,

Οι πιο απλοί τρόποι για να απαλλαγείτε από το στρες

Χρήσιμες και απλές συμβουλές για να αντιμετωπίσετε το άγχος.

Η λέξη στρες προέρχεται από τη λατινική λέξη stringere, που σημαίνει σφίγγω. Στρες, λοιπόν, σημαίνει σφίξιμο, ένταση. Φανταστείτε την ένταση του ήχου στο στερεοφωνικό, την οποία μπορείτε να ρυθμίσετε από το ελάχιστο, όπου δεν ακούτε, έως το μέγιστο, όπου νιώθετε ότι θα σπάσει το τύμπανό σας, περνώντας από όλες τις ενδιάμεσες βαθμίδες.

Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν ενεργοποιείται η αντίδραση στρες

Advertisment

Κάπως έτσι είναι και το «συνεχές» του στρες: Σε μικρές δόσεις είναι ακίνδυνο, σε μεγάλες δόσεις είναι καταστροφικό και σε μεσαίες δόσεις σάς κινητοποιεί, προκειμένου π.χ. να τρέξετε για να προλάβετε το λεωφορείο, να διαβάσετε για τις εξετάσεις… Μάλιστα, σε σχετικές μελέτες έχει βρεθεί ότι, μέχρι ενός ορίου, όσο αυξάνονται τα επίπεδα του στρες τόσο αυξάνεται και η αποδοτικότητα.

Οι έντονες στρεσογόνες και αγχωτικές καταστάσεις, όμως, δεν σας ωφελούν σε τίποτα και για αυτό σας παρουσιάζουμε ορισμένες απλές μεθόδους για να τις αντιμετωπίσετε.

Αναπνεύστε

Οι πιο απλοί τρόποι για να απαλλαγείτε από το στρες

Advertisment

Οι αναπνευστικές ασκήσεις προσφέρουν άμεση ανακούφιση από το στρες. Εκπαιδευτείτε στο να παίρνετε βαθιές ανάσες βοηθώντας τον οργανισμό σας να καταπολεμήσει το άγχος.

Τεχνικές αναπνοής ανακουφίζουν από συμπτώματα μετατραυματικού στρες

Βγείτε έξω

Όταν το στρες σας κυριεύει, μια αποτελεσματική μέθοδος άμεσης αντιμετώπισης είναι να ασχοληθείτε με μια μορφή άσκησης, π.χ. βγείτε μια βόλτα γύρω από το τετράγωνο. Με τον τρόπο αυτό, ο οργανισμός σας «καταναλώνει» την περίσσεια αδρεναλίνη, ενώ το μυαλό σας αποσπάται από τις ανήσυχες σκέψεις. Γενικότερα, οι έρευνες αποκαλύπτουν ότι όσοι ασχολούνται συστηματικά με μια σωματική δραστηριότητα ταλαιπωρούνται λιγότερο από το άγχος και την κατάθλιψη σε σύγκριση με όσους κάνουν καθιστική ζωή.

Το περπάτημα βοηθά στη διατήρηση της ψυχικής υγείας

Κάντε μασάζ

Οι πιο απλοί τρόποι για να απαλλαγείτε από το στρες

Πιέζοντας με τα δάχτυλά σας ορισμένα σημεία βελονισμού και ρεφλεξολογίας στο σώμα σας, μπορείτε να αποφορτιστείτε από το στρες. Ακόμα καλύτερα, αν σας κάνει κάποιος άλλος θα βοηθήσει για περισσότερη χαλάρωση και ηρεμία.

Τι είναι το θεραπευτικό ολιστικό μασάζ και πώς να κάνετε στον εαυτό σας

Ακούστε μουσική

Ορισμένα μουσικά κομμάτια αποτελούν πολύτιμο βοήθημα στην αποφόρτιση του στρες. Ακούστε την αγαπημένη σας μουσική και απολαύστε την στιγμή αποφορτίζοντας τον οργανισμό σας.

Όταν η μουσική θεραπεύει

Διαλογισμός – Γιόγκα

https://enallaktikidrasi.com/2016/06/aploi-tropoi-apallageite-apo-stres/

Υπάρχουν πολυάριθμες μελέτες που επιβεβαιώνουν τις ευεργετικές λειτουργίες και των δύο τεχνικών στην καταπολέμηση του άγχους. Οι διατάσεις, αλλά και η συγκέντρωση, βοηθούν τους μυς να χαλαρώσουν και εσάς να καταπολεμήσετε την ένταση.

Διαβάστε δεκάδες έρευνες και επιστημονικές μελέτες για τη γιόγκα και το διαλογισμό

Μοιραστείτε τις σκέψεις σας

Ό,τι και να σας απασχολεί, σίγουρα θα έχετε ορισμένους ανθρώπους στους οποίους μπορείτε να ανοιχτείτε και να πείτε τα πάντα. Μιλήστε με φιλικά σας άτομα και βγάλτε από πάνω σας το «φορτίο» που κουβαλάτε. Διώξτε την ένταση με μια φιλική κουβέντα και λίγη συντροφιά.

Όταν η φιλία «ξαπλώνει» στο ντιβάνι

Θετικότητα

Τέλος, ίσως το πιο σημαντικό πράγμα που έχετε να κάνετε αν θέλετε να αποβάλετε το άγχος. Δεν είναι εύκολο, αλλά προσπαθήστε να εστιάσετε στα θετικά στοιχεία της ζωής σας αλλά και πράγματα που σας κάνουν χαρούμενους και χαμογελαστούς. Σε αυτό μπορεί να βοηθήσει περισσότερο και ο διαλογισμός.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

5 ερωτήσεις-οδηγοί για να δεις εάν αποδέχεσαι και αγαπάς ουσιαστικά τον εαυτό σου
Φτάσε στον πυρήνα της ύπαρξής σου και μεταμόρφωσε τη ζωή σου
Mικρά τραύματα: Πώς οι μικρές πληγές καθορίζουν τη ζωή σας

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση