, ,

Διάβασμα στο σπίτι: Πως να βοηθήσετε το παιδί να το αγαπήσει

Σκεφτείτε να δώσετε το παράδειγμα μελέτης στα παιδιά σας σιωπηλά! Διαβάζοντας ένα βιβλίο κι εσείς, παρακινείτε το παιδί να κάνει ακριβώς το ίδιο.

Το διάβασμα στο σπίτι, αρκετές φορές είναι μια διαδικασία επίπονη που προκαλεί καβγάδες και άγχος. Δοκιμάζεται η σχέση γονέων – παιδιών, αλλά και οι αντοχές τους. Κάθε παιδί, εξάλλου, μετά τη λήξη του σχολείου, αναζητά στιγμές ξεκούρασης. Πού να βρει τη δύναμη να συνεχίσει τη μελέτη μόλις επιστρέψει στο σπίτι;

Διαβάστε επίσης

Advertisment

Μαμά Καλοκαίριασε!

Σημαντικό είναι, το παιδί, να κατανοήσει τη σπουδαιότητα της γνώσης, προκειμένου να είναι έκδηλο το ενδιαφέρον και η μελέτη να γίνεται με δική του -κυρίως- πρωτοβουλία. Αν το παιδί θεωρεί τη διαδικασία του διαβάσματος καταναγκαστικό έργο, τότε το διάβασμα δεν θα είναι ποιοτικό και δεν θα έχει διάρκεια στο χρόνο.

Καθοριστικός είναι ο ρόλος των γονιών, οι οποίοι θα πρέπει να δημιουργήσουν ένα σταθερό πρόγραμμα στην καθημερινότητα του παιδιού. Να υπάρχει συγκεκριμένη ώρα για χαλάρωση, για μελέτη, για παιχνίδι και για ύπνο. Κάθε άλλο παρά καταπιεστικό είναι το «τυπικό» πρόγραμμα, διότι ο μαθητής μαθαίνει να ενεργεί βάσει προγράμματος κι έτσι καταφέρνει να ανταπεξέρχεται στις υποχρεώσεις του. Η διατήρηση του προγράμματος, αξίζει να είναι μία άρρηκτη συμφωνία μεταξύ γονέων και παιδιών. Κανένας δεν παρεμβαίνει τους κανόνες και το παιδί κατ’ αυτόν τον τρόπο οπωσδήποτε αισθάνεται ασφάλεια.

Advertisment

Μόλις ο μαθητής επιστρέψει από το σχολείο, θα ξεκουραστεί και στη συνέχεια θα ασχοληθεί με τα μαθήματά του. Πολλές φορές γίνεται το λάθος, η ξεκούραση να συνδυάζεται με την τηλεόραση. Η τηλεόραση λειτουργεί ως ανασταλτικός παράγοντας, επιφορτίζει τη σκέψη ασυναίσθητα.

https://enallaktikidrasi.com/2016/06/diavasma-sto-spiti/

Οι επαναλήψεις πριν το ύπνο ή πολύ νωρίς το πρωί, που ετοιμάζεται το παιδί να αναχωρήσει από το σπίτι, δεν είναι αποτελεσματικές, καθώς εντείνουν το άγχος. Καταλυτικός παράγοντας στη μελέτη του παιδιού, έχει ο χώρος. Το παιδί καλύτερα να μελετά στον δικό του σταθερό χώρο, στο δωμάτιό του. Στο γραφείο να υπάρχουν τα απαραίτητα για τη μελέτη –όχι παιχνίδια, για να αποφευχθεί ο αποπροσανατολισμός από τη συγκέντρωση, ειδικά σε μαθητές των πρώτων σχολικών τάξεων. Η συγκέντρωση ενισχύεται από την ησυχία στο χώρο, όσο διαρκεί η μελέτη. Ο μόνος ήχος που ενδείκνυται για ορισμένους μαθητές παράλληλα με τη μελέτη, είναι απαλή μουσική στην ένταση, χωρίς στίχους.

Το παιδί αν ταλαιπωρείται να συγκεντρωθεί και επηρεάζεται από εξωγενείς παράγοντες, οι γονείς θα πρέπει να το βοηθήσουν με κάποιες τεχνικές: βαθιές ανάσες και οδηγίες να επικεντρώνει την προσοχή στην αναπνοή του. Πολλαπλά ωφέλιμη για τη συγκέντρωση και το εποικοδομητικό διάβασμα, είναι η διατροφή. Υγιεινή διατροφή σημαίνει κατ’ επέκταση και υγιή σκέψη, με ενέργεια. Όλα αυτά σε συνδυασμό με τον κατάλληλο βραδινό ύπνο, ξεκούραση ψυχική και σωματική, συνεισφέρουν στη συγκέντρωση και τη μακροχρόνια μνήμη.

Σίγουρα οι γονείς, θα αντιμετωπίσουν αντιξοότητες κατά τη διαδικασία του διαβάσματος με τα παιδιά στο σπίτι. Ο χρόνος μελέτης δεν είναι προκαθορισμένος, αυτονόητο είναι, ότι όσο μικρότερος ο μαθητής, τόσο λιγότερες και οι ώρες μελέτης. Οι γονείς δεν πρέπει να ξεχνούν πόσο σπουδαία είναι η ενθάρρυνση για τα παιδία τους, πόσο μάλλον όταν δεν έχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα στις επιδόσεις τους. Αρκεί να παρέχουν στήριξη στα παιδιά, αν υπάρχουν δυσκολίες στο διάβασμα. Ας προσπαθήσουν να λύσουν μαζί την άσκηση και ας προτείνουν ιδέες, χωρίς όμως να δίνουν απλόχερα έτοιμες απαντήσεις.

Σκεφτείτε, λοιπόν, αγαπητοί γονείς, να δώσετε το παράδειγμα μελέτης στα παιδιά σας σιωπηλά! Ναι, έτσι ακριβώς όπως σας το λέω! Σιωπηλά! Διαβάζοντας ένα βιβλίο κι εσείς, παρακινείτε το παιδί να κάνει ακριβώς το ίδιο. Όπως και αν δεν διαβάζετε, το προτρέπετε να αντιγράψει και αυτή τη συμπεριφορά σας. Επιλέξτε, αρχικά βιβλία και στη συνέχεια εύκολες μεθόδους, ευχάριστες και δημιουργικές και περιηγηθείτε στα μονοπάτια της γνώσης!

Στέλλα Γιαννακούλα – Φιλόλογος

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Γιατί μένουμε σε βαρετές σχέσεις;
Πώς να καταλάβετε αν ο/η φίλος/η σας είναι κρυφο-drama queen!
Η ειλικρίνεια χτίζει την εμπιστοσύνη και δημιουργεί αυθεντικές σχέσεις
Η φράση που καταστρέφει τις σχέσεις, σύμφωνα με ψυχολόγο του Χάρβαρντ

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση