Δύσκολο τεστ αυτογνωσίας: Ποιο θέατρο ελέγχου παίζετε;

Ένα τεστ για να ανακαλύψτε ποιο θέατρο ελέγχου χρησιμοποιείτε για να ελέγχετε το περιβάλλον σας

Μέχρι τώρα, έχουμε προσεγγίσει τη διαδικασία των τεστ  με ένα θετικό τρόπο, αναδεικνύοντας κυρίως τις θετικές πλευρές ή τα χαρίσματα του ανθρώπου. (Δείτε Ποιο είναι το δώρο σας στην ανθρωπότητα και Ποια είναι η κρυφή ψυχική σας δύναμη και πως να την ξεκλειδώσετε). Σε αυτό το τεστ αυτογνωσίας, όμως, θα ικανοποιήσουμε το αίτημα  πολλών αναγωστών, να σκάψουμε πιο βαθιά. Γι αυτό το λόγο απευθύνεται κυρίως σε εκείνους που είναι έτοιμοι να δουν τα κακώς κείμενα του εαυτού τους χωρίς φόβο και εγωισμό. Και ξεκινάμε με την κατανόηση των θεάτρων ελέγχου.

Τον όρο “Θέατρα Ελέγχου” εισήγαγε πρώτος ο James Redfield, συγγραφέας του θρυλικού βιβλίου “Ουράνια Προφητεία“, ο οποίος διαχώρισε τους ανθρώπους σε 4 κατηγορίες. Ο διαχωρισμός βασίζεται στην αποδοχή ότι, όλοι μας προσπαθούμε να αποκτήσουμε τον έλεγχο του περιβάλλοντός μας. Ο τρόπος που το κάνουμε όμως διαφέρει. Ο Redfield διαχώρισε αυτές τις συμπεριφορές σε 4 τύπους:

Advertisment

Ο Τρομοκράτης

Το θύμα

Ο Ανακριτής

Advertisment

Ο Απόμακρος

Έτσι, κάθε άνθρωπος, ανάλογα με τις καταβολές του, τις εμπειρίες του, την παιδική του ηλικία και τον τρόπο που έμαθε ότι πρέπει να συμπεριφέρεται για να επιβιώνει στη ζωή, υιοθετεί κάποιον από αυτούς τους ρόλους ελέγχου, σύμφωνα πάντα με τον Redfield. Αργότερα, υπήρξαν και άλλες προσθήκες ή τροποποιήσες σε αυτό τον διαχωρισμό. Εμείς, έχουμε κρατήσει και έναν ακόμη τύπο ελέγχου, αυτόν του κλόουν. Οι περιγραφές των αποτελεσμάτων του τεστ είναι μακροσκελείς για την καλύτερη κατανόηση του εαυτού και δεν είναι σε καμία περίπτωση κολακευτικές. Ας μην ξεχνάμε ότι όλοι οι ρόλοι ελέγχου έχουν σκοπό τη χειραγώγηση και η ανάλυση εστιάζεται στο πως επιτυγχάνεται αυτή η χειραγώγηση και ποια είναι η ψυχοσύνθεση του ατόμου που ασκεί το εκάστοτε θέατρο ελέγχου. Οπότε, προχωρήστε μόνο αν είστε έτοιμοι να ακούσετε μια σκληρή περιγραφή.

Σε κάθε περίπτωση, το τεστ αυτό μπορείτε να το κάνετε και για άλλους. Δηλαδή να απαντήσετε στη θέση κάποιου άλλου, για να δείτε ποιο είναι το δικό του Θέατρο

Χρήσιμα στοιχεία

Όλοι μας υιοθετούμε πάνω από ένα θέατρο. Ανάλογα με τον άνθρωπο που βρισκόμαστε μπορεί να επιλέγουμε έναν διαφορετικό ρόλο. Σε γενικές γραμμές όμως συνήθως  2 είναι οι κυριότεροι ρόλοι. Πχ, κάποιοι άνθρωποι μπορεί να είναι Κλόουν με τους φίλους τους και Τρομοκράτες με την οικογένειά τους. Το τεστ αυτό ωστόσο μπορεί να σας δείξει μόνο ένα αποτέλεσμα. Γι αυτό είναι καλό να το επαναλάβετε αμέσως απαντώντας διαφορετικά εάν σε κάποιες απαντήσεις αμφιταλαντευτήκατε. Έτσι θα αποκτήσετε αμέσως εικόνα των δύο κύριων ρόλων ελέγχου σας.

[viralQuiz id=22]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Τεστ: Μήπως ζεις ανάμεσα σε ηλίθιους;
5 κορυφαία Πανεπιστημιακά Τεστ που αξίζει να κάνετε
Κουίζ: Πόσο καλά γνωρίζετε τα 7 Θαύματα της Αρχαιότητας;
6 κορυφαία τεστ προσωπικότητας που αξίζει να κάνετε

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση