,

Το επιβλητικό θέατρο 100 ετών που μεταμορφώθηκε σε βιβλιοπωλείο

Ένα από τα ομορφότερα βιβλιοπωλεία στον κόσμο με κληρονομιά ενός αιώνα.

Το επιβλητικό θέατρο 100 ετών που μεταμορφώθηκε σε βιβλιοπωλείο

Το ιστορικό αυτό κτίριο ονομάζεται El Ateneo Grand Splendid και χτίστηκε από τους αρχιτέκτονες Peró και Torres Armengo, στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής, για να λειτουργήσει ως θέατρο. Άνοιξε τις πόρτες του πριν από, περίπου, έναν αιώνα – συγκεκριμένα τον Μάιο του 1919 – με την ονομασία Teatro Gran Splendid.

Advertisment

https://enallaktikidrasi.com/2016/07/epivlitiko-theatro-metamorfothike-se-vivliopoleio/

Στον πανέμορφο χώρο του φιλοξενήθηκαν διάφορες θεατρικές και χορευτικές παραστάσεις και στα τέλη της δεκαετίας του 1920 λειτούργησε ως κινηματογράφος. Πρόκειται για ένα αριστούργημα της αρχιτεκτονικής όπου γνώρισε μεγάλες δόξες αλλά και την παρακμή. Μπαίνοντας στον 21ο αιώνα το θέατρο ήταν εγκαταλελειμένο και έτοιμο για κατεδάφιση.

https://enallaktikidrasi.com/2016/07/epivlitiko-theatro-metamorfothike-se-vivliopoleio/

Advertisment

Τότε, το 2000, πέρασε στα χέρια ενός μεγάλου ομίλου που δραστηριοποιείται στο χώρο του βιβλίου και των εκδόσεων με αποτέλεσμα να αναγεννηθεί πλήρως. Ο χώρος, έκτασης 21.000 τετραγωνικών μέτρων, ανακαινίστηκε και διαμορφώθηκε σε ένα από τα καλύτερα βιβλιοπωλεία παγκοσμίως, με εκατομμύρια επισκέπτες να περνούν τις πόρτες του για να αγοράσουν κάποιο βιβλίο αλλά και για να θαυμάσουν το υπέροχο εσωτερικό του, κρατώντας, πάντοτε, την αρχιτεκτονική και την επιβλητική του διακόσμηση. Το 2008, το περιοδικό Guardian, ανέδειξε το El Ateneo Grand Splendid δεύτερο στη λίστα του με τα καλύτερα βιβλιοπωλεία στον κόσμο.

https://enallaktikidrasi.com/2016/07/epivlitiko-theatro-metamorfothike-se-vivliopoleio/ https://enallaktikidrasi.com/2016/07/epivlitiko-theatro-metamorfothike-se-vivliopoleio/

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Μιλάνο | Μία απίστευτη οπτική παραίσθηση φτιάχτηκε στον κεντρικό σταθμό (εικόνες + βίντεο)
Ίος: Μαθητές γύρισαν τη δική τους ταινία στο πλαίσιο προγράμματος της Cinemathesis
Φλώρινα: Έργα τέχνης κοσμούν τις στάσεις των λεωφορείων
Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης | Μαραθώνιος ποίησης στα Προπύλαια του ΕΚΠΑ

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση