Ευτυχισμένος και επιτυχημένος στην Ελλάδα της κρίσης

Στο χέρι μας είναι με την κατάλληλη αναπροσαρμογή της σκέψης, να πάρουμε πάλι τα ηνία της ζωής μας και να βρούμε την ευτυχία

Του Δημήτρη Μπογιατζή

Η χώρα μας σήμερα βρίσκεται αναμφισβήτητα σε ασφυκτικό κλοιό. Επιχειρήσεις κλείνουν, εργαζόμενοι χάνουν τη δουλειά τους, και αυτοί που έχουν ακόμα δουλειά βλέπουν τα εισοδήματα τους να συρρικνώνονται. Ταυτόχρονα πολλοί άνθρωποι όλων των ηλικιών κλείνονται στον εαυτό τους απογοητευμένοι από τις σχέσεις με φίλους, συναδέλφους και ερωτικούς παρτενέρ. Μέσα σε αυτό το κλίμα είναι αναμενόμενο —σε καμία περίπτωση όμως αναπόφευκτο— πολλοί συνάνθρωποι μας να έχουν βυθιστεί στην απελπισία, τη μιζέρια και την κατάθλιψη.

Advertisment

Στο χέρι μας είναι όμως με την κατάλληλη αναπροσαρμογή της σκέψης και την αντίστοιχη δράση που θα ακολουθήσει να ανακτήσουμε τη χαμένη μας ελπίδα, να πάρουμε πάλι τα ηνία της ζωής μας και να βρούμε την ευτυχία. Όλοι μας το αξίζουμε, όμως οι πιο πολλοί από εμάς (κάπου 95%) δεν γνωρίζουμε ή δεν είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε αυτά που θα μας οδηγήσουν στην επιτυχία και ευτυχία, δηλαδή να αναπροσαρμόσουμε ριζικά τον εγκέφαλο μας, αφού εκεί παίζεται όλο το παιχνίδι που διαχωρίζει — σε εποχές κρίσης όπως και σε εποχές άνθισης, στον πόλεμο και στην ειρήνη, στην Κοκκινιά και στο Beverly Hills — τους νικητές από τους ηττημένους. Εδώ πρέπει να ξεκαθαρίσω ότι αναφέρομαι στην επιτυχία σε τέσσερις τομείς: υγεία (πνευματική και σωματική), σχέσεις, καριέρα και χρήμα.

Πρώτα απ’ όλα όμως πρέπει να αναδιαρθρώσουμε τις σκέψεις μας και τα συναισθήματα μας καθώς και την γλώσσα που χρησιμοποιούμε για να τα εκφράσουμε. Κάθε μέρα που περνά σκεπτόμαστε 70000 σκέψεις. Πώς θα ήταν άραγε η ζωή μας, αν 69000 από αυτές ήταν σκέψεις ευγνωμοσύνης, εποικοδομητικές, δημιουργικές, καινοτόμες και χαρούμενες και οδηγούσαν στη χαλαρότητα, την αγαλλίαση και την πνευματική ανάταση και πώς θα κάναμε τους ανθρώπους που έρχονται σε επαφή μαζί μας να αισθανθούν, αν αποπνέαμε σε καθημερινή βάση χαρά, ευτυχία, ζωντάνια, πάθος και ενθουσιασμό; Είναι αυτό εφικτό; Φυσικά και είναι.

Ο Τσίπρας, ο Σαμαράς και ο Μητσοτάκης μπορούν να περάσουν όποιο νόμο θέλουν, ο πατέρας μας και η μητέρα μας μπορούν να εκφράσουν οποιαδήποτε περιοριστική αντίληψη περνά από το μυαλό τους, αλλά κανείς τους δεν μπορεί να εισέλθει στα νεύρα του εγκεφάλου μας και τις συνάψεις που σχηματίζουν τα νεύρα και να καθορίσει ή να σφετεριστεί τις δικές μας –αποκλειστικά δικές μας— σκέψεις. Είμαστε πλήρως ελεύθεροι να σκεφτούμε ότι σκέψεις γουστάρουμε και θα σκεπτόμαστε σκέψεις εξελικτικές και αναζωογονητικές, σκέψεις γλυκές, ονειρικές και εκστασιακές, σκέψεις που γεννούν υγιή συναισθήματα όπως ζωντάνια, αισιοδοξία, ευγνωμοσύνη, αίσθηση πληρότητας και αφθονίας και όχι τοξικά συναισθήματα όπως βαρεμάρα, απαισιοδοξία, πικρία, και αίσθηση έλλειψης και περιορισμού.

Advertisment

Ταυτόχρονα θα σταματήσουμε να χρησιμοποιούμε τον όρο «πρόβλημα» και θα τον αντικαταστήσουμε με τους όρους «πρόκληση» και «ευκαιρία». Οι νευροεπιστήμονες απέδειξαν ότι 80% αυτών που αποκαλούμε προβλήματα είναι καθαρά μέσα στο μυαλό μας και μόνο 20% είναι πραγματικά εξωτερικά αντικειμενικά προβλήματα, δηλαδή στην ουσία και πάλι προκλήσεις και ευκαιρίες. Κάθε φορά που αντιμετωπίζουμε μια πρόκληση, εισχωρούμε πρώτα στα άδυτα του μυαλού μας όπου έγκειται το 80% της πρόκλησης και ξεριζώνουμε μέσω νευρογλωσσικού (ανα) προγραμματισμού το φόβο, την αμφιβολία, το άγχος και την ανασφάλεια που έχουν φωλιάσει στο υποσυνείδητο.

Ήρεμοι, σίγουροι, χαλαροί και άφοβοι, σχεδιάζουμε ένα έξυπνο και ευέλικτο μακροπρόθεσμο πλάνο δράσης που αντιπαρέρχεται και το υπόλοιπο 20% της πρόκλησης, αποκτώντας ακόμα μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση στην ικανότητα μας να ανταποκρινόμαστε στις δυσκολίες που φέρνει στο δρόμο μας η ζωή, για να μας εξελίξει και τελειοποιήσει.

Για να εξελιχτούμε πιο γρήγορα και να αξιοποιήσουμε πλήρως τις δυνατότητες μας, θα ανοίξουμε διάπλατα το μυαλό και την καρδιά μας και θα εστιάσουμε την προσοχή μας σε τρεις τομείς: εξερεύνηση του φυσικού και τεχνητού περιβάλλοντος, εξερεύνηση της ανθρώπινης ψυχής, και απόκτηση δεξιοτήτων. Τα ταξίδια, οι συνεχείς επαφές με άλλους ενδιαφέροντες ανθρώπους και η δια βίου μάθηση θα μας συντροφεύουν στην πορεία μας μέσα από την μαγική αυτή εμπειρία που λέγεται ζωή, το υπέρτατο δώρο που δόθηκε ποτέ στους ανθρώπους και τα ζώα.

Με σκληρή δουλειά και πειθαρχία, όραμα και μακροπρόθεσμο προγραμματισμό, θα αποκτήσουμε πλήρη αυτοπεποίθηση για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις δυναμικά και αποτελεσματικά. Θα κάνουμε το πάθος μας επάγγελμα, έτσι ώστε η δική μας Δευτέρα στη δουλειά να είναι απείρως καλύτερη από την Κυριακή πολλών άλλων στο σπίτι. Θα προσφέρουμε αξία— υπερχρήσιμα προϊόντα και υπηρεσίες —στους συνανθρώπους μας, οι οποίοι θα μας ανταμείψουν υλικά και ηθικά για αυτά.

Θα αποκτήσουμε άρτιες τεχνικές γνώσεις, ώστε να ξεχωρίσουμε στον τομέα μας, αλλά συνάμα και υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη, για να κτίσουμε επικοινωνιακές και ουσιαστικές σχέσεις με τους άλλους ανθρώπους, όπως επίσης —ένα μη ενοχικό, βροντερό ΝΑΙ και σε αυτό— και υψηλή χρηματοοικονομική ευφυΐα για να γίνουμε οικονομικά ανεξάρτητοι και να ζήσουμε τη ζωή που ονειρευόμαστε. Θα βρούμε χρόνο για όλα αυτά, γιατί θα σταματήσουμε να βλέπουμε τηλεόραση και να χάνουμε το χρόνο μας με την πολιτική και το κουτσομπολιό και θα γεμίσουμε τον απελευθερωμένο χρόνο με εκπαίδευση, καθημερινή εξάσκηση πνευματική και σωματική, συναντήσεις με άξιους ανθρώπους σαν κι αυτούς που θέλουμε να μοιάσουμε και φιλοσοφικό στοχασμό.

Όλα αυτά θα τα κάνουμε τώρα-όχι αύριο. Είμαστε μαχητές, όχι παραιτημένοι και νεκροί, ενώ ακόμα βρισκόμαστε εν ζωή. Με την αδιάκοπη αρωγή άλλων πεφωτισμένων ανθρώπων και ικανών life coaches και προπονητών επιτυχίας θα μεταμορφώσουμε άμεσα τη ζωή μας σε επίγειο παράδεισο, όπως μας παρότρυνε ο Καζαντζάκης. Εμείς κρατάμε την παλέτα και το πινέλο. Θα ζωγραφίσουμε λοιπόν τον παράδεισο και θα μπούμε μέσα να τον κατοικήσουμε, γιατί αυτό επιλέγουμε. Δεν θα κατοικήσουμε εκεί μόνο εμείς όμως.

Όπως μας προτρέπει ο Πλάτωνας στην παραβολή του σπηλαίου, αφού αναπροσαρμόσουμε τον εγκέφαλο μας και ζούμε πλέον καθημερινά τη ζωή που ονειρευόμαστε θα στρέψουμε την προσοχή μας στο να βοηθήσουμε και τους άλλους συνανθρώπους μας να βρουν και αυτοί την ευτυχία και την επιτυχία μέσα από μια σειρά στοχευμένων δράσεων, απόρροια των ηγετικών θέσεων και ρόλων που θα αναλάβουμε στην κοινότητα μας και την ευρύτερη κοινωνία.

H ευτυχία και η επιτυχία ανήκουν σε αυτούς που τις επιλέγουν κάθε μέρα στην Ελλάδα της κρίσης (αλλά και της ευκαιρίας και της εξέλιξης), όπως και σε όλα τα μέρη του κόσμου και σε όλες τις εποχές.

Ο Δημήτρης Μπογιατζής θα εισηγηθεί σεμιναρίου με τίτλο: «Ευτυχισμένος και επιτυχημένος στην Ελλάδα της κρίσης»

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

5 ερωτήσεις-οδηγοί για να δεις εάν αποδέχεσαι και αγαπάς ουσιαστικά τον εαυτό σου
Φτάσε στον πυρήνα της ύπαρξής σου και μεταμόρφωσε τη ζωή σου
Mικρά τραύματα: Πώς οι μικρές πληγές καθορίζουν τη ζωή σας

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση