνατές μέσω αλλαγών στις δραστηριότητες και τις συμπεριφορές. Τέτοιες αλλαγές που μπορούν να προκαλέσουν σημαντικές αλλαγές στην προσωπικότητα και την ευτυχία, περιλαμβάνουν τη ρύθμιση και την επιδίωξη αυτοσυνεπών στόχων, την υιοθέτηση θετικών στρατηγικών για την αντιμετώπιση του στρες, την υιοθέτηση θετικών νοοτροπιών και συμπεριφορών και την υιοθέτηση συμπεριφορών που αφορούν στην αύξηση της ευτυχίας.

Μερικές φορές όμως δεν θέλετε απλά να εργαστείτε για την τροποποίηση της προσωπικότητάς σας. Μερικές φορές θέλετε επίσης να τροποποιήσετε τον πολιτισμό σας. Όπως σημειώνει ο Σέλντον, «να είστε έτοιμοι να πάτε ενάντια στο πολιτιστικό σύστημα όταν θα είναι απαραίτητο». Μερικές φορές ο ρόλος του εικονοκλάστη μπορεί να είναι ευεργετικός για την βέλτιστη λειτουργία. Μερικοί από τους πιο σημαντικούς επαναστάτες απεκόμισαν νόημα ζωής (αλλά όχι απαραίτητα ευτυχία) με το να επαναστατούν εναντίον του status quo του πολιτισμού τους.

Ο δρόμος προς την προσωπική ανάπτυξη και αυτοβελτίωση

Τελικά όμως, θα πρέπει να είστε κυρίαρχοι του εαυτού σας και των αποφάσεών σας. Και γι’ αυτό είναι σημαντικό να παίρνετε την ευθύνη για τους στόχους και τις επιλογές σας

Ένα κοινό θέμα των μεγάλων υπαρξιακών φιλοσόφων, όπως ο Ζαν-Πολ Σαρτρ, είναι ότι πρέπει να αναλάβουμε την ευθύνη για τις επιλογές μας. Ομοίως, ο Σέλντον υποστηρίζει ότι οι άριστοι ανθρώποι έχουν μια «σκόπιμη στάση» απέναντι στη ζωή, ευθυγραμμίζοντας συνειδητά την αίσθηση του εαυτού με τις επιλογές της ζωής τους. Ο Σέλντον υποστηρίζει τη σημασία της ανάληψης της ευθύνης των αυτοσυνεπών στόχων σας, διότι μόνο εσείς μπορείτε να αλλάξετε πραγματικά τον εαυτό και τη ζωή σας και να ακολουθήσετε τις πρωτοβουλίες σας με καλές προθέσεις.

Μετά τη λήψη μιας απόφασης σχετικά με το ποιο στόχο επιθυμείτε να υιοθετήσετε, αποδεχθείτε το στόχο με ολόκληρη την ύπαρξή σας και ευθυγραμμίστε συνειδητά την ταυτότητά σας με το στόχο (είναι η διαφορά μεταξύ «Μου αρέσει να γράφω για την επιστημονική φαντασία» και «Είμαι συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας»). Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να είστε άκαμπτοι στη διατήρηση των αυτοσυνεπών στόχων σας με κάθε κόστος. Μερικές φορές παίρνουμε την ευθύνη πάνω σε στόχους που καταλήγουν να έρχονται αντιμέτωποι με την συνεχώς εξελισσόμενη ταυτότητα, την προσωπικότητα, τα ταλέντα και τις βασικές ανάγκες μας.

Αφουγκραστείτε τη «διεργασία ολοκληρωτικής εκτίμησής» σας και να είστε έτοιμοι να αλλάξετε τους στόχους σας, εφόσον κριθεί απαραίτητο

Κεντρικός ρόλος στην έννοια του Καρλ Ρότζερς είναι το πλήρες λειτουργικό άτομο να έρθει σε επαφή με την «διεργασία ολοκληρωτικής εκτίμησης». Σύμφωνα με τον Ρότζερς, η διαδρομή για να γίνετε ένα πλήρες λειτουργικό άτομο, απαιτεί την ανάπτυξη συνεχούς αυξανόμενης εμπιστοσύνης στη δική σας ικανότητα να γνωρίζετε τι είναι σημαντικό για εσάς και τι είναι σημαντικό για να σας κάνει να ζήσετε μια πιο γεμάτη ζωή. Ο Ρότζερς πίστευε ότι αυτή η προσέγγιση εξελίχθηκε για να μας βοηθήσει να αξιολογήσουμε τις εμπειρίες και τις δράσεις μας και να διαπιστώσουμε αν μας οδηγούν προς την αυτοπραγμάτωση. Όλοι μας έχουμε βιώσει την «αίσθηση γκρίνιας ότι κάτι δεν πάει καλά». Οι ολοκληρωμένοι ανθρώποι δέχονται ενεργητικά αυτή την γκρίνια.

Η έρευνα δείχνει ότι ο Ρότζερς είχε δίκιο. Ο Σέλντον και οι συνεργάτες του κατέγραψαν τις αλλαγές στους στόχους και τις αξίες των ανθρώπων στην πάροδο του χρόνου. Βρήκαν ότι οι άνθρωποι τείνουν να κινηθούν προς τους εγγενείς στόχους (π.χ. συναισθηματική οικειότητα, προσωπική ανάπτυξη, κοινωνική συνεισφορά) ή/και μακριά από εξωγενείς στόχους (π.χ., υλικά αγαθά, σωματική ελκυστικότητα, κοινωνική δημοτικότητα) για μια παρατεταμένη χρονική περίοδο.

Βρήκαν επίσης ότι οι αποφάσεις σχετικά με τους εξωγενείς στόχους πήραν περισσότερο χρόνο, γεγονός που υποδηλώνει ότι η «διεργασία ολοκληρωτικής εκτίμησης» αναγκάζει τους ανθρώπους να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή όταν πρέπει να ληφθούν αποφάσεις σχετικά με την ανάπτυξη. Οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα: «Οι άνθρωποι πραγματικά γνωρίζουν για τους στόχους που είναι ευεργετικοί για την υποκειμενική ευημερία τους, προφανώς επειδή έχουν μία “διεργασία ολοκληρωτικής εκτίμησης”».

Σε τελική ανάλυση: εμπιστευθείτε τον εαυτό σας όταν εγκαταλείπετε ένα στόχο, αν αυτός δεν είναι πλέον κατάλληλος για την ανάπτυξή σας. Συμβουλευτείτε τη «διεργασία ολοκληρωτικής εκτίμησής» σας όταν κάνετε επιλογές σχετικά με το ποιούς στόχους να υιοθετήσετε. Εσείς και μόνο εσείς, έχετε την εξουσία να αναθεωρήσετε τους στόχους σας, ως αποτέλεσμα των νέων πληροφοριών. Όταν οι αυτοσυνεπείς στόχοι που έχετε υιοθετήσει γίνουν ακατάλληλοι για να την εξέλιξη του εαυτού, της προσωπικότητας ή των βασικών αναγκών σας, κάντε μια αλλαγή.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο Ρότζερς πίστευε ότι η προσέγγισή αυτή δεν δίνει μόνο κίνητρο στην αυτοβελτίωση, αλλά μπορεί επίσης να παρακινήσει περισσότερα κοινωνικά κίνητρα, δεδομένου των υποστηρικτικών συνθηκών. Προς την υποστήριξη αυτής της ιδέας, η έρευνα έχει πράγματι διαπιστώσει ότι μια ισχυρή επιδίωξη εγγενών στόχων συνδέεται με κοινωνικές συμπεριφορές όπως όταν βοηθάμε τους άλλους στην καθημερινή μας ζωή.

Υπερβείτε τον εαυτό σας

Στην αναζήτηση του νοήματος από τον άνθρωπο, ο Viktor Frankl παρατηρεί ότι: «Η ανθρώπινη ύπαρξη πάντα κατευθύνεται, σε κάτι ή κάποιον, εκτός από τον εαυτό του – είτε είναι μια έννοια ώστε να γίνει πλήρης ως άνθρωπος ή να αντιμετωπίσει ένα άλλο ανθρώπινο ον. Όσο περισσότερο ξεχνά κανείς τον εαυτό του –παραχωρόντας τον προς την εξυπηρέτηση ενός σκοπού ή στην αγάπη ενός προσώπου- τόσο πιο ανθρώπινος είναι και τόσο περισσότερο ολοκληρώνεται. Αυτό που ονομάζεται αυτοπραγμάτωση δεν είναι καθόλου ένας εφικτός στόχος, για τον απλούστατο λόγο ότι όσο περισσότερο αγωνίζεται κάποιος για αυτόν, τόσο περισσότερο θα τον χάσει. Με άλλα λόγια, η αυτοπραγμάτωση είναι δυνατή μόνο ως παρενέργεια της αυτοϋπερβατικότητας».

Ομοίως, κατά τη διάρκεια του τέλους της ζωής του, ο Μάσλοου πρότεινε μια νέα ανάγκη ακριβώς πάνω από την αυτοπραγμάτωση: την αυτοϋπερβατικότητα. Συνειδητοποίησε ότι πολλές από τις αυτοπραγματώσεις του δεν ήταν αυτοϋπερβάσεις και ακόμη και μερικές από τις αυτοϋπερβάσεις του δεν ήταν καν αυτοπραγματώσεις.

Ο Σέλντον δείχνει ότι η προσπάθεια να γίνει κανείς ένας ολοκληρωμένος άνθρωπος μπορεί να διευκολυνθεί με μία στοχοθέτηση υψηλότερου επιπέδου που του επιτρέπουν να εξυπηρετήσει κάτι πέρα ​​από τον εαυτό του. Εκτός από την ολοκλήρωση της προσωπικότητας, δοκιμάστε την ολοκλήρωση του εαυτού σας σε μεγαλύτερα κοινωνικά συστήματα στα οποία ανήκετε. Μην ψάξετε για τα πράγματα που είναι χρήσιμα για σας, αλλά να είστε χρήσιμοι για τους άλλους.

Τι γίνεται όταν όλα αυτά ευθυγραμμιστούν;

Αυτός δεν είναι σε καμία περίπτωση ένας εξαντλητικός κατάλογος για το πώς γίνεται κανείς ένα ολοκληρωμένο ανθρώπινο ον, αλλά είναι μια καλή αρχή. Εν ολίγοις:

-Προσπαθήστε να εξισορροπήσετε τις βασικές ανάγκες σας για αυτονομία, ικανότητα, συγγένεια, ασφάλεια και αυτοεκτίμηση.

-Επιλέξτε ένα στόχο που είναι σύμφωνος με τις ανάγκες αυτές, καθώς και με τον βαθύτερο εαυτό και τα ταλέντα σας, ο οποίος να βοηθά την ευρύτερη κοινότητα ή τον κόσμο.

-Μάθετε στρατηγικές αυτορρύθμισης και καλλιεργείστε τις δυνάμεις του χαρακτήρα σας να έχετε αποτελεσματική πρόοδο προς τους στόχους σας.

-Να ρυθμίζετε τη «διεργασία ολοκληρωτικής εκτίμησής» σας και να τροποποιείτε τους στόχους και την προσωπικότητά σας, όπως απαιτείται.

[toggle title="Πηγές"]

blogs.scientificamerican.com

Απόδοση – Επιμέλεια: Ομάδα psychologynow

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

5 ερωτήσεις-οδηγοί για να δεις εάν αποδέχεσαι και αγαπάς ουσιαστικά τον εαυτό σου
Φτάσε στον πυρήνα της ύπαρξής σου και μεταμόρφωσε τη ζωή σου
Mικρά τραύματα: Πώς οι μικρές πληγές καθορίζουν τη ζωή σας

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση