, , ,

Το ζητούμενο είναι να είμαστε αληθινοί με τον εαυτό μας

Επιτρέπω στον εαυτό μου να έχει αρνητικά συναισθήματα επειδή είναι καλύτερο να βιώνουμε πραγματικά συναισθήματα από το να τα καταπνίγουμε.

Το να είμαστε αληθινοί με τον εαυτό μας
είναι πιο σημαντικό από το να προσπαθούμε απλά
να διατηρούμε θετική στάση!

Απόσπασμα από το βιβλίο της Ανίτα Μουρτζάνι «Πεθαίνοντας Έγινα ο Εαυτός μου», εκδόσεις Link Media

Advertisment

ΠΑΡΟΛΟ ΠΟΥ ΠΙΣΤΕΥΩ ΑΚΡΑΔΑΝΤΑ ότι το καλύτερο που μπορώ να κάνω για τον εαυτό μου και τους άλλους, είναι να διατηρώ συνειδητά τον ενθουσιασμό μου και να κάνω αυτά που με ευχαριστούν, μπορεί να εκπλαγείτε μαθαίνοντας πως δεν πρεσβεύω ότι -«θετική σκέψη» είναι πανάκεια. Όταν διακατέχομαι από καλή διάθεση, αυτό έχει ευρύτερη επίδραση, εφόσον όλα τα έμβια όντα ε ναι συνδεδεμένα, και είναι επίσης αυτό που συνεισφέρω στο Όλον.

Ωστόσο, όποτε αντιλαμβάνομαι ότι διακατέχομαι από αρνητικές σκέψεις, πιστεύω ότι είναι προτιμότερο να τις αφήνω να ακολουθούν το δρόμο τους, με αποδοχή και χωρίς επικρίσεις. Όποτε προσπαθώ να καταπνίξω τα συναισθήματα μου ή να υποχρεώσω τον εαυτό μου να αλλάξει αισθήματα, όσο περισσότερο τα απωθώ, τόσο περισσότερο αντιστέκονται. Απλά επιτρέπω στα πάντα να κυλήσουν από μέσα μου, χωρίς επικρίσεις, και διαπιστώνω ότι αυτές οι σκέψεις και τα συναισθήματα εξαφανίζονται. Κατά συνέπεια, ο σωστός δρόμος για μένα αποκαλύπτεται με έναν τελείως φυσικό τρόπο, επιτρέποντας μου να είμαι αυτή που πραγματικά είμαι.

Το ζητούμενο είναι να είμαστε αληθινοί με τον εαυτό μας

Advertisment

Γενικεύσεις όπως, «Οι αρνητικές σκέψεις επιφέρουν αρνητισμό στη ζωή» δεν είναι απαραίτητα ακριβείς και μπορούν να κάνουν όσους περνάνε μια δύσκολη περίοδο να αισθανθούν ακόμα χειρότερα. Μπορούν επίσης να δημιουργήσουν φόβο ότι θα προκαλέσουν ακόμα πιο αρνητικές καταστάσεις με τις σκέψεις τους. Η άνευ διακρίσεων χρήση αυτής της γενίκευσης συχνά, κάνει όσους περνάνε προφανώς δύσκολες περιόδους να αισθάνονται ότι δεν είναι καλοί άνθρωποι και γι’ αυτό προσελκύουν τέτοιες καταστάσεις, κάτι που απλά δεν ισχύει.

Αν αρχίσουμε να πιστεύουμε ότι οι αρνητικές σκέψεις είναι αυτές που δημιουργούν δυσάρεστες καταστάσεις, μπορεί να τρελαθούμε από τις σκέψεις που κάνουμε. Απεναντίας, στην πραγματικότητα, όλο αυτό σχετίζεται λιγότερο με τις σκέψεις μας και περισσότερο με τα συναισθήματα μας, ειδικά αυτά που νιώθουμε για τον εαυτό μας.

https://enallaktikidrasi.com/2016/06/alithinoi-meton-eauto-mas/

Επίσης, δεν ισχύει ότι για να προσελκύσουμε θετικές καταστάσεις αρκεί απλά να είμαστε χαρούμενοι. Όσες φορές κι αν το επισημάνω δεν είναι αρκετές: τα αισθήματα που τρέφουμε για τον εαυτό μας, είναι στην ουσία το πιο σημαντικό βαρόμετρο για να προσδιορίσουμε τις αλλαγές που συντελούνται στη ζωή μας! Με άλλα λόγια, το να είμαστε αληθινοί με τον εαυτό μας είναι πιο σημαντικό από το να προσπαθούμε απλά να διατηρούμε θετική στάση!

Επιτρέπω στον εαυτό μου να έχει αρνητικά συναισθήματα για πράγματα που με ενοχλούν, επειδή είναι πολύ καλύτερο να βιώνουμε πραγματικά συναισθήματα από το να τα καταπνίγουμε μέσα μας. Επαναλαμβάνω άλλη μια φορά, αυτό σχετίζεται με την αποδοχή των συναισθημάτων μου και, όχι με την καταπολέμηση τους. Η ίδια η πράξη της αποδοχής χωρίς επικρίσεις, είναι μια πράξη αγάπης του εαυτού μας. Αυτή η πράξη στοργής προς τον εαυτό μας, συμβάλλει πολύ περισσότερο στη δημιουργία μιας ευτυχισμένης ζωής από το να προσποιούμαστε ότι αισθανόμαστε αισιόδοξοι.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Αν φροντίζεις το νου σου όπως ένας καλός κηπουρός φροντίζει τον κήπο του, τότε θα γίνει πολύ πιο γόνιμος από όσο φαντάστηκες ποτέ
H ζωή δεν είναι σύντομη όταν την αποκτούμε, αλλά την κάνουμε εμείς σύντομη σπαταλώντας την
«Η ευτυχία βρίσκεται μέσα σου ανεξαρτήτως των εξωτερικών συνθηκών» | Επίκτητος
Η θετική πλευρά της απόρριψης, σύμφωνα με τους επιστήμονες

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση