Γυναικεία Φύση – Νιώσε το Θαύμα μέσα σου! Συνέντευξη με τη Life Coach Βίκυ Τσώκου

Η φύση της γυναίκας μέσα από τα μάτια της life coach Βίκυς Τσώκου.

Γυναικεία Φύση - Νιώσε το Θαύμα μέσα σου! Συνέντευξη με τη Life Coach Βίκυ Τσώκου

Συνέντευξη της Βίκυς Τσώκου στη Γεωργία Χρήστου

Βίκυ ΤσώκουΗ Βίκυ Τσώκου είναι Life Coach γυναικών και δημιουργός του Life Changing Project. Όπως πιθανόν γνωρίζετε, αρθρογραφεί εδώ και αρκετό καιρό στην Εναλλακτική Δράση. Μπορείτε να δείτε όλα της τα άρθρα εδώ. Ή μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της www.enia.bg για να μάθετε περισσότερα για το project της.

Μιλήσαμε με τη Βίκυ, για τη Γυναικεία Φύση και είπαμε πολλά. Θα μπορούσαμε βέβαια να μιλάμε για μέρες…. Διαβάστε τη συνέντευξη που παραχώρησε στη Γεωργία Χρήστου για την Εναλλακτική Δράση.

Advertisment

Ε: Βίκυ, όταν ακούς ‘Γυναικεία Φύση’ τι είναι το πρώτο πράγμα που σου έρχεται στο μυαλό;

Τόσα πολλά. Η Γυναίκα ως Ηγέτης, ως Θεραπεύτρια, ως Ερωμένη, ως Μητέρα. Πάντα με ενδιέφεραν τα γυναικεία χαρακτηριστικά που δίνουν ζωή και κάνουν την κοινωνία να προχωράει μπροστά- περιέργεια, διαίσθηση, φροντίδα, κατανόηση, εν-συναίσθηση.  Οι Γυναίκες έχουμε τεράστιες δυνατότητες  και είμαστε ικανές να βλέπουμε τι συμβαίνει κάτω από την επιφάνεια. Και φυσικά κάτω από τη επιφάνεια είναι που υπάρχει η μαγεία. Και ο κόσμος χρειάζεται αυτή τη δόση καλής μαγείας για να εξελιχθεί.

Ε: Δεν είναι πάντα εύκολο να είσαι Γυναίκα  σε μια τόσο yang κοινωνία. Πώς μπορούμε να ενταχθούμε και να ζούμε ταυτόχρονα  τη Θηλυκή μας πλευρά  όταν έχουμε τόσα να κάνουμε και έχουμε και το άγχος της καθημερινότητας  ;

Advertisment

Θα σου απαντήσω με ερώτηση- και δεν είναι καθόλου πρωτότυπο αυτό – : ‘ Θέλω να νιώθω ελεύθερη  ή όχι; Θέλω να τεντωθώ ή θέλω να συρρικνωθώ;

Αν θέλεις να νιώθεις ελευθερία ,ολοκλήρωση , ευδαιμονία , τόλμησε με όλη σου την ψυχή να είσαι αυτή που είσαι. Μπορεί να είσαι τρυφερή,  άγαρμπη, super sexy, απλή ,έξυπνη, θυμωμένη, υπερβολικά ευαίσθητη ή συμπονετική. Αν ζεις μέσα σε  ένα γυναικείο σώμα μάλλον είσαι όλα αυτά μέσα στην ίδια μέρα και εύχομαι να μην απολογείσαι για αυτό. Κάποιες φορές αυτό που δείχνεις στον κόσμο μπορεί να έχει την επιγραφή: ‘πολύ συναισθηματική ή πολύ πληγωμένη’. Αλλά … σε ενδιαφέρει  τι λένε ή σε ενδιαφέρει η ψυχική και πνευματική σου υγεία και δύναμη. Να είσαι ο εαυτός σου και να συνεχίζεις να είσαι περισσότερο ,συνέχεια. Θα κάνεις καλό  στον εαυτό σου αλλά  και στους υπόλοιπους . Η αυθεντικότητα είναι ένα είδος υπηρεσίας.

Ε:  Πόσο εύκολο μπορεί να είναι αυτό να είσαι δηλαδή  ο πραγματικός σου  εαυτός όταν κάθε μέρα χρειάζεται να είσαι  ταυτόχρονα Μητέρα ,Σύζυγος, Ερωμένη ,Φίλη, Κόρη, Αδερφή, Business Woman. Πιστεύεις ότι οι Γυναίκες είμαστε πολύ σκληρές με τον εαυτό μας; Μήπως η κοινωνία και οι υπόλοιποι  περιμένουν πολλά από εμάς;

Ωραία, να σου απαντήσω. ΕΜΕΙΣ ΕΙΜΑΣΤΕ Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ. Δεν είμαστε εμείς και αυτοί. Οι Γυναίκες καθορίζουν και διαχειρίζονται τις δικές τους προσδοκίες. Γι’ αυτό χρειάζεται να δούμε πρώτα πώς φερόμαστε και πώς μεταχειριζόμαστε τον εαυτό μας  και στη συνέχεια πώς φερόμαστε η μια στην άλλη.  Ας ξεκινήσουμε με τον εαυτό μας.

Εδώ χρειάζεται να εξετάσουμε με ποιον τρόπο αφήνουμε τις προσδοκίες, τις ιδέες  και τις απαιτήσεις των άλλων να μας  καθορίζουν και να μας κυβερνούν. Και πρέπει να είμαστε αδίστακτες σε αυτό το σημείο , γιατί το σημερινό μας κοινωνικό σύστημα που πονηρά δημιουργήθηκε από πατριαρχικά ιδεώδη , είναι καταπιεστικό και εξουθενωτικό για  τις γυναίκες.  Και ας γυρίσουμε στην ερώτηση αν είμαστε σκληρές με τον εαυτό μας. Σίγουρα. Πιστεύω πως η τάση αυτή έχει τις ρίζες της στην ανάγκη μας, να μας αγαπούν- που είναι φυσικό να το θέλει κάθε άνθρωπος. Η επιθυμία μας να μας αγαπάνε μας κάνει να χάνουμε την επαφή με το πραγματικό μας ΕΓΩ και έτσι τα πράγματα αρχίζουν να δυσκολεύουν.

Είμαστε κάθε μέρα στον αυτόματο πιλότο. Κάνε , κάνε , κάνε. Και για να ξεκαθαρίσω κάτι. Κι εγώ η ίδια είμαι πολύ φιλόδοξη , επομένως δε λέω σε καμία περίπτωση πως πρέπει να παρατήσουμε τα όνειρά μας. Αλλά χρειάζεται να έχουμε όνειρα τα οποία θέλει η ΔΙΚΗ μας ψυχή. Που σημαίνει απλά , να εξετάσουμε προσεκτικά πως θέλουμε να αισθανόμαστε  τις περισσότερες στιγμές . Να σχεδιάσουμε και να δημιουργήσουμε τη ζωή μας σύμφωνα με αυτά που ΕΜΕΙΣ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΑΙΣΘΑΝΟΜΑΣΤΕ.

Μια καλή ερώτηση εδώ είναι : Τι κάνεις για  να αισθάνεσαι έτσι όπως θέλεις να αισθάνεσαι;

Ε: Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι η ευαισθησία είναι αδυναμία. Αλλά αυτό δε σημαίνει τελικά να είσαι ο πραγματικός σου εαυτός ειδικά στις σχέσεις σου; Πώς μπορούμε να είμαστε ευαίσθητες και ταυτόχρονα δυνατές;

Μου αρέσει να βλέπω την ευαισθησία  ως δεκτικότητα, δηλαδή  να είσαι ανοιχτή. Η δεκτικότητα είναι δύναμη και η δεκτικότητα μπορεί  κάποιες φορές να είναι ευαισθησία.  Οπότε υπάρχουν στιγμές που μπορεί να είσαι ανοιχτή με τους ανθρώπους και άλλες φορές να είσαι κλειστή και να θέλεις να προστατέψεις τον εαυτό σου. Αν πραγματικά αγαπάς και σέβεσαι τον εαυτό σου θα ξέρεις πότε είναι η σωστή στιγμή να είσαι δεκτική και πότε είναι η στιγμή να κλείσεις τις πύλες σου. Η αγάπη προς τον εαυτό μας ‘ακονίζει’ το ένστικτό μας.

Ε:  Γνωρίζουμε ότι είσαι μητέρα δύο έφηβων παιδιών, ως γυναίκα έχεις να κάνεις όλα αυτά που κάνουμε οι γυναίκες κάθε μέρα και ταυτόχρονα κάνεις με μεγάλη επιτυχία αυτή την όμορφη άλλα απαιτητική  δουλειά ως Life Coach Γυναικών, κάνεις σεμινάρια, αρθρογραφείς και όποτε σε συναντά κανείς  βλέπει μια αστείρευτη ενέργεια και ένα πάθος που τον αφήνει άφωνο.…Πώς τα καταφέρνεις; Ποιο είναι το μυστικό σου;

Καλά κατάλαβες. Έχω ένα μυστικό. Βλέπω τα προτερήματα που έχω ως γυναίκα σαν την μεγαλύτερη δύναμή μου. Προτερήματα που έχει κάθε Γυναίκα. Τα θηλυκά προτερήματά  μας είναι δύναμη , δεν είναι αδυναμία. Ναι, λοιπόν πρώτα απ’ όλα αντλώ ενέργεια από την θηλυκή μου πλευρά. Αλλά ταυτόχρονα λατρεύω και την αρσενική ενέργεια- την ενέργεια του πολεμιστή- και την χρησιμοποιώ πάνω στη δουλειά μου όταν χρειάζεται.

Ε: Βλέπουμε μια ζήλεια μεταξύ των γυναικών και παρατηρείται επίσης πως ασκούν σκληρή κριτική η μια στην άλλη. Αλλά όπως φαίνεται έχεις ξεκινήσει να δημιουργείς μια κοινότητα , μια ομάδα όπου οι  γυναίκες ενώνονται και υποστηρίζουν η μια την άλλη. Θα έλεγες ότι τα πράγματα αλλάζουν;  Γιατί είναι τόσο σημαντικό να υπάρχει ένα δυνατό σύστημα υποστήριξης Γυναικών;

Η ζήλεια και η κριτική δεν αποκλειστικά γυναικείο ‘προνόμιο’ και χαρακτηριστικό. Οι άντρες έχουν όμοια χαρακτηριστικά αλλά εκεί βάζουμε την ταμπέλα ‘ανταγωνιστικοί ‘. Όπως και να ‘ χει όμως η ζήλεια και η κριτική είναι καταστροφική.  Εγώ προσωπικά δεν έχω στο βιογραφικό μου ως γυναίκα και ως Life Coach τέτοιες εμπειρίες.  Στα σεμινάρια και στις συναντήσεις ενδυναμώνουμε η μια την άλλη. Είμαστε χαρούμενες με την επιτυχία των άλλων, ακόμα κι αν κάποια καταφέρει να κάνει αυτό που θα θέλαμε να καταφέρουμε εμείς. Δεν τα παρατάμε. Λέμε αλήθειες. Θέλουμε το καλύτερο η μια για την άλλη.  Είμαστε αδερφές, είμαστε γέλιο, είμαστε δύναμη.  Οι γυναίκες στις συναντήσεις μας αγκαλιάζουν η μια την άλλη, γίνονται φίλες , μαθαίνουν διασκεδάζοντας. Εκφραζόμαστε, λάμπουμε , τολμάμε, καταφέρνουμε. Όλες μαζί μπορούμε καλύτερα.

Ε: Από την εμπειρία σου, πώς πιστεύεις ότι θέλουν να αισθάνονται οι γυναίκες; Και πως τις βοηθάς να το ανακαλύψουν;

Ελεύθερες . Γεμάτες  Αυτοπεποίθηση. Γενναίες. Τολμηρές. Ενεργητικές. Δραστήριες. Ολοκληρωμένες. Ήρεμες. Γαλήνιες. Λατρεμένες. Δημιουργικές.  Αν ξέρεις πως θέλεις να αισθανθείς τότε σχεδιάζεις τη ζωή σου ανάλογα. Ξέρεις πότε θέλεις να πεις ‘ΟΧΙ’ και πότε θέλεις να πεις ‘ΝΑΙ θα το κάνω’. Παίρνεις καλύτερες αποφάσεις. Παραπονιέσαι λιγότερο.  Είναι πιο εύκολο να βρίσκεσαι συνεχώς στο κέντρο σου ακόμα και αν τα πράγματα πάνε τελείως αντίθετα.  Σταματάς να θέλεις να αποδείξεις κάτι και ξεκινάς να ζεις . Εγγυημένα.

Πώς βοηθάω τις Γυναίκες ; Με αγάπη, με σεβασμό και με πραγματικό ενδιαφέρον.

Ε: Δίνεις μεγάλη σημασία στην ευγνωμοσύνη . Γιατί πιστεύεις ότι είναι τόσο σημαντική;

Η ευγνωμοσύνη μάς δίνει δύναμη. Ξεπλένει κάθε αρνητική και μη χρήσιμη νοοτροπία που κουβαλάμε μαζί μας η οποία μας εμποδίζει να εξελιχθούμε. Ανεβάζει τη δόνησή μας. Καλμάρει το νευρικό μας σύστημα και είναι μια δυνατή ενέργεια που προσελκύει περισσότερα όμορφα πράγματα στη ζωή μας. Και είναι πιο διασκεδαστικό να έχεις ευγνωμοσύνη από το να μιζεριάζεις.  Δεν λέω να είσαι ευγνώμων για την αρρώστια, τον θάνατο ή για μια σημαντική απώλεια. Κι εγώ δεν είμαι ευγνώμων για τα πάντα που συνέβησαν στη  ζωή μου. Αλλά είμαι ευγνώμων για όλα όσα έμαθα , για όλα τα μαθήματα που πήρα μέσα από δύσκολα γεγονότα. Και αυτό είναι ενδυναμωτικό.

Ε: Αν με κάποιον μαγικό τρόπο μπορούσες να συναντήσεις τον εαυτό σου στα 17 του , τι θα του έλεγες.

Άκου κοριτσάκι , τα μαθηματικά , η φυσική και η χημεία είναι τελείως άχρηστα αν δεν σε βοηθήσουν στο επάγγελμα που θα διαλέξεις. Μάθε να ξεχωρίζεις την υποκρισία. Κάνε yoga. Η εσωτερική σου φωνή είναι τα πάντα. Αν έρθει ο πρίγκιπας θα πέσεις πάνω του, μην τον ψάχνεις . Όλα ξεκινάνε από το μυαλό σου. Όλα θα πάνε ακόμη καλύτερα. Πίστευε σε σένα. Απ’ όλους τους ανθρώπους στον κόσμο, να εμπιστεύεσαι πρώτα εσένα. Η αγάπη για τον εαυτό σου θα ανοίξει τις πόρτες της ζωής.

Αυτά θα μου έλεγα. Περισσότερα όχι, γιατί απ’ ότι με θυμάμαι, μπερδευόμουν πολύ εύκολα.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Οι άνθρωποί μας φεύγουν, αλλά ζουν παντοτινά μέσα μας
«Το αγέννητο παιδί μου…»
Θυμάμαι πράγματα που δεν έζησα... Θυμάμαι και πράγματα που έζησα, αν είναι αλήθεια...
Ρώσος blogger καταδικάστηκε σε 8 χρόνια για τον θάνατο από πείνα του νεογέννητου γιου του επειδή ζητούσε «να τρέφεται με φως»

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση