,

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2016

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, το 1972, όρισε την 5η Ιουνίου ως Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Αυτή τη χρονιά ο εορτασμός θα λάβει χώρα στην Αγκόλα

Ορσαλία Ψαρίδη Παγκόσμια ημέρα Περιβάλλοντος

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, το 1972, όρισε την
5η Ιουνίου ως Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Της διατροφολόγου Ορσαλίας Ψαρίδη

Advertisment

Κάθε χρόνο, ο εορτασμός (;) οργανώνεται γύρω από μία θεματική η οποία εμπεριέχει σοβαρές περιβαλλοντικές  ανησυχίες, πιεστικές περιβαλλοντικές αλλαγές  και ανατίθεται σε μία χώρα που σχετίζεται με την θεματική αυτή προσέγγιση.

Το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος 2016 με γενικευμένο σύνθημα Go Wild For Life, είναι το παράνομο κυνήγι και εμπόριο αγρίων ζώων, το οποίο απειλεί με εξαφάνιση είδη όπως : ρινόκερος, τίγρης , ελέφαντας,  γορίλλας, αντιλόπη, θαλάσσια χελώνα κ.α.

Για το 2016, οικοδέσποινα του κατ΄ευφημισμόν εορτασμού,
είναι η Αγκόλα της ΝΔ Αφρικής.

Μία από τις πιο φτωχές χώρες του πλανήτη, άλλοτε με πλούσια άγρια ζωή , η οποία έχει περιοριστεί δραματικά  λόγω του πολυετούς εμφυλίου πολέμου. Τόσο γιατί  κοπάδια ελεφάντων και άλλων ειδών αναγκάσθηκαν να μετακινηθούν μαζικά σε άλλες περιοχές, μακριά από τις εχθροπραξίες,  όσο και γιατί οι οικονομικές ανάγκες  του πολέμου μπορούσαν να καλυφθούν εν μέρει από την πώληση του κέρατου του ρινόκερου, του ελεφαντόδοντου, του δέρματος, των νυχιών και της τρίχας του ελέφαντα κ.α. Ενδεικτικά, ένα κιλό κέρατο ρινόκερου είναι ακριβότερο από το χρυσάφι, τα διαμάντια ή την κοκαΐνη και πωλείται στην τιμή των $ 65.000.

Advertisment

Στα πλαίσια του εορτασμού κάθε χρόνο, οργανώνονται εκδηλώσεις , με σκοπό την ευαισθητοποίηση της παγκόσμιας κοινότητας σε θέματα περιβάλλοντος. Οι διαδραστικές εκπαιδευτικές συνήθως εκδηλώσεις , ενημερώνουν, ψυχαγωγούν και ενδεχομένως ευαισθητοποιούν τους ενήλικες συμμετέχοντες, σε επίπεδο παιδιών προσχολικής ηλικίας.

Ο σημερινός πολιτισμένος άνθρωπος , αποκλειστικός υπεύθυνος των περιβαλλοντικών αλλοιώσεων (ατομικά και εθνικά),  χρειάζεται να θυμηθεί και να αναγνωρίσει ταπεινά, ότι η ύπαρξή του, η ζωή του, είναι δυναμικά εξαρτημένη από το περιβάλλον.

Πρακτικά, κάθε άνθρωπος δύναται να υπάρχει και υπάρχει στον πλανήτη Γη , εφ΄όσον υφίσταται το συγκεκριμένο περιβάλλον που τον γεννά και σαν μητρική αγκαλιά, τον θρέφει, τον θεραπεύει, τον διδάσκει και τον ξαναδέχεται στα σπλάχνα του.

Τι σημαίνει περιβάλλον;

Η θάλασσα, τα ποτάμια και κάθε μικρή πηγή, τα λιβάδια, τα λουλούδια, οι μέλισσες, τα βουνά, οι παγετώνες, οι φάλαινες, οι πιγκουΐνοι, κάθε βράχος, πέτρα, πετραδάκι ,το γρασίδι, τα αηδόνια και τα κολίμπρι, η ελιά και το αμπέλι, το  μοσχοκάρυδο και η κανέλλα, ο άνθρωπος κάθε χρώματος, φυλής και θρησκείας, είναι μόνο μερικοί από τους ζώντες οργανισμούς, που ζωντανεύουν τον μεγάλο οργανισμό, άριστης λειτουργικότητας, που ονομάζεται  περιβάλλον.

Και όλοι αναπνέουμε τον ίδιο αέρα.

Μόνο που ο άνθρωπος, έχει αδιευκρίνιστη ακόμα  θέση, στην περιβαλλοντική λειτουργικότητα .

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, θα μπορούσε να είναι μία ημέρα συγνώμης και μεταμέλειας, ενθύμησης  και ευγνωμοσύνης , αλλαγής θέσης, στάσης και σχέσης με το περιβάλλον.

Όταν τα κύτταρά μας θυμηθούν ότι το αόριστο περιβάλλον δεν είναι εκτός, ότι  δεν υπάρχει γύρω μας ή κάπου εκεί έξω αλλά είμαστε μέρος του, η Παγκόσμια Ημέρα θα είναι ημέρα ουσιαστικού εορτασμού της επίγνωσης αυτής και της επανένωσής μας με την Οικογένεια.

Όταν ο κάθε άνθρωπος  αντιληφθεί πόσο η αλλοίωση της  Ταυτότητας της Φυσικής Κληρονομιάς αλλοιώνει τον ίδιο, ίσως η ανοχή που επικρατεί  μεταστραφεί  σε φροντίδα.

Και ναι, ο ρινόκερως και η γιγάντια αντιλόπη της Αγκόλας είναι μακριά για να σε αγγίξει η εξαφάνισή τους. Δεν απειλείσαι από κάτι, νομίζεις.

Το περιβάλλον είναι ενιαίο, αδιαίρετο, συνεχές.

Είσαι μέρος του.

Είσαι το περιβάλλον.

Η αγάπη, η φροντίδα και ο σεβασμός που δείχνεις στο περιβάλλον είναι ανάλογα με την αγάπη, την φροντίδα και τον σεβασμό που δείχνεις στον εαυτό σου.

Ο Γ.Γ. του Ο.Η.Ε. Achim Steiner, σε μήνυμά του με αφορμή τον εορτασμό της 5ης Ιουνίου, καλεί τους πολίτες ανά την υφήλιο να πάρουν θέση και  να πιέσουν τις κυβερνήσεις ώστε η κρατούσα περιβαλλοντική κατάσταση να αλλάξει. https://www.youtube.com/watch?v=MIr80nb-gDc

Η συλλογική δράση και αποτελεσματικότητα προϋποθέτουν ότι ο κάθε άνθρωπος χρειάζεται να καταλάβει ότι τον αφορά . Χρειάζεται να αναλάβει την ευθύνη του τόσο για τα παγκόσμια περιβαλλοντικά τραύματα  όσο και για την θεραπεία τους.

Χρειάζεται επίσης να πάρει την βαθειά εσωτερική πνευματική απόφαση της αγάπης, της φροντίδας και του σεβασμού. Προς όλα και όλους. Αρχίζοντας από τον εαυτό του.

Είμαστε η γενιά που διδαχθήκαμε, αντιληφθήκαμε και βιώσαμε ότι η πρόθεση δημιουργεί.

Ότι η συνειδητή σκέψη δημιουργεί πραγματικότητες.

Ποιά πραγματικότητα επιλέγεις να δημιουργήσεις για το περιβάλλον; δηλ. για σένα και τις επόμενες γενιές;

Με αγάπη, φροντίδα και σεβασμό

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ανώνυμο σχέδιο (13)
7 Δώρα με νόημα που μπορείτε να κάνετε στα παιδιά σας αυτά τα Χριστούγεννα
Fb_post_25_years-01
Ανακοινώθηκαν οι ομιλητές του φεστιβάλ Μόνο Μαζί Μπορούμε στο Περιστέρι

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση