,

Μοντέλο εφτά βημάτων για τη δημιουργία μιας νέας συνήθειας

Δείτε πώς μπορείτε να μετατρέψετε μια συμπεριφορά σε συνήθεια μέσα από εφτά βήματα.

Μοντέλο εφτά βημάτων για τη δημιουργία μιας νέας συνήθειας

Μοντέλο εφτά βημάτων
για τη δημιουργία μιας νέας συνήθειας

Οι συνήθειες δύσκολα αλλάζουν. Έχουν παγιωθεί για τα καλά και αποτελούν μέρος της καθημερινότητας και της ζωής μας γενικότερα. Όμως, υπάρχουν κάποια βήματα, όπως διαβάζουμε στο απόσπασμα από το βιβλίο του Λεωνίδα Καστρινάκη «Ψυχοσωματική Νοημοσύνη», με τα οποία μπορούμε είτε να αλλάξουμε συνήθειες είτε να «προσθέσουμε» άλλες.

Advertisment

Διαβάστε: Οι 7 βασικές συνήθειες των δυστυχισμένων ανθρώπων

1. Αποφάσισε ότι ξεκινάς, γράφοντας το πλάνο σου σε ένα χαρτί και έχοντας επιλέξει μόνο μία συνήθεια κάθε φορά. Ποτέ μην προσπαθείς να ξεκινήσεις πολλές καινούργιες συνήθειες μαζί. Ανέλυσε τα τρία στάδια του κύκλου της συνήθειας που θέλεις να αλλάξεις: σύνθημα-ερέθισμα – συμπεριφορά – επιβράβευση. Χρήσιμες ερωτήσεις για την ανάλυση της συνήθειας είναι:

– Τι είναι αυτό που με ωθεί να ξεκινήσω τη συγκεκριμένη συμπεριφορά;

Advertisment

– Πού βρίσκομαι πριν ακολουθήσω τη συγκεκριμένη συνήθεια, κατά τη διάρκεια και μετά;

– Πότε συμβαίνει αυτό; Συμβαίνει μετά ή πριν από κάτι άλλο;

– Πώς νιώθω πριν ξεκινήσει η συγκεκριμένη συμπεριφορά;

– Ποιοι άλλοι συμμετέχουν ή συνδέονται με αυτή μου τη συνήθεια;

– Πώς νιώθω ακριβώς μόλις ολοκληρωθεί η συμπεριφορά;

2. Επίλεξε ποια ή ποιες θα είναι οι ανταμοιβές μετά από κάθε συμπεριφορά. Καθόρισε ποια ακριβώς θα είναι η συμπεριφορά. Απομόνωσε το σύνθημα-ερέθισμα και χρησιμοποίησε το ίδιο ή δημιούργησε ένα εντονότερο. Οργάνωσε το πλάνο δράσης και όρισε το χρονοδιάγραμμα και ό,τι άλλο χρειάζεσαι για την πορεία. Μην επιτρέψεις στον εαυτό σου να παλινδρομεί με δικαιολογίες και εξαιρέσεις. Ακολούθησε τα βήματα που έχεις οργανώσει πιστά.

3. Συνδέσου με άλλους που είτε έχουν ήδη αναπτύξει αυτή τη συνήθεια, είτε ακολουθούν κοινή πορεία με σένα. Η δύναμη της ομάδας ή του προτύπου είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική. Επίσης, ενημέρωσε το οικείο περιβάλλον σου για το τι θέλεις να επιτύχεις και ζήτα τους να σου συμπαρασταθούν. Απομάκρυνε ό,τι σε δυσχεραίνει από του να εφαρμόσεις το πλάνο σου.

4. Οραματίσου τον εαυτό σου ότι κατάφερες να αποκτήσεις τη νέα συνήθεια και να συμπεριφέρεσαι (στον εαυτό σου) σαν να είχες τη συνήθεια αυτή για χρόνια! Αυτό βοηθάει στο να αυτοματοποιηθεί γρηγορότερα η συνήθεια στο υποσυνείδητο.

5. Κατάγραψε ό,τι σε εμποδίζει ή σε ενοχλεί κατά τη διαδικασία και δώσε άμεσα λύση, ώστε να μην αποσπάται η προσοχή σου. Φτιάξε μια γραπτή δήλωση-δέσμευση που θα τη διαβάζεις καθημερινά.

Διαβάστε επίσης: 12 συνήθειες πριν τον ύπνο που θα σας αλλάξουν τη ζωή

6. Επίμενε σταθερά, όσο κι αν κάποιες στιγμές νιώθεις λίγο αδύναμος. Φρόντισε να έχεις αρκετή ανάπαυση και ποιοτική διατροφή όλη αυτήν την περίοδο. Είναι ουσιαστικό να τονώνεις το σώμα σου μέσω της άσκησης για να κρατάς τα επίπεδα της ενέργειας σου ψηλά. Επίμενε για 30 μέρες το λιγότερο. Αν νιώθεις την ανάγκη να επιμηκύνεις το πλάνο σου, κάνε το.

7. Να ανταμείβεις τον εαυτό σου μετά από κάθε νέα συμπεριφορά! Είναι ίσως το σημαντικότερο βήμα απ’ όλα αυτό. Το να προσφέρεις ευχαρίστηση και ανταμοιβή πολλαπλασιάζει τη σύνδεση της συνήθειας με το υποσυνείδητο, δημιουργώντας νευρικές άγκυρες οι οποίες δίνουν δύναμη στη νέα συνήθεια.

Σημαντικό για την όλη διαδικασία είναι να είμαστε υπομονετικοί και επιεικείς με τον εαυτό μας. Να επιλέξουμε η περίοδος της ζωής μας να είναι συμβατή με τη διαδικασία της νέας συνήθειας. Για παράδειγμα, θα αποφύγω να κόψω το κάπνισμα ενώ έχω την προηγούμενη μέρα χάσει απ’ τη ζωή κάποιο πολύ αγαπημένο μου πρόσωπο.

Τέλος, συχνά έχουμε την ψευδαίσθηση ότι οι άλλοι μας κρατάνε εγκλωβισμένους, ενώ στην ουσία οι πεποιθήσεις και οι συνήθειες μας αποτελούν τη μοναδική φυλακή μας! Ο Ζig Ziglar είχε πει: «Οι άλλοι μπορούν να σε σταματήσουν προσωρινά. Εσύ είσαι ο μόνος που μπορεί να το κάνει μόνιμα».

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

leaderman
spiliotis2
acropolis
IFS: Η θεραπεία Εσωτερικών Οικογενειακών Συστημάτων είναι μια επαναστατική προσέγγιση του ανθρώπινου ψυχισμού

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση