,

6 λόγοι που δεν πρέπει να φοβάστε την απόρριψη

Λόγοι που η απόρριψη μπορεί να σας βοηθήσει να υπερβείτε τον εαυτό σας και να κάνετε περισσότερα.

6 λόγοι που δεν πρέπει να φοβάστε την απόρριψη

6 λόγοι που δεν πρέπει να φοβάστε την απόρριψη

Σε όλους μας έχει τύχει να έρθουμε αντιμέτωποι με την απόρριψη κάποιες στιγμές στη ζωή μας. Αν νομίζετε ότι ο πόνος που βιώνετε από συναισθηματικής πλευράς είναι ο ίδιος με τον σωματικό, μάλλον έχετε δίκιο. Όταν νιώθετε απόρριψη, ίσως νιώσετε σαν να σας έχουν μαχαιρώσει στην πλάτη. Οι ψυχολόγοι συμφωνούν ότι οι νευρικές οδοί τόσο για τον σωματικό όσο και για τον συναισθηματικό πόνο είναι οι ίδιες. Γι’ αυτό λοιπόν νιώθετε τον ίδιο πόνο όταν σας απορρίπτουν, όπως για παράδειγμα κι όταν κάποιος πατάει το δάχτυλο του ποδιού σας.

Advertisment

Ωστόσο, είτε το πιστεύετε είτε όχι, η απόρριψη έχει και κάποια θετικά αποτελέσματα. Ρίξτε μια ματιά σε μερικές αιτίες που η απόρριψη μπορεί να σας βοηθήσει να υπερβείτε τον εαυτό σας και να κάνετε περισσότερα.

Διαβάστε: Πώς αντιμετωπίζουν την απόρριψη οι ευτυχισμένοι άνθρωποι

Ενισχύει τη δημιουργικότητα

Παρά το γεγονός ότι το αντίθετο φαίνεται να ισχύει περισσότερο, η απόρριψη πράγματι ενισχύει τη δημιουργικότητα. Μερικές φορές είναι καλό να συνειδητοποιούμε ότι δεν ήταν γραφτό να συμβιβαστούμε με κάτι, αλλά να ξεχωρίσουμε. Μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο Cornell από το 2012 αποδεικνύει ακριβώς αυτό. Είναι φορές που πρέπει να απορριφθούμε προκειμένου να αποδεχτούμε την ανεξαρτησία μας.

Advertisment

Ενισχύει την αυτοπεποίθηση

Η απόρριψη μπορεί να αποτελέσει ένα τεράστιο πλήγμα για τον εγωισμό σας, αλλά σας διδάσκει επίσης ότι πρέπει να δεχτείτε το γεγονός ότι δεν αρέσετε σε όλους. Τελικά, εκείνο που έχει σημασία είναι ότι οφείλετε να είστε ο εαυτός σας και η απόρριψη σας διδάσκει αυτό ακριβώς.

Σας δίνει μια αίσθηση ενσυναίσθησης

Με την απόρριψη, θα καταλάβετε πώς νιώθει κάποιος άλλος που επίσης έχει απορριφθεί. Αυτό θα σας δώσει μια καινούρια αντίληψη των πραγμάτων. Επίσης, όταν θα είστε εσείς εκείνος που θα απορρίψει ένα άλλο άτομο, θα διαθέτετε την απαραίτητη ενσυναίσθηση που θα σας επιτρέψει να είστε πιο ευγενικοί απέναντί του. Σε μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι αναφέρεται ότι οι άνθρωποι που έχουν απορριφθεί μπορούν να ξεχωρίσουν ένα αληθινό χαμόγελο πιο εύκολα.

Διαβάστε επίσης: Η στάση μας απέναντι στην απόρριψη

Σας δίνει την ευκαιρία να γίνετε καλύτεροι

Μόλις ξεπεράσετε το αρχικό αρνητικό συναίσθημα, όλο αυτό μπορεί να σας αποφέρει κάποιο δίδαγμα. Είναι μια ευκαιρία να εξετάσετε ποιες ελλείψεις υπάρχουν και να τις συνειδητοποιήσετε. Έτσι θα καταφέρετε να βελτιωθείτε και στη συνέχεια να προχωρήσετε στην επόμενη επιτυχία σας.

Σας βοηθά να μην παραμένετε κολλημένοι στη γνώμη του άλλου ατόμου

Το πρώτο συναίσθημα που προκαλεί η απόρριψη είναι αρνητικό. Ωστόσο, μερικές φορές είναι καλύτερο να γνωρίζετε την πικρή αλήθεια και να μην κολλάτε σε μια σχέση ή προσδοκία που είναι τελειωμένη εδώ και πολύ καιρό. Είτε πρόκειται για το αφεντικό σας στη δουλειά, τον/τη σύντροφό σας ή έναν φίλο, να είστε ευγνώμονες που ήταν ειλικρινείς απέναντί σας. Με αυτό τον τρόπο εξοικονομείτε πολύτιμο χρόνο και προσπάθεια.

Σας κάνει πιο ταπεινούς και πιο ολοκληρωμένους

Η απόρριψη σας κάνει να ελέγχετε την πραγματικότητα. Σας λέει ότι έχετε ακόμα πολύ δρόμο μπροστά σας για να βελτιωθείτε και ότι πρέπει ακόμα να μάθετε αρκετά πράγματα. Αποτελεί μέρος της ζωής. Ακριβώς όπως η αποτυχία συνυπάρχει με την επιτυχία και συμβάλλουν στην εξέλιξη του χαρακτήρα, έτσι και η απόρριψη αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της δημιουργίας μιας ολοκληρωμένης προσωπικότητας.

Δείτε την απόρριψη ως μια ευκαιρία για να γίνετε καλύτεροι. Να θυμάστε ότι πάντα θα υπάρχουν απογοητεύσεις από τους άλλους, αλλά μπορείτε να αποκτάτε γνώσεις από τις εμπειρίες σας.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Αποκτήστε αυτά που θέλετε ενώ εκτιμάτε αυτά που έχετε
5 ερωτήσεις-οδηγοί για να δεις εάν αποδέχεσαι και αγαπάς ουσιαστικά τον εαυτό σου

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση