, ,

Βιβλίο ή e-book για καλύτερη αντίληψη και κατανόηση; Η επιστήμη απαντά

Μια διαμάχη που σταδιακά γίνεται και εντονότερη. Βιβλίο ή e-book;

e-book βιβλίο

Βιβλίο ή e-book;

Η μετάβαση από το κλασσικό βιβλίο στο ηλεκτρονικό μοιάζει μονόδρομος. Η μεγάλη εξοικονόμηση χαρτιού, και άρα η μείωση της αποψίλωσης των δασών κάνει την αλλαγή απαραίτητη. Για τους λάτρεις των κλασσικών βιβλίων όμως αυτό δεν είναι εύκολο. Αυτά τα δερματόδετα με την σκληρή πλάτη που τα ανοίγεις και μπορείς να μυρίσεις το χαρτί από το τυπογραφείο, που τα κρατάς και με τα δύο χέρια, που γυρνάς τις σελίδες και τσαλακώνεις την άκρη για να θυμάσαι που είχες μείνει. Οι νέες γενιές είναι πολύ πιο εξοικειωμένες με τα τάμπλετ ως μέσο ανάγνωσης και ίσως για αυτές η μετάβαση να είναι πιο εύκολη.

Advertisment

e-book τάμπλετ ηλεκτρονικά βιβλία

Όμως, υπάρχει κάποια διαφορά όσον αφορά τα επίπεδα αντίληψης και κατανόησης κατά την ανάγνωση; Σε αυτό το ερώτημα προσπάθησαν να απαντήσουν ερευνητές από το Dartmouth College των Η.Π.Α πραγματοποιώντας σχετικό πείραμα. Τα άτομα που πήραν μέρος, χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Στην πρώτη δόθηκε ένα κείμενο προς ανάγνωση σε βιβλίο τυπωμένο σε χαρτί, ενώ στην δεύτερη το ίδιο κείμενο σε ηλεκτρονική μορφή.

Έπειτα, τους έκαναν ορισμένες ερωτήσεις σχετικά με το κείμενο που διάβασαν με αφηρημένο περιεχόμενο και παρατήρησαν πως όσοι είχαν διαβάσει το κείμενο στο χαρτί, είχαν καλύτερα αποτελέσματα σε σχέση με εκείνους που το διάβασαν σε ηλεκτρονική μορφή. Το γεγονός αυτό, επιτρέπει στους επιστήμονες να συμπεράνουν πως η ανάγνωση με τον πατροπαράδοτο τρόπο, βελτιώνει την αφηρημένη σκέψη, μια διαδικασία άρρηκτα συνδεδεμένη με την ικανότητα της αντίληψης και της γενικότερης κατανόησης. Αντίθετα, σε ερωτήσεις με πιο συγκεκριμένο περιεχόμενο, όσοι είχαν διαβάσει το κείμενο σε e-book πέτυχαν καλύτερα αποτελέσματα από τους αντίστοιχους του κλασσικού βιβλίου.

Advertisment

https://enallaktikidrasi.com/2016/05/vivlio-e-book/

Συμπερασματικά, οι ειδικοί τονίζουν την ανάγκη να διατηρηθεί το βιβλίο ως κυρίαρχος τρόπος ανάγνωσης διότι οξύνει το πνεύμα και ενισχύει τις λειτουργίες του εγκεφάλου που σχετίζονται με την αντιληπτική ικανότητα του ατόμου, μέσα από την οποία διαμορφώνεται η αυτοεικόνα και η κατανόηση του κόσμου γύρω μας.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Οι Πολλαπλοί Εγκέφαλοι του Ανθρώπινου Σώματος: Επανεξετάζοντας την Ανθρώπινη Νοημοσύνη
Οι ορμόνες που διαμορφώνουν την κοινωνική συμπεριφορά μας
bruce lipton_hero

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση