, ,

Οι σπόροι του Βασιλιά

Πρόσεχε τι σπέρνεις τώρα. Αυτό θα καθορίσει τι θα θερίσεις αύριο.

Οι σπόροι του Βασιλιά

“Οι σπόροι του βασιλιά” είναι μια όμορφη παραβολή, με ένα γνωστό ηθικό δίδαγμα, πως ό,τι σπείρεις θα θερίσεις.  Και όπως κάθε καλή παραβολή ξεκινάει με έναν βασιλιά.

Ο βασιλιάς αυτός λοιπόν, καθώς γερνούσε, αποφάσισε ότι έπρεπε να επιλέξει τον διάδοχό του. Έτσι, προσκάλεσε μια μέρα όλους τους νέους του βασιλείου του και τους ανακοίνωσε ότι ο επόμενος διάδοχος θα ήταν ένας από αυτούς. Τους έθεσε λοιπόν μια δοκιμασία. Έδωσε σε κάθε νέο από έναν σπόρο και τους είπε “Θέλω να το φυτέψετε, να το φροντίζετε και μετά από ένα χρόνο να μου επιστρέψετε το φυτό. Εγώ θα δω το φυτό και θα κρίνω ανάλογα για το ποιος αξίζει να γίνει ο επόμενος Βασιλιάς”

Advertisment

Οι σπόροι του Βασιλιά

Μεταξύ των νέων, ήταν και κάποιος που ονομαζόταν Λίνγκ. Πήρε κι αυτός έναν σπόρο όπως όλοι οι άλλοι και πήγε σπίτι του γεμάτος ενθουσιασμό για να διηγηθεί στη μητέρα του τι είχε συμβεί. Έτσι, ο Λίνγκ φύτεψε προσεκτικά το σπόρο του βασιλιά και άρχισε να τον φροντίζει. Κάθε μέρα, πήγαινε με χαρά να τον ποτίζει και περίμενε πως και πως να φυτρώσει. Ύστερα από λίγες εβδομάδες όμως, άρχισε να ακούει από άλλους νέους να μιλούν για τους δικούς τους σπόρους του βασιλιά, λέγοντας ότι είχαν φυτρώσει και ότι τα φυτά τους μεγάλωναν και ήταν υγιέστατα.

Ο Λίγκ παρακολουθούσε τον σπόρο του αλλά δεν φύτρωνε τίποτα. Είχαν περάσει πέντε εβδομάδες και οι άλλοι νέεοι μιλούσαν με ενθουσιασμό για το πόσο όμορφα, μεγάλα και υγιή ήταν τα φυτά τους. Ο Λίνγκ άριχσε να απογοητεύεται. Παρόλα αυτά δεν σταμάτησε στιγμή να φροντίζει το σπόρο του βασιλιά.

Advertisment

Οι μέρες έγιναν εβδομάδες, οι εβδομάδες έγιναν μήνες και τελικά ο χρόνο έκλεισε. Ο σπόρος του Λιγκ δεν είχε φυτρώσει ποτέ. Παρόλο που αισθανόταν ντροπή όμως, πήρε την άδεια γλάστρα του και πήγε κι αυτός  Όταν έφτασε εκεί, έμεινε κατάπληκτος από την ποικιλία των φυτών που είχαν καλλιεργήσει οι άλλοι νέοι. Ήταν όμορφα φυτά σε διάφορα σχήματα και μεγέθη. Ο Λινγκ ακούμπησε την άδεια γλάστρα του στο πάτωμα. Πολλοί από τους άλλους άρχισαν να τον κοροϊδεύουν. Μερικοί τον λυπήθηκαν και του είπαν: «Δεν πειράζει, τουλάχιστον προσπάθησες».

Όταν έφτασε ο βασιλιάς, έριξε μια ματιά στα φυτά και χαιρέτισε τους παρευρισκόμενους. Ο Λινγκ προσπάθησε να κρυφτεί στο πίσω μέρος της αίθουσας. «Τι μεγάλα φυτά, δέντρα και λουλούδια καλλιεργήσατε!», είπε ο βασιλιάς. «Σήμερα θα διαλέξω έναν από εσάς θα για να γίνει ο  διάδοχός μου!».

https://enallaktikidrasi.com/2016/05/oi-sporoi-tou-vasilia/

Κάποια στιγμή είδε τον Λιγκ, που είχε κρυφτεί πίσω απ’ όλους και του είπε να έρθει μπροστά. Εκείνος καταντροπιασμένος πλησίασε τον βασιλιά κρατώντας την άδεια γλάστρα του.

Ο βασιλιάς του ζήτησε να συστηθεί. “Με λένε Λινγκ”, είπε εκείνος για να ακούσει όλη την αίθουσα να ξεσπά σε γέλια. Όλοι γελούσαν εκτός από τον βασιλιά. Ο τελευταίος, αφού ζήτησε από το πλήθος να ηρεμήσει είπε με δυνατή φωνή ”  «Ιδού ο νέος σας βασιλιάς! Το όνομά του είναι Λινγκ!» Ο Λινγκ δεν μπορούσε να το πιστέψει! Δεν είχε καταφέρει ούτε το σπόρο του να κάνει να φυτρώσει! Πώς θα μπορούσε να γίνει ο νέος βασιλιάς;

Τότε ο άρχοντας είπε: «Πριν από ένα χρόνο, σαν και σήμερα, έδωσα στον καθένα σας από ένα σπόρο. Σας είπα να τον πάρετε, να τον φυτέψετε, να τον ποτίσετε και να μου τον φέρετε πίσω σήμερα. Η αλήθεια είναι ότι έδωσα σε όλους σας βρασμένους σπόρους, που δεν θα φύτρωναν. Όλοι σας, εκτός από τον Λινγκ, μου φέρατε δέντρα, φυτά και λουλούδια. Όταν ανακαλύψατε ότι οι σπόροι δεν θα βλάσταιναν, αντικαταστήσατε το σπόρο που σας έδωσα μ’ έναν άλλο. Ο Λινγκ ήταν ο μόνος που είχε το θάρρος και την εντιμότητα να μου φέρει μια γλάστρα που είχε μέσα το δικό μου σπόρο. Γι’ αυτό είναι αυτός που θα γίνει ο νέος βασιλιάς!

Αν σπείρεις εντιμότητα, θα θερίσεις εμπιστοσύνη.

Αν σπείρεις καλοσύνη, θα θερίσεις φίλους.

Αν σπείρεις ταπεινοφροσύνη, θα θερίσεις μεγαλείο.

Αν σπείρεις επιμονή, θα θερίσεις νίκη.

Αν σπείρεις στοχασμό, θα θερίσεις αρμονία.

Αν σπείρεις σκληρή δουλειά, θα θερίσεις επιτυχία.

Αν σπείρεις συγχώρεση, θα θερίσεις συμφιλίωση.

Αν σπείρεις ειλικρίνεια, θα θερίσεις καλές σχέσεις.

Αν σπείρεις υπομονή, θα θερίσεις βελτίωση.

Αν σπείρεις πίστη, θα θερίσεις θαύματα.

Αν σπείρεις ανεντιμότητα, θα θερίσεις δυσπιστία.

Αν σπείρεις εγωισμό, θα θερίσεις μοναξιά.

Αν σπείρεις περηφάνια, θα θερίσεις καταστροφή.

Αν σπείρεις ζήλια, θα θερίσεις ταλαιπωρία.

Αν σπείρεις οκνηρία, θα θερίσεις στασιμότητα.

Αν σπείρεις πικρία, θα θερίσεις απομόνωση.

Αν σπείρεις πλεονεξία, θα θερίσεις απώλεια.

Αν σπείρεις κακολογία, θα θερίσεις εχθρούς.

Αν σπείρεις στενοχώριες, θα θερίσεις ρυτίδες.

Αν σπείρεις αμαρτίες, θα θερίσεις ενοχές.

Πρόσεχε, λοιπόν, τι σπέρνεις τώρα. Αυτό θα καθορίσει τι θα θερίσεις αύριο. Οι σπόροι που σπέρνεις θα κάνουν τη ζωή χειρότερη ή καλύτερη, τόσο τη δική σου όσο και αυτών που θα έλθουν μετά.

Να είσαι βέβαιος ότι κάποια μέρα θα απολαύσεις τους καρπούς της εντιμότητας και της ακεραιότητάς σου.

Την παραπάνω παραβολή είδαμε και διακευάσαμε από τη σελίδα nea-acropoli-athens.gr

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πράξεις καλοσύνης που άλλαξαν τον ρου της ιστορίας
Γκάντι: Για να σταματήσει η φυσική βία πρέπει πρώτα να σταματήσει η παθητική βία
Ο Αρίν και το δικαστήριο | Μια ιστορία για τις αξίες και το πραγματικό νόημα της δικαιοσύνης
Μην ελέγχετε με φόβο

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση