Σύνδρομο Διαρρέοντος Εντέρου: Αίτια και τρόποι αντιμετώπισης

Άρθρο του δρος William Cole Πάνω από 2.000 χρόνια πριν ο Ιπποκράτης, πατέρας της σύγχρονης ιατρικής, ισχυρίστηκε ότι «Όλες οι ασθένειες ξεκινούν από το

Άρθρο του δρος William Cole

Πάνω από 2.000 χρόνια πριν ο Ιπποκράτης, πατέρας της σύγχρονης ιατρικής, ισχυρίστηκε ότι «Όλες οι ασθένειες ξεκινούν από το έντερο». Σήμερα η επιστήμη συμβαδίζει με την αρχαιότητα.

Advertisment

Έρευνες δείχνουν ότι πολλές χρόνιες ασθένειες και αυτοάνοσα νοσήματα έχουν τις ρίζες τους σε γαστρεντερικά προβλήματα. Ένα μεγάλο μέρος αυτής της έρευνας επικεντρώνεται στις βλάβες που υπάρχουν στην προστατευτική επένδυση του εντέρου ή αλλιώς στο Σύνδρομο Διαρρέοντος Εντέρου. Αυτό συμβαίνει όταν η αύξηση της διαπερατότητας του εντέρου επιτρέπει στις βακτηριακές τοξίνες και σε αχώνευτα σωματίδια τροφίμων να περάσουν στην κυκλοφορία του αίματος. Αυτή η εντερική διαπερατότητα μπορεί να προκαλέσει φλεγμονές σε όλο το σώμα και να οδηγήσει ακόμη και σε χρόνια και αυτοάνοσα νοσήματα.

Έχω διαπιστώσει ότι πολλοί άνθρωποι, αφού τους κάνω τις απαραίτητες εξετάσεις ψάχνοντας για την ύπαρξη διαπερατότητας στην επένδυση του εντέρου, θέλουν να μάθουν πώς ξεκίνησε το πρόβλημα.

Διαβάστε παρακάτω 7 συνηθισμένους παράγοντες που θα μπορούσαν να σας οδηγήσουν στην εμφάνιση Συνδρόμου Διαρρέοντος Εντέρου:

Advertisment

1. Διατροφή

Οι τροφές που καταναλώνουμε είτε ενισχύουν είτε βλάπτουν την υγεία του εντέρου μας. Τα επεξεργασμένα και τα ζαχαρούχα τρόφιμα δεν περιέχουν θρεπτικά συστατικά και οδηγούν στην καταστροφή της εντερικής επένδυσης. Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι σε μερικούς ανθρώπους η γλουτένη μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή στο έντερο και αύξηση της διαπερατότητας. Αυτή είναι μία πιθανή αιτία προβλημάτων στο έντερο και συστηματικής φλεγμονής στο σώμα. Έρευνες δείχνουν επίσης ότι το αλκοόλ μπορεί να αυξήσει τη διαπερατότητα του εντέρου.

Τι μπορείτε να κάνετε: Η δίαιτα του αποκλεισμού είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ανακαλύψετε ποια τρόφιμα δεν ωφελούν το σώμα σας και να ξεκινήσετε τη θεραπεία του εντέρου σας.

2. Φάρμακα

Όλα τα φάρμακα έχουν παρενέργειες. Είναι απίστευτο το πόσοι πολλοί άνθρωποι παίρνουν φάρμακα καθημερινά και χωρίς να γνωρίζουν ποιές είναι οι παρενέργειες. Τα συνηθισμένα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη αναλγητικά, όπως η ιβουπροφαίνη, τα αντιβιοτικά και τα αντιόξινα έχουν ενοχοποιηθεί για πρόκληση αυξημένης εντερικής φλεγμονής και διαπερατότητα.

Τι μπορείτε να κάνετε: Όποτε είναι δυνατόν, χρησιμοποιήστε φυσικές εναλλακτικές λύσεις που δεν βλάπτουν το σώμα σας. Η κουρκουμίνη, για παράδειγμα, είναι ένα εξαιρετικό φυσικό αντιφλεγμονώδες. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας προτού αλλάξετε οποιοδήποτε φάρμακο.

3. Ανισορροπία στο μικροβίωμα

Οι χρόνιες λοιμώξεις του εντέρου και η υπερανάπτυξη των ζυμομυκήτων ή βακτηρίων συμβάλλουν στη χαμηλού βαθμού, συστηματική φλεγμονή και οδηγούν στο Σύνδρομο Διαρρέοντος Εντέρου. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι δεν είναι απαραίτητο να έχετε γαστρεντερικά συμπτώματα για να πάσχετε από αυτά τα προβλήματα στο μικροβίωμα. Ενδέχεται να υπάρχουν συμπτώματα σε άλλα όργανα του σώματός σας και να μην αισθάνεστε καμία ενόχληση στο έντερο.

Τι μπορείτε να κάνετε: Τα προβιοτικά είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να βοηθήσετε την εξισορρόπηση του μικροβιώματος. Ο συνδυασμός του µπιφιδοβακτηρίου, του εντερόκοκκου και του γαλακτοβάκιλλου έχει αποδειχθεί ότι έχει θετική επίδραση στη βακτηριακή υπερανάπτυξη του λεπτού εντέρου (SIBO) και τα συμπτώματα του Συνδρόμου Διαρρέοντος Εντέρου.

4. Ορμονική ανισορροπία

Οι ορμονικές δυσλειτουργίες που περιλαμβάνουν τα οιστρογόνα, την προγεστερόνη, την τεστοστερόνη, τις θυρεοειδικές ορμόνες και την κορτιζόλη συνδέονται με μειωμένη εντερική ίαση, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε αυξημένη διαπερατότητα.

Τι μπορείτε να κάνετε: Η εξισορρόπηση των ορμονικών δυσλειτουργιών μέσω λειτουργικών φαρμάκων μπορεί να σταματήσει τις ενοχλήσεις στο έντερο.

5. Στρες

Το άγχος επηρεάζει την υγεία με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Πολλοί από τους ασθενείς μου παρατήρησαν ότι η υγεία τους χειροτέρεψε σε μια δύσκολη χρονική περίοδο της ζωής τους. Ακόμη και τα πράγματα που παραβλέπουμε, όπως ο κακός ύπνος ή η υπερβολική άσκηση στο γυμναστήριο, μπορεί να αποδειχτούν στρεσογόνα για το σώμα. Τα μακροχρόνια υψηλά επίπεδα κορτιζόλης, η καταστολή έκκρισης IgA (το ανοσοποιητικό σύστημα του εντέρου) και η μείωση του οξυγόνου στο έντερο είναι πιθανοί τρόποι με τους οποίους το στρες μπορεί να βλάψει το έντερό σας.

Τι μπορείτε να κάνετε: Ο τακτικός Διαλογισμός και η Γιόγκα είναι μερικές από τις καλύτερες μεθόδους για τη μείωση του στρες.

6. Αυτοάνοσα νοσήματα

Το μεγαλύτερο μέρος του ανοσοποιητικό σας συστήματος βρίσκεται στο μικροβίωμα του εντέρου σας. Η διαπερατότητα θα μπορούσε να θεωρηθεί τόσο το έναυσμα για τα αυτοάνοσα νοσήματα όσο και το αποτέλεσμα της φλεγμονής που τα αυτοάνοσα προκαλούν στο σώμα. Τα αυτοάνοσα νοσήματα οδηγούν σε αυξημένα επίπεδα προφλεγμονωδών κυτοκινών και μονοξειδίου του αζώτου, τα οποία καταστρέφουν τις εντερικές πρωτεΐνες και συμβάλλουν στην εμφάνιση του Συνδρόμου. Πρόκειται για μια «επίθεση» φλεγμονής, η οποία είναι συνηθισμένη και προκαλεί αυτοάνοσα προβλήματα.

Τι μπορείτε να κάνετε: Δεν υπάρχει θεραπεία για τα αυτοάνοσα νοσήματα, αλλά μπορείτε να εξισορροπήσετε με φυσικό τρόπο το ανοσοποιητικό σας σύστημα και να διαχειριστείτε την κατάσταση.

7. Προβλήματα σακχάρου

Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, το 40% των Αμερικανών θα εμφανίσουν διαβήτη κάποια στιγμή στη ζωή τους. Αυτή η μεταβολική νόσος μπορεί να βλάψει το γαστρεντερικό σύστημα. Τα τελικά προϊόντα προχωρημένης γλυκοζυλίωσης (AGE) είναι βλαβερές ενώσεις που δημιουργούνται σε χρόνιες ασθένειες όπως ο διαβήτης και έχουν τη δυνατότητα να βλάψουν τους εντερικούς συνδέσμους.

Τι μπορείτε να κάνετε: Ορισμένα φυσικά φάρμακα, όπως το άλφα-λιποϊκό οξύ, το χρώμιο και η κανέλα είναι μερικοί από τους πιο αποτελεσματικούς σταθεροποιητές του σακχάρου στο αίμα.

[toggle title="Πηγές"]

ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3562736/

ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11082037

ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17277156

ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18537635

ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7991640

ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2614138/

ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18485912

journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0144854

microbiomejournal.biomedcentral.com/articles/10.1186/2049-2618-2-42

webmd.com/diabetes/news/20140812/

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Έρευνα: Η επιβράδυνση της ομιλίας μπορεί να αποτελεί μεγαλύτερη πρώιμη ένδειξη άνοιας
Ελκώδης κολίτιδα: Πώς επηρεάζει την ψυχική ευεξία
Αλτσχάιμερ: Το σημείο του σώματος που μαρτυρά πρόωρα τον κίνδυνο
Υπουργείο Υγείας: Ανακοίνωσε την αποστολή ακριβών φαρμάκων στο σπίτι | Ποιες παθήσεις αφορά

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση