,

Αν κοιτάξεις προσεκτικά θα δεις παντού θαύματα

Το γεγονός ότι δεν μπορούμε να διακρίνουμε και να εκτιμήσουμε τα θαύματα δεν σημαίνει πως δεν συμβαίνουν.

Αν κοιτάξεις προσεκτικά θα δεις παντού θαύματα

Αν κοιτάξεις προσεκτικά θα δεις παντού θαύματα

Μπορεί να βλέπουμε τον κόσμο γύρω μας δεδομένο και απλό, αλλά να είστε σίγουροι πως δεν είναι καθόλου έτσι. Και μόνο το γεγονός πως αυτή τη στιγμή διαβάζετε αυτό το άρθρο, αποτελεί ένα θαύμα. Παντού γύρω μας συμβαίνουν μικρά ή μεγάλα θαύματα, αρκεί να έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά να τα δούμε και να τα ζήσουμε. Στο παρακάτω απόσπασμα από το βιβλίο του Deepak Chopra «Άμεση Εκπλήρωση», Εκδόσεις Έσοπτρον, διαβάζουμε πως τίποτα -απολύτως τίποτα- δεν θα υπήρχε, αν δεν λάμβανε χώρα μια αξιοθαύμαστη αλληλουχία συμπτώσεων.

Advertisment

Αναφέρει, λοιπόν, ο συγγραφέας πως κάποτε διάβασε το άρθρο ενός φυσικού σχετικά με τη Μεγάλη Έκρηξη που γέννησε το σύμπαν μας. Εκείνη τη στιγμή, ο αριθμός των σωματιδίων που δημιουργήθηκαν ήταν ελαφρώς μεγαλύτερος από τον αριθμό των αντισωματιδίων. Τα σωματίδια και τα αντισωματίδια συγκρούστηκαν και αλληλοεξαλείφθηκαν, κατακλύζοντας το σύμπαν με φωτόνια.

Εξαιτίας της αρχικής διαφοράς στον αριθμό σωματιδίων-αντισωματιδίων, απέμειναν μερικά σωματίδια, και εκείνα δημιούργησαν αυτό που γνωρίζουμε ως υλικό κόσμο. Εσείς, εγώ και το υπόλοιπο σύμπαν -συμπεριλαμβανόμενων όλων των άστρων και των γαλαξιών- είμαστε απομεινάρια εκείνης της στιγμής της δημιουργίας. Ο συνολικός αριθμός των σωματιδίων που απέμειναν, ήταν 1080 (που αντιστοιχεί στον αριθμό 1 ακολουθούμενο από 80 μηδενικά).

Συμβαίνει τώρα για πρώτη και τελευταία φορά μετά από 13,4 δισ. χρόνια

Advertisment

Αν ο αριθμός των σωματιδίων ήταν ελαφρώς μεγαλύτερος, οι βαρυτικές δυνάμεις θα είχαν εξαναγκάσει το νέο σύμπαν να συρρικνωθεί, καταρρέοντας προς τα μέσα και δημιουργώντας μια πελώρια μαύρη τρύπα, πράγμα που θα σήμαινε πως δεν θα υπήρχαμε ούτε εγώ ούτε εσείς ούτε τα αστέρια και οι γαλαξίες. Αν ο αριθμός των σωματιδίων της ύλης ήταν έστω και ελαφρώς μικρότερος, το σύμπαν θα διαστελλόταν τόσο γρήγορα ώστε δεν θα υπήρχε χρόνος για τη διαμόρφωση των γαλαξιών.

Τα πρώτα άτομα ήταν άτομα υδρογόνου. Αν η ισχυρή δύναμη που συγκρατεί τον πυρήνα ενός ατόμου, ήταν έστω και ελάχιστα πιο αδύναμη, το δευτέριο -το στάδιο από το οποίο διέρχεται το υδρογόνο πριν μετατραπεί σε ήλιο- δεν θα εμφανιζόταν, και έτσι το σύμπαν θα παρέμενε μια συγκέντρωση καθαρού υδρογόνου. Αν, από την άλλη, οι πυρηνικές δυνάμεις ήταν έστω και ελάχιστα ισχυρότερες, το υδρογόνο θα καιγόταν πολύ γρήγορα, αφήνοντας τα αστέρια δίχως καύσιμο.

Όπως, λοιπόν, οι βαρυτικές δυνάμεις έπρεπε να έχουν ακριβώς την ισχύ που έχουν, έτσι και οι ηλεκτρομαγνητικές δυνάμεις που συγκρατούν τα ηλεκτρόνια στη θέση τους, έπρεπε να είναι ακριβώς αυτές που είναι -ούτε στο ελάχιστο μεγαλύτερες ή μικρότερες- έτσι ώστε τα αστέρια να εξελιχθούν σε σούπερνοβα και να αναπτυχθούν τα βαρύτερα χημικά στοιχεία.

Δείτε επίσης: Πόσο «τυχαία» ήταν τελικά η γέννησή σας;

Η εμφάνιση του άνθρακα και του οξυγόνου -απαραίτητων στοιχείων για τη δημιουργία των ζωντανών οργανισμών- απαιτούσε την ύπαρξη πολλών συμπτώσεων τη στιγμή της Μεγάλης Έκρηξης, αλλά και αργότερα, κατά την εξέλιξη του σύμπαντος. Το ότι εσείς κι εγώ υπάρχουμε, το ότι το ίδιο το σύμπαν -με τους γαλαξίες, τα αστέρια και τους πλανήτες του- υπάρχει, είναι ένα εξαιρετικά απίθανο γεγονός! Μια καθαρή σύμπτωση! Ένα θαύμα που ξεκινά από τη γέννηση του χρόνου.

Αν μπορούσατε να παρατηρήσετε το σύμπαν σε οποιαδήποτε συγκεκριμένη στιγμή εκείνης της περιόδου, δεν θα διακρίνατε, σε όλη της την έκταση, την εξέλιξη που ακολούθησε. Καθώς δημιουργούνταν τα άστρα, δεν θα μπορούσατε να φανταστείτε πλανήτες, πόσο μάλλον καμηλοπαρδάλεις, αράχνες, πουλιά και ανθρώπους. Όταν ένα σπερματοζωάριο συνάντησε ένα ωάριο για να δημιουργηθείτε εσείς, κανείς δεν θα μπορούσε να φανταστεί την καταπληκτική ιστορία της ζωής σας, τις απίθανες αλλαγές και εκπλήξεις που θα προέκυπταν στο παρελθόν σας, τους ανθρώπους που θα γνωρίζατε, τα παιδιά που θα αποκτούσατε, την αγάπη που θα προσφέρατε, το αποτύπωμα που θα αφήνατε πάνω στη Γη. Κι όμως, εσείς ζείτε και αποτελείτε τη ζωντανή απόδειξη πως καθημερινά γίνονται θαύματα.

Το γεγονός ότι δεν μπορούμε να διακρίνουμε και να εκτιμήσουμε τα θαύματα με τον ίδιο τρόπο που εντυπωσιαζόμαστε από τα μαγικά κόλπα των ταχυδακτυλουργών -με άμεση χαρά και ικανοποίηση- δεν σημαίνει πως δεν συμβαίνουν. Πολλά θαύματα χρειάζονται χρόνο για να αποκαλυφθούν και να εκτιμηθούν.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

leaderman
spiliotis2
acropolis
IFS: Η θεραπεία Εσωτερικών Οικογενειακών Συστημάτων είναι μια επαναστατική προσέγγιση του ανθρώπινου ψυχισμού

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση