, ,

Το κενό πράξης: Γιατί η γνώση δεν μεταφράζεται σε αποτελέσματα.

Η δύναμη και το συγκριτικό πλεονέκτημα έρχονται μόνο όταν η σωστή πληροφορία οδηγεί σε δράση

Κενό Πράξης, Robin Sharma, Η Σοφία του Ηγέτη

Το κενό πράξης: Γιατί η γνώση δεν μεταφράζεται σε αποτελέσματα.

Απόσπασμα από το βιβλίο του Robin Sharma «Η Σοφία του Ηγέτη» Εκδόσεις Διόπτρα

Advertisment

«Ξέρεις, Πίτερ, υπάρχουν πολλοί υποτιθέμενοι γκουρού της διοίκησης επιχειρήσεων. Ταξιδεύουν από πόλη σε πόλη δίνοντας το ένα σεμινάριο μετά το άλλο και γράφοντας το ένα βιβλίο μετά το άλλο. Ενώ πολλοί από αυτούς επινοούν άχρηστες λέξεις και όρους για να δικαιολογήσουν την ύπαρξή τους, οι καλύτεροι έχουν πραγματικά κάποιες πολύτιμες ιδέες που θα βοηθούσαν έναν οργανισμό να βελτιωθεί. Το πρόβλημα βρίσκεται σε αυτό που αποκαλώ Κενό Πράξης. Αυτό είναι που εμποδίζει πολλές επιχειρήσεις να μεγαλουργήσουν».

«Κενό Πράξης;»

«Είναι μια θεωρία η οποία εξηγεί γιατί η γνώση, γενικά μιλώντας, δεν μεταφράζεται σε αποτελέσματα. Βλέπεις, πολύ συχνά ξέρουμε τι θα έπρεπε να κάνουμε, αλλά δεν κάνουμε αυτό που ξέρουμε. Είμαστε ανθρώπινα όντα, ενώ αυτό που θα έπρεπε να είμαστε είναι άνθρωποι δρώντες. Πολλοί ηγέτες ξέρουν ότι θα έπρεπε να έχουν μια σαφή αίσθηση του οράματος τους για το μέλλον ώστε να τη μεταφέρουν πειστικά στους ανθρώπους των οποίων έχουν το προνόμιο να ηγούνται. Ξέρουν ότι πρέπει να κάνουν βήματα για να αναπτύσσουν βαθύτερες σχέσεις με εκείνους που πρέπει.

Το κενό πράξης: Γιατί η γνώση δεν μεταφράζεται σε αποτελέσματα.

Advertisment

Το πρόβλημα είναι ότι δεν έχουν καταφέρει να αναπτύξουν τη συνήθεια της δράσης. Επομένως, αναβάλλουν να κάνουν αυτό που ενστικτωδώς ξέρουν ότι πρέπει να κάνουν. Σπαταλούν το χρόνο τους κάνοντας πολλή δουλειά για μικρότερα πράγματα και αργά αργά οι εβδομάδες, οι μήνες και τα χρόνια περνούν. Αυτού του τύπου οι ηγέτες ποτέ δεν συνειδητοποιούν πλήρως ότι το 90 τοις εκατό της επιτυχίας ενός ηγέτη έγκειται στην εφαρμογή και στην εκτέλεση της γνώσης που έχει συλλέξει. Όλοι λένε ότι είμαστε πολύ τυχεροί που ζούμε σε αυτή την εποχή της πληροφορίας. Αλλά αυτό που οι περισσότεροι άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν είναι ότι η πληροφορία από μόνη της δεν είναι δύναμη. Η δύναμη και το συγκριτικό πλεονέκτημα έρχονται μόνο όταν η σωστή πληροφορία οδηγεί σε δράση».

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ο πρώτος και μοναδικός άνθρωπος που είναι υποχρεωμένος να καλύψει τις ανάγκες μου, είμαι εγώ!
Από τη Συναισθηματική Καταιγίδα στην Ηρεμία: Προς μια πιο ευτυχισμένη ζωή
Αν φροντίζεις το νου σου όπως ένας καλός κηπουρός φροντίζει τον κήπο του, τότε θα γίνει πολύ πιο γόνιμος από όσο φαντάστηκες ποτέ
H ζωή δεν είναι σύντομη όταν την αποκτούμε, αλλά την κάνουμε εμείς σύντομη σπαταλώντας την

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση