,

Η σχέση μου με το επάγγελμά μου

Ποτέ δεν είναι αρκετά νωρίς ή αρκετά αργά για να επιλέξετε ή να αλλάξετε επαγγελματική πορεία και ταυτότητα.

Η σχέση μου με το επάγγελμά μου

Η σχέση μου με το επάγγελμά μου

Η επιλογή του επαγγέλματός μας είναι μία υπόθεση προσωπική, σημαντική και πολλές φορές μία «επιλογή κατά συνθήκη». Μία συνθήκη όμως που μπορούμε να την αλλάξουμε!

Advertisment

Μιλώντας για την προσωπική μου πορεία μέχρι σήμερα, έχω να μοιραστώ μαζί σας ότι η τωρινή μου επαγγελματική ιδιότητα, δεν ήταν το όνειρό μου από παιδί. Από τότε που με θυμάμαι ως παιδάκι, έλεγα «θα γίνω παιδίατρος!» Έκανα τη γιατρό στις κούκλες μου και ήμουν πραγματικά πολύ καλή και φροντιστική γι΄αυτά που ήξερα. Αργότερα, μπαίνοντας στο γυμνάσιο και γνωρίζοντας το μάθημα της χημείας (μάθημα απαραίτητο για την εισαγωγή μου στην Ιατρική Σχολή), είπα να αλλάξω επάγγελμα, γιατί τη χημεία δεν την καταλάβαινα.

Διαβάστε: 7 τρόποι που «σαμποτάρετε» μόνοι σας την επαγγελματική σας επιτυχία

Στη Β΄Λυκείου αντιλήφθηκα ότι μου άρεσε πάρα πολύ να σχεδιάζω ρούχα και μάλιστα καθ΄ ομολογίαν ενός από τους πιο διάσημους σχεδιαστές της εποχής τότε, διέθετα και μεγάλο ταλέντο. Αυτό, όπως καταλαβαίνετε για μια άριστη μαθήτρια δεν ήταν επιτρεπτό. Θα χαραμιζόμουν, υποστήριζαν τότε οι γονείς μου. Οπότε έπρεπε να μπω οπωσδήποτε στο Πανεπιστήμιο. Έκανα λοιπόν μια αναγκαστική αλλαγή πλεύσης προς τα πιο θεωρητικά μαθήματα και είπα ας γίνω ή δικηγόρος ή δασκάλα ή νηπιαγωγός ή ψυχολόγος ή κάτι άλλο… Η επιλογή αυτή, όπως καταλαβαίνετε, δεν ήταν «επιλογή καρδιάς». Τελικά στο Πανεπιστήμιο δεν μπήκα ποτέ.

Advertisment

Θα ήθελα εδώ να πω, ότι οι δικοί μου γονείς ήθελαν το καλύτερο για μένα, όπως και όλοι οι γονείς θέλουν το καλύτερο για τα παιδιά τους. Αναγνωρίζω ότι έκαναν ό,τι θεωρούσαν καλύτερο στο «εκεί και τότε» κι αυτό είναι οκ. Για να μην μακρηγορώ, έκανα πολλές διαφορετικές εργασίες και έφτασα στα σαράντα μου για να αντιληφθώ τι θέλω να κάνω, για ποιο λόγο είμαι εδώ και να επιδιώξω συνειδητά αυτό το όνειρο.

Η διαδρομή μου ως πρόσωπο με οδήγησε εδώ που είμαι σήμερα ως επαγγελματίας και όχι τυχαία. Είμαι πραγματικά ευγνώμων για όλες τις καταστάσεις και όλους τους ανθρώπους που συνάντησα στην μέχρι τώρα ζωή μου. Κι αυτό γιατί μέσα από τις παραπάνω εμπειρίες με κατάλαβα σε βάθος, συνδέθηκα με όλα όσα είμαι, κι έτσι αναδύθηκε από μέσα μου εντελώς φυσικά και αβίαστα η επιθυμία μου να ασχοληθώ με τους ανθρώπους βοηθώντας τους να συνδέονται κι εκείνοι με όσα αγαπούν και ονειρεύονται!

https://enallaktikidrasi.com/2016/08/i-sxesi-mou-me-to-epaggelma-mou/

Θέλω λοιπόν να σας πω ότι η επαγγελματική μας ζωή (όπως εξάλλου και η υπόλοιπη ζωή μας), είναι μία διαδρομή που ακολουθούμε και ίσως έχει πολλές ανατροπές. Κάνουμε βήματα, επιλογές και αυτά μας πάνε παρακάτω. Δεν έχει νόημα να σκεφτόμαστε τις επιλογές που θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει. Μην μπαίνετε σε διαδικασία να μαλώνετε τον εαυτό σας επειδή δεν έκανε το καλύτερο. Γιατί αυτό έκανε, το καλύτερο που μπορούσε, κι ας μην το διακρίνετε εύκολα.

Να θυμάστε ότι δυναμική έχει η πραγματικότητα και την πραγματικότητα την φτιάχνουμε οι ίδιοι. Όπως αντιλαμβάνεστε, μέσα σε όλη αυτή τη διαδικασία, η ηλικία δεν παίζει κανένα ρόλο σ΄αυτό.

Ποτέ δεν είναι αρκετά νωρίς ή αρκετά αργά για να επιλέξετε ή να αλλάξετε επαγγελματική πορεία και ταυτότητα, προς τον προορισμό που αναγνωρίζει η καρδιά σας. Και βέβαια έχετε το δικαίωμα να αλλάξετε γνώμη στην πορεία, αν δοκιμάσετε κάτι και δεν σας ταιριάζει τελικά. Ας έχετε εμπιστοσύνη σε ό,τι συμβαίνει και ας είστε «ανοιχτοί», ακόμα και στις δοκιμασίες και τις ανατροπές, γιατί αυτό είναι το μονοπάτι που θα σας οδηγήσει εκεί, που χρειάζεστε να πάτε για να είστε ευτυχισμένοι!

Ειρήνη Σταμπολάκη, Σύμβουλος Επικοινωνίας-Σχέσεων-Καριέρας

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

5 ερωτήσεις-οδηγοί για να δεις εάν αποδέχεσαι και αγαπάς ουσιαστικά τον εαυτό σου
Φτάσε στον πυρήνα της ύπαρξής σου και μεταμόρφωσε τη ζωή σου
Mικρά τραύματα: Πώς οι μικρές πληγές καθορίζουν τη ζωή σας

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση